27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gemenebest-nota kan in prullenbak

Elmer WilsoeWILLEMSTAD — Als het aan PS-Statenlid en oud-minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe ligt, dan kan de nota van André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) naar de prullenbak.

Wilsoe benadrukte tijdens de traditionele partijbijeenkomst die iedere zaterdag wordt gehouden dat het aan het volk van Curaçao ligt om te bepalen wanneer en hoe het onafhankelijk wil worden.
Hij wees zijn toehoorders erop dat het Bosman was geweest die een voorstel had gelanceerd om vestiging van Caribische Nederlanders in Nederland aan banden te leggen.
Maar toen hij van de Raad van State te horen kreeg dat dit niet mogelijk was, kwam hij, gesteund door Van Raak, met een tweede voorstel, nu om het Koninkrijk op te heffen en te vervangen door een Gemenebest.

- Advertentie -

Het PS-lid wees op het feit dat verschillende commissies zich momenteel beraden op voorstellen over de toekomstige invulling van het Koninkrijk.
Het doel hierbij moet volgens Wilsoe zijn dat ieder land meer autonomie krijgt.
En meer autonomie houdt volgens hem in dat Curaçao dichterbij zijn gewenste onafhankelijkheid zal komen.
Het voorstel van Bosman en Van Raak werd door Wilsoe als een ‘fastball’ omschreven, een poging om Curaçao een loer te draaien.

“Ze zeggen dat het hier om een voorstel gaat en dat niets vaststaat.
Maar zo is het ook gegaan met het befaamde non-paper, dat werd de strotverklaring”

, aldus Wilsoe verwijzend naar het document Partners in het Koninkrijk (PiK) uit 2006 dat door de Nederlandse regering in eerste instantie als een discussiedocument werd omschreven, maar later de basis vormde voor de slotverklaring, die zaterdag door het PS-Statenlid als ‘strotverklaring’ werd omschreven.

Maar volgens Wilsoe zal de PS niet accepteren dat anderen gaan bepalen hoe de toekomst van het eiland uit moet zien.
Hij verwees het document dan ook naar het prullenbak.
Maar het PS-lid kon wel één lichtpuntje in de vier pagina’s tellende notitie vinden, namelijk dat Bosman en Van Raak concluderen dat zolang het laatste woord aan het Koninkrijksregering is, er nooit echt sprake van autonomie kan zijn.
Aan de ene kant stelde Wilsoe blij te zijn dat Bosman het licht heeft gezien, maar aan de andere kant omschreef hij de conclusie als ‘een stuk kaas om de muis te vangen’.

“Ik houd wel van kaas, maar ik ben geen muis.”

Het Statenlid gaf aan dat de PS altijd voorstander is van een onafhankelijk Curaçao, maar dat dit zal plaatsvinden conform de visie en wens van de op 5 mei vermoorde PS-leider Helmin Wiels.

“Wij willen niet onze onafhankelijkheid krijgen.
Wij willen er naar toe werken, zodat wij onafhankelijk kunnen worden, wanneer wij er klaar voor zijn.
Hiervoor moet de economie in orde zijn, moet er welzijn zijn voor iedereen op het eiland en dient er sprake te zijn van onderwijs waardoor iedereen zich kan ontwikkelen.”

De partijbijeenkomst vond plaats daags nadat, twee maanden terug, Wiels op Marie Pampoen was vermoord.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -