Gelderlander | Curaçao beschuldigt Nijmeegse Teamzorg van ‘moderne slavernij’

Frank Hermans

Extra waarin parlementariër Jacinta Constantia uithaalt naar Teamzorg Nijmegen © dg

NIJMEGEN – Teamzorg Nijmegen is de gebeten hond op Curaçao. De nog jonge thuiszorgaanbieder, actief in de Waalstad en omgeving, heeft in april verplegers en verzorgers geworven op het Caribisch eiland en vervolgens aan het werk gezet in Nijmegen. Nu wordt Teamzorg door (ex-)medewerkers en een voormalige Curaçaose minister beticht van ‘moderne slavernij’ en ‘uitbuiting’, zoals de politica het betitelt.

Oud-minister van Volksgezondheid Jacinta Constantia heeft als parlementslid naar aanleiding van de kwestie officieel vragen gesteld aan de minister-president en gevraagd hoe hij denkt te voorkomen dat ‘Nederland al onze goede mensen voor onze neus wegkaapt’. Ook heeft ze interviews gegeven in kranten en op de radio om de veronderstelde misstand aan de kaak te stellen.

Constantia neemt het op voor een groepje van naar eigen zeggen zes ervaren zorgmedewerkers, vier vrouwen en twee mannen, allemaal tussen de 18 en 35 jaar. Die staken in juni en juli nog vol goede moed de Atlantische oceaan over om voor Teamzorg wijkzorg te gaan leveren in Nijmegen en omgeving.

Gratis auto

Al na een paar weken werden volgens het viertal dat met De Gelderlander spreekt, beloftes over een woning, gratis auto en salaris niet nagekomen. Een aantal is alweer op straat gezet. ,,Allemaal laster en leugens”, reageert Virgil Eleanora van Zorgteam Nijmegen. Gevolmachtigd minister Anthony Begina in Den Haag spreekt als bemiddelaar van ‘naïeve werknemers’ die vooraf hun arbeidsvoorwaarden beter hadden moeten checken.

,,Allemaal laster en leugens”, zo reageert Virgil Eleanora, algemeen manager van Zorgteam Nijmegen, op aantijgingen dat hij met het aannemen van zorgmedewerkers uit Curaçao voor een dubbeltje op de eerste rang heeft willen zitten. ,,Ze hebben gewerkt volgens de normale cao, met normale contracten. We begrijpen niet waar dit misverstand vandaan komt.”

‘To good to be true’

,,De zes zorgmedewerkers die naar Nederland kwamen om voor Zorgteam Nijmegen te werken, zijn te naïef geweest. Ze hadden moeten beseffen: dit verhaal is to good to be true”, zegt gevolmachtigd minister Anthony Begina over de affaire. De vertegenwoordiger van de Curaçaose regering in Nederland bemiddelt voor het zestal.

Gevolmachtigd minister Anthony Begina. © Van Der Velde Leo

,,Zorgteam Nijmegen heeft een beeld geschapen van goud geld verdienen en is daarna allerlei afspraken niet nagekomen. Maar mijn landgenoten zijn ook te goedgelovig geweest. Ze hadden moeten zorgen voor waterdichte contracten”, aldus Begina.

Begina heeft contact gehad met het kabinet op Curaçao. ,,De woorden ‘moderne slavernij’ zou ik zelf niet in de mond nemen, maar we vinden het wel een goed idee om een campagne te beginnen. We gaan mensen waarschuwen dat ze de arbeidsvoorwaarden goed moeten checken, voordat ze besluiten op het vliegtuig naar Nederland te stappen.”

De gevolmachtigd minister hoopt te kunnen regelen dat de zes (voormalige) medewerkers een baan kunnen krijgen in de Randstad.

Bron: DeGelderlander

11 Reacties op “Gelderlander | Curaçao beschuldigt Nijmeegse Teamzorg van ‘moderne slavernij’

 1. Laatst een uitzending gezien van Polen die frauderen met ziekte wet.Werken een paar dagen in Nederland melden zich dan ziek gaan in Polen werken terwijl hun UWV uitkering uit Nederland
  wordt door betaald.
  Dat kan allemaal omdat de Polen woon adressen maar in feite postadressen zijn.In Tilburg stonden 58 Polen op 1 adres ingeschreven blijkt een 2 kamer flat te zijn.Zo zijn er meer gevallen
  De ambtenaren zeiden dat het veel tijd kost om op te treden.

 2. Betty van de Pot

  Ik ben nauw betrokken geweest met de betrokken personen in kwestie. Feit is dat de eigenaars, Joan Eleonora haar partner Cees Hermsen en hun zoon Virgil Eleonora Hermsen (verder te noemen de familie), van Teamzorg Nijmegen te kwader trouw hebben gehandeld.
  Er zit namelijk een subsidie aan verbonden voor zorginstellingen die personeel uit het buitenland werft met name Curaçao.

  Om te beginnen hebben deze mensen aan de keukentafel zitten plannen hoe zij goedkope krachten uit Curaçaos kunnen halen. De eigenaars van Teamzorg Nijmegen hebben de betrokkenen naar Nederland gehaald en meteen aan het ilegaalwerk gezet zonder een inwerkingsperiode. Betokkenen hebben gewerkt zonder dat zij rechtmatig in Nederland zijn ingeschreven.
  De reden hiervoor is dat Virgil Eleonora en zijn ouders Joan Eleonara en zijn vader Cees Hermesen hebben betrokkenen naar de gemeente Nijmegen gestuurd om in te schrijven op het bedrijf adres van Teamzorg Nijmegen aan de Tarweweg.
  De ambtenaar van de gemeente heeft geweigerd om deze mensen op een bedrijfsadres in te schrijven. Waarom zegt Virgil Eleonara dat die mensen liegen. Het feit dat zij betrokken op hun bedrijfsadres wilden laten inschrijven riekt naar FRAUDE.
  Familie Eleonora en Hermsen waren nooit van plan om betrokkenen in beeld te brengen bij de overheidsinstanties.

  Het was ook in de vakantie periode dus betrokkenen moesten meerdere diensten draaien op een dag met bijna geen rust tijd. Een van de dames is ontslagen om dat zij simpelweg geweigerd heeft om werkzaamheden te verrichten op niveua 4 en 5 omdat zij niveua 3 heeft. Waarom vertelt Virgil dit allemaal niet in zijn reactie op de artikel van de Gelderlander.
  Het kwam hen goed uit dat zij mensen hebben gevonden die nooit van hun leven naar Nederland zijn gekomen. Dus mensen die helemaal niet bekend zijn met de wet en regelgeving van Nederland.
  Zij hebben de betrokkenen in een woning aan de Smallenkamp in Beuningen ondergebracht. Achteraf bleek dat Cees Hermsen deze woning van een kennis heeft geleend voor 6 maanden. Cees Hermsen heeft nadat zij 2 van de betrokken heeft ontslagen 2 kerels de sleutels van de woning gegeven om de dames te intimideren om de woning te verlaten. Daags daarna kwam de eigenaar zelf en heeft de dames vriendelijk verzocht om zijn woning te verlaten.
  Virgil Eleonora zit te roepen dat het allemaal leugens zijn hij moet vertellen van de oplichtingspraktijken die hij en zijn ouder uitvoeren. Bijvoorbeeld hoe zij een van de betrokkenen gehuisvest hebben in een kamer in Arnhem. De kamer hebben zij gehuurd van de eigenaar voor 250 euro en onderverhuurt aan betrokkene voor 450 euro. Virgil wie zit nou te liegen. Bewijs is beschikbaar.
  Naast Teamzorg Nijmegen beschikt de familie ook een bedrijf genaamd Ironstone. Via dit bedrijf verhuren zij kamers /woning aan hun buitenlandse personeel. Hun Modus Operandi is zij huren een pand en vervolgens onderverhuren het aan hun personeel voor het dubbele.
  Zij maken grove winst op hun buitenlandse personeel.
  Ook beschikken zij over meerdere bedrijven die zij inzetten om zoveel mogelijk geld mee te verdienen door middel van hun slavenhandel.

  Conclusie:
  Waar een makamba als Cees Hermsen betrokken is altijd sprake van moderne slavenhandel. Joan Eelonora is de pineut. Cees Hermsen heeft alle bedrijven op haar naam gezet. Dus wanneer de fiscus en FIOD ooit komen controleren dan draait zij op voor alle frauduleuse handelingen van haar bedrijven.
  Cees Hermsen heeft als makamba het goed gezien. Joan denkt dat zij een geweldige makamba aan de haak heeft geslagen maar hij gebruikt haar ook als zijn slaaf maar helaas ziet die domme vrouw dat niet.
  By te way Virgil je bent 2 van de dames nog salaris schuldig van peiode juli-augustus 2018 ondanks het feit dat jij ze hebt laten werken zonder dat zij rechtmatig in Nederland zijn ingeschreven.

 3. Curacao Independiente

  Na Hulanda aunke tin supuestamente leinan laboral esakinan ta laga hopi di desea. No kere ku ta solamente hende menos bon informa, ku kaba jega Hulanda ta wordu probecha di dje. Asta resien estudiantena ku a finalisa nan HBO i asta Master ku eksito ta hanja trabounan ku pago di un stagere, Si asina varios doñonan di trabou ta hasi uso di diferente metodonan (p.e. fondonan disponibel) pa tende gastu di personal mas abou posibel. Pesei ta bon ku e pasainonan aki esta profeshonalnan di Kòrsou a sa rekonose e situashon aunke resien na Europa i reklama nan derechi. Ni maske ku nan no ta tin nashonalidad Hulandes no ta duna niun doño di trabou derechi di no kumpli ku lo rekeri i palabra, segun leinan Hulandes no ta solmente un papel firma ta konta pero tambe palabrashon ku a jega diakuerdo kune entre dos persona. Abase di esaki e Thuiszorg Nijmegen ta tin di kumpli ku su palabrashon abase kua ambos parti a bai diakuerdo kune. I pa Kas di Kòrsou parse ku ta einan tin di kuminsa informanan mes mas miho, paso ta parse ku nan no tin niun idea ki ta pasando den merkado laboral Hulandes.

 4. Oud-minister van Volksgezondheid Jacinta Constantia heeft als parlementslid naar aanleiding van de kwestie officieel vragen gesteld aan de minister-president en gevraagd hoe hij denkt te voorkomen dat ‘Nederland al onze goede mensen voor onze neus wegkaapt’.

  Curacao onderbetaald haar eigen mensen ook en door de kleine gemeenschap kunnen veel talentvolle jongeren niet door groeien omdat een neefje of byside wel promotie krijgt (en ze doen de hele dag niets)

 5. Maar die dikke Truus van de ‘mondkapjes affaire’ die moet toch allang zitten. Er is toch niemand die zo’n idioot serieus neemt. Nou ja, schijnbaar wel.

 6. Renée van Aller

  Zowel op de eilanden als in Nederland moet je goed werk leveren en niet luieren. In Nederland wordt je tegenwoordig in de zorg goed betaald, omdat er zo’n tekort is aan goede verpleegkundigen. Maar welke opleiding hadden deze dames? Waarschijnlijk in service, maar welk niveau? Of hebben ze in Nederland een H.B.O. opleidingen gevolgd? Op gaat het om verpleeghulpen? In Nederland vallen verpleegkundigen onder de BIG (beroepsaansprakelijkheid). Je bent er voor de patiënt en niet voor jezelf. Ook op de eilanden niet. Je werkt met mensen en hun leven kan op het spel staan als je met je hoofd en je handen ergens anders bent. Ik denk niet dat mevrouw Constancia veel benul heeft van het vereisten niveau van gezondheidszorg. Zelf denkt ze daar duidelijk anders over. Heeft ze zich feitelijk op de hoogte gesteld en onderzoek gedaan of gaat ze af op bati bliki & hasi redo? Renée van Aller & John de Vries

 7. Honderden Polen per jaar zoeken hulp bij FairWork, een stichting die zich inzet tegen arbeidsuitbuiting„Mensen wonen en werken soms echt in erbarmelijke omstandigheden. Dagen van 12, 16 soms wel 19 uur worden geëist om het minimumloon te kunnen verdienen”, zegt Francien Winsemius van FairWork.

  Jawel dit is Nederland anno 2018, blijkbaar zit uitbuiting in het DNA van de Hollander. Wij zwarten pikken dat niet meer!!!

 8. Ik woon en werk al 48 jaar hier in Nederland!!En moet je zeggen dat onder ieder volk zulke luiwammes ik ken genoeg witte mannen die liever koffie te zuipen dan te werken ik ken er genoeg van dus dimmen met jullie domme opmerkingen.Hier ken ik veel mondi Hollanders die stemmen voor Wilders en Baudet

 9. De Rechtsstaat

  Gevolmachtigd minister Anthony Begina in Den Haag spreekt als bemiddelaar van ‘naïeve werknemers’ die vooraf hun arbeidsvoorwaarden beter hadden moeten checken.

  Wist ik al lang, met zo een een gevolmachtigd minister, is het allemaal voor de sier.

 10. Ik vermoed dat het gaat om zes mondi monkeys die er in Nederland achter zijn gekomen dat werken daar iets anders is dan onder de boom de Vigilante lezen.

 11. Wouhaa, dat heet nu vrije marktwerking en dat heet nu werken. Beide zaken zijn op deze rots vrijwel onbekend. Deze mensen zijn blijkbaar verrast dat het niet overal is zoals hier en er in nederland van werknemers wel wat meer wordt verwacht dan lui rondhangen en niets doen. Hoe dom kan je zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *