30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Gemenebest-nota kan in prullenbak

HomeLandenCuraçaoGemenebest-nota kan in prullenbak

Elmer WilsoeWILLEMSTAD — Als het aan PS-Statenlid en oud-minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe ligt, dan kan de nota van André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) naar de prullenbak.

Wilsoe benadrukte tijdens de traditionele partijbijeenkomst die iedere zaterdag wordt gehouden dat het aan het volk van Curaçao ligt om te bepalen wanneer en hoe het onafhankelijk wil worden.
Hij wees zijn toehoorders erop dat het Bosman was geweest die een voorstel had gelanceerd om vestiging van Caribische Nederlanders in Nederland aan banden te leggen.
Maar toen hij van de Raad van State te horen kreeg dat dit niet mogelijk was, kwam hij, gesteund door Van Raak, met een tweede voorstel, nu om het Koninkrijk op te heffen en te vervangen door een Gemenebest.

Het PS-lid wees op het feit dat verschillende commissies zich momenteel beraden op voorstellen over de toekomstige invulling van het Koninkrijk.
Het doel hierbij moet volgens Wilsoe zijn dat ieder land meer autonomie krijgt.
En meer autonomie houdt volgens hem in dat Curaçao dichterbij zijn gewenste onafhankelijkheid zal komen.
Het voorstel van Bosman en Van Raak werd door Wilsoe als een ‘fastball’ omschreven, een poging om Curaçao een loer te draaien.

“Ze zeggen dat het hier om een voorstel gaat en dat niets vaststaat.
Maar zo is het ook gegaan met het befaamde non-paper, dat werd de strotverklaring”

, aldus Wilsoe verwijzend naar het document Partners in het Koninkrijk (PiK) uit 2006 dat door de Nederlandse regering in eerste instantie als een discussiedocument werd omschreven, maar later de basis vormde voor de slotverklaring, die zaterdag door het PS-Statenlid als ‘strotverklaring’ werd omschreven.

Maar volgens Wilsoe zal de PS niet accepteren dat anderen gaan bepalen hoe de toekomst van het eiland uit moet zien.
Hij verwees het document dan ook naar het prullenbak.
Maar het PS-lid kon wel één lichtpuntje in de vier pagina’s tellende notitie vinden, namelijk dat Bosman en Van Raak concluderen dat zolang het laatste woord aan het Koninkrijksregering is, er nooit echt sprake van autonomie kan zijn.
Aan de ene kant stelde Wilsoe blij te zijn dat Bosman het licht heeft gezien, maar aan de andere kant omschreef hij de conclusie als ‘een stuk kaas om de muis te vangen’.

“Ik houd wel van kaas, maar ik ben geen muis.”

Het Statenlid gaf aan dat de PS altijd voorstander is van een onafhankelijk Curaçao, maar dat dit zal plaatsvinden conform de visie en wens van de op 5 mei vermoorde PS-leider Helmin Wiels.

“Wij willen niet onze onafhankelijkheid krijgen.
Wij willen er naar toe werken, zodat wij onafhankelijk kunnen worden, wanneer wij er klaar voor zijn.
Hiervoor moet de economie in orde zijn, moet er welzijn zijn voor iedereen op het eiland en dient er sprake te zijn van onderwijs waardoor iedereen zich kan ontwikkelen.”

De partijbijeenkomst vond plaats daags nadat, twee maanden terug, Wiels op Marie Pampoen was vermoord.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties