30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Gemis migratiecijfers studenten

HomeMediaGemis migratiecijfers studenten

Willemstad – Er is een gebrek aan inzicht in migratie- en remigratiecijfers in verband met opleiding binnen de overheid. Er is daardoor niet goed een antwoord te krijgen op de vraag wie er naar Nederland vertrekken en naar andere landen in de regio. Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport ‘Ayó òf te aweró?’, dat in opdracht van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is opgesteld.

Advertentie

,,Het deel dat met een beurs van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) vertrekt is uiteraard bij SSC bekend maar er is geen zicht op de groep die op eigen houtje vertrekt zowel naar Nederland als naar de Verenigde Staten (VS) of bijvoorbeeld Costa Rica om te gaan studeren. Bij uitschrijving bij emigratie wordt geen ‘doel’ geregistreerd terwijl het vrij gemakkelijk zou zijn mensen te vragen wat hun doel is. Wellicht zou dat dit komend collegejaar samen met het bevolkingsregister Kranshi opgepakt kunnen worden, eventueel anoniem waarbij mensen maximaal 10 vragen beantwoorden zoals doel van vertrek, plaats van bestemming, onderwijsinstelling en studierichting”, zo wordt in het rapport aanbevolen.

Er zijn verschillende ministeries die belang hebben bij betrokkenheid bij het onderwerp remigratie: SOAW als verantwoordelijke voor de arbeidsmarkt en sociale ontwikkeling en het ministerie van Onderwijs, waaronder ook SSC valt.

Het rapport: ,,Samenwerking in de toekomst is van belang om tot beleid te komen ten aanzien van remigratie. Ook samenwerking met de Nederlandse studiefinancieringsinstelling Duo is van belang.
Er wordt momenteel gesproken over een convenant tussen Curaçao en Nederland met de focus op onderwijs en aandacht voor gegevens die belangrijk zijn als beleidsinformatie. Hopelijk zorgt dit voor een betere informatiepositie.”

Wanneer dit convenant ondertekend wordt is overigens onduidelijk.

,,Voor Curaçao is het belangrijk inzicht te hebben in deze gegevens maar is daarvoor afhankelijk van Duo in Nederland die tot op heden geen data verstrekt over geboorteland of de school waar iemand eindexamen heeft gedaan.”

De achterliggende reden hiervan is dat informatie over herkomst kan leiden tot stigmatisering en discriminatie.
Voor Curaçao zijn deze gegevens echter van cruciaal belang wanneer het gaat om ontwikkelen van beleid, zo wordt in het rapport gesteld.

Rol werkgevers onbekend
In het onderzoek is het niet mogelijk geweest te kijken naar de rol van werkgevers in het proces van remigratie.

,,Werkgelegenheid is voor de overgrote meerderheid een zwaarwegende factor in de keuze terug te keren naar Curaçao, toch blijkt het zeer moeilijk om met succes te solliciteren vanuit het buitenland. Vele gefrustreerde reacties van moedeloze mensen over niet-beantwoorde sollicitatiebrieven doen de vraag rijzen hoe werkgevers tegenover het al dan niet stimuleren van remigratie staan. De overheid kan een belangrijke rol spelen in het matchen van wat werkgevers op Curaçao willen en wat potentiële remigranten zoeken. Rondetafelgesprekken met werkgevers over hun ervaringen kunnen dit proces in gang zetten. Vragen die daarin centraal kunnen staan zijn waar men tegenaan loopt bij remigratiekandidaten die solliciteren, ervaringen, de behoeften qua expertise – starters of juist mensen met werkervaring – en mogelijkheden voor samenwerking en afstemming”

, zo bevelens de onderzoekers aan.
Een andere kans om remigratie te bevorderen, zo wordt voorgesteld, is ervoor te zorgen dat studenten tijdens hun studie in het buitenland voor een stage naar Curaçao komen waardoor ze een beter beeld krijgen van wat hen te wachten staat op de arbeidsmarkt.
De minister van SOAW kan hiervan een actiepunt maken door elk jaar bijvoorbeeld tien stageplekken te creëren binnen het ministerie maar hierbij ook andere ministeries betrekken.

Dat dit belangrijk is wordt als volgt onderbouwd: ,,Voor de overheid is het zinvol om mensen met nieuwe ideeën binnen te halen en kennis te maken met talenten voor toekomstige functies en voor studenten is het een goede manier om werkervaring op te doen maar ook een netwerk op te bouwen. Wanneer er specifieke behoefte is aan bepaalde expertise op Curaçao kan worden nagedacht of het zinvol is voor bepaalde studies afspraken te maken over kwijtschelding van de studieschuld als iemand bijvoorbeeld vijf jaar bij een werkgever blijft werken. Momenteel is er via SSC ook een terugkeerverplichting maar het percentage dat terugbetaald moet worden als sanctie bij niet terugkeren, is dermate laag dat dit niet werkt. Het werkt hooguit voor sommigen om niet met een SSC-beurs maar zelfstandig naar Nederland te vertrekken voor studie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties