25 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Geld gratis onderwijs is ‘lening’ RdK

Willemstad – De 17.258.610 gulden die overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) beschikbaar heeft gesteld voor het gratis onderwijs betreft een ‘voorschot op toekomstige dividenduitkering’.

Dat blijkt uit stukken waar het Antilliaans Dagblad over beschikt.
De Raad van Commissarissen (RvC) motiveert het besluit op 7 augustus met verwijzing naar een brief van premier Schotte (MFK), gedateerd 6 augustus 2012.
Daarin schrijft Schotte onder andere dat op dat moment ouders en verzorgers ‘reeds komende week rekenen’ op uitvoering van het gratis onderwijs.
,,De daartoe benodigde fondsen zijn evenwel nog niet beschikbaar.”

De premier rept in zijn brief niet over het Landsbesluit houdende algemene maatregelen dat bij de Raad van Advies is ingediend ter bestudering en advisering, en waar in de Memorie van Toelichting de structurele financiering uiteengezet moet worden.
Behalve dat deze ‘in voorbereiding’ is en dat minister Jamaloodin (MFK) van Financiën schriftelijk akkoord is gegaan met de begrotingswijziging, op 17 juli voorgesteld door minister Monk van Onderwijs.

Schotte spreekt de RvC aan op zijn rol als ‘maatschappelijk betrokken 100 procent overheidsdeelneming’ en stipt tevens aan dat de commissarissen het algemeen belang voor ogen moeten hebben.
De overheids-nv zou volgens de premier ‘kunnen besluiten’ over te gaan tot het aan de respectievelijke schoolbesturen ter beschikking stellen van fondsen noodzakelijk voor de uitvoer van ‘kosteloos onderwijs’.
Aan het eind van zijn schrijven dringt hij bij de RvC er op aan om bij wijze van voorschot op toekomstige dividenduitkering het bedrag van bijna 17,3 miljoen beschikbaar te stellen.

Eén etmaal na de brief van Schotte is de kogel door de kerk.
De RvC verwijst, net als de MFKregeringsleider, naar de bijdrage aan het algemeen belang van Curaçao, alsmede aan de sociaaleconomische ontwikkeling.
Het ter beschikking stellen van de fondsen zal ‘geen relevante negatieve invloed hebben’ op de liquide middelen van de nv.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -