27 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Gelderlander | Familie Mitch is kwaad over straffen agenten: schande!

HomeMediaGelderlander | Familie Mitch is kwaad over straffen agenten: schande!
Familieleden bij de kist van Mitch Henriquez | ANP
Familieleden bij de kist van Mitch Henriquez | ANP

De familie van Mitch Henriquez is boos en teleurgesteld over de disciplinaire straffen die de agenten hebben gekregen die bij zijn dood betrokken waren. ,,Schande,” reageert advocaat Richard Korver, die een groot deel van de familie bijstaat.

,,Zowel de straffen als het feit dat wij niet eens van tevoren zijn ingelicht dat deze persconferentie zou komen. De politie vindt blijkbaar dat deze agenten kunnen blijven werken, terwijl ze de rechtszaak hadden moeten afwachten.” Henriquez’ neef Alex Dijkhoff zegt ‘niet tevreden’ te zijn, maar vestigt zijn hoop op de rechtszaak die nog volgt.

Vanmorgen werd bekend dat vier van de vijf betrokken agenten worden gestraft voor hun betrokkenheid bij de dood van Henriquez, die anderhalf jaar geleden op een festival in Den Haag overleed tijdens een gewelddadige arrestatie waarbij hij werd gewurgd. Twee agenten worden voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van een jaar, twee anderen krijgen een schriftelijke berisping.

Belangrijk
De agenten mogen allemaal in principe weer aan het werk. Hun schorsing is opgeheven. In overleg met de bedrijfsarts wordt gekeken hoe en wanneer ze weer aan het werk gaan. De twee agenten die voorwaardelijk worden ontslagen, mogen voorlopig geen geweldsmiddelen gebruiken. ,,De straffen zijn te licht,” zegt Henriquez’ neef Alex Dijkhoff. ,,Natuurlijk zijn wij ontevreden. Wij hadden liever gezien dat zeker die twee agenten die nog vervolgd worden, écht ontslagen waren. Maar daar gaan wij niet over. In elk geval vindt ook de politie zelf dat ze schuldig zijn en dat is belangrijk voor de rechtszaak die nog volgt tegen die twee. Die rechtszaak zegt mij meer dan onderzoek van de politie zelf.”

Mitch’ zus Lila reageert vanaf Aruba: ,,We zijn heel droevig en boos hierover. We zijn gewoon perplex dat alles telkens ten goede van de politie wordt gedraaid.”

Vervolgen
De twee agenten die voorwaardelijk worden ontslagen (dus pas echt ontslagen worden als ze binnen een jaar wéér de fout in gaan), moeten nog wel in april voor de rechter verschijnen voor de dood van Henriquez. ,,Natuurlijk had de politie dat moeten afwachten. Niet alleen voor die twee agenten, maar ook voor de anderen tegen wie een Artikel 12-procedure is gestart om ze ook nog te laten vervolgen voor de dood van Henriquez,” zegt Richard Korver, advocaat van de familie. ,,Wij vinden het een schande dat dit gebeurt en zoals dit is gecommuniceerd. Ja, die agenten zitten al heel lang thuis maar de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is in april. Dan is er vijf dagen voor uitgetrokken. Geen toeval trouwens, dat dat óók net vandaag wordt bekend gemaakt. Maar die vier maanden schorsing tot april hadden er dus nog wel bij gekund, vind ik. Er is wel iemand overleden, hè. Maar blijkbaar vindt de politie dat deze mensen nu weer aan de slag moeten kunnen.”

Meineed
Korver wil het er niet bij laten zitten. ,,Vergeet niet dat mijn cliënten vinden dat de agenten hun geweldsrapportages op elkaar hebben afgestemd. De rapportages zijn feitelijk onjuist. Daarom gaan we over die rapportages nog aangifte van meineed doen tegen alle vijf de betrokken agenten. Liegen in een geweldsrapportage is ook reden voor ontslag, de politie wéét dat ik daarvan aangifte ga doen, dus ook in dat opzicht hadden ze moeten wachten met hun disciplinaire straffen.”

Bron: Gelderlander

9 reacties

 1. Beste Stanley,

  Dank voor je reactie. Ze staan inmiddels. Onze nieuwe automatische filter filtert de reacties. Deze laat sommige direct door, daar andere handmatig moeten worden toegelaten en dus soms even op hun beurt moeten wachten, vandaar 🙂 . Hopende je zo goed mogelijk te hebben ingelicht,

  Met vriendelijke groeten,
  KKC-redactie

 2. Goede reactie Stanky Held.

  Jij meet je wel een oordeel aan, wat anderen – van jou niet – niet mogen. Goed dat jij alvast de familie een “aanzienlijk bedrag toekent”

  Dankzij jou, hebben we geen oordeel van God en de rechters meer nodig.

 3. Ik zal het weer kort proberen. De familie valt hier niets te verwijten. Het optreden van de agenten was gewoon fout. Ik heb in drie korpsen gezeten. Ja ook in de grootste van Nederland. Het feit dat de Haagse korpschef nu al zijn personeel een (lichte) straf heeft opgelegd zegt al veel. De strafrechter moet nog oordelen. De cevielerechter moet ook nog. De familie krijgt door dit optreden een aanzienlijk bedrag. U bent geen God of rechter. wie bent u omdeze familie te willen straffen. U bepaald niet in onze democratische rechtsstaat hoe er een straf moet worden opgelegd. Laten wij nu de uispraak van de strafrechter afwachten. Korps denHaag heeft al aangegeven dat ze fout waren. Wie bent u God?

 4. U mag zeggen wat u wil. De agenten hebben grove fouten gemaakt. Ook is uit onderzoek gebleken dat dit niet had hoeven te gebeuren. Van meets af aan had ik u al verteld dat het optreden volkomen fout was. Ik kan en mag het zeggen. Ik heb in drie korpsen gezeten , weet waarover ik praat. Ja ook on de grootste korps in Nederland. Ja ook in de Bijlmer. Was erger dan wat deze agenten hebben meegemaakt. Hun korps heeft ze gestraft op hun manier. De familie valt niets te verwijten. Men vergeet dat de zaak nog naar de strafrechter moet. Het feit dat het Korps vooraf lichte straffen heeft uitgedeeld zegt niets. De familie en hun advocaat weten nu al dat ze gecompenseerd worden. Het korps heeft voordat de rechter de zaak heeft behandeld zijn eigen personeel licht gestraft. Hopende dat de rechter het overneemt. Zo werkt het niet in een democratische rechtsstaat. Mitch heeft niet goed gehandeld. Maar het optreden van de agenten was disproportioneel. Dat weet elk agent. Ik ga ervanuit dat de strafrechter zijn straf zal opleggen. de cevielerechter zal de hoogte aangeven. Feit is dat de familie een aanzienlijk bedrag zal krijgen. NIET DE FFAMILIE VALT HIER WAT TE VERWIJTEN. U speelt hier rechter en reeds gedane opvoeding van een meederjarig kind. Wie bent u? God?

 5. Het is zo wie zo erg om een kind, broer of neef te verliezen maar deze mensen vergeten stuk voor stuk dat Mitch zelf medeschuldig is aan zijn dood. Dus al die verontwaardiging lijkt mij nogal gespeeld en staan er waarschijnlijk andere belangen op het spel. En voor de advocaat van de familie voel ik alleen maar diepe minachting omdat die niet vecht voor eventuele rechtvaardigheid maar gewoon voor de poen. Wat het politieoptreden betreft; mocht er meineed door agenten zijn gepleegd dan zijn deze niet meer in dienst te handhaven en is er maar een maatregel van kracht en dat is die van ontslag.

 6. Jammer dat ouders niet gestraft kunnen worden voor het niet of fout opvoeden van hun kinderen, want dan zat de familie Henriquez op Aruba nu in detentie.

  Proleten zijn ze, allemaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties