27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 20:51

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek GeenStijl | Het stinkt in De West #KPMG

GeenStijl | Het stinkt in De West #KPMG

http://qracao.com/index.php/nieuws-vandaag/15824-kpmg-ontkent-de-boeken-van-corallo-te-controleren
Het stinkt in De West #KPMG

Deze maand werd de voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte veroordeeld tot drie jaar cel. Omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen waren hem ten laste gelegd. Hoofdrolspeler is gokbaas Francesco Corallo, gevestigd op Sint Maarten. De Siciliaan heeft banden met de maffia en kocht invloed door minimaal één miljoen dollar naar Schotte door te sluizen.

Corallo wordt bijgestaan door een Nederlandse strafpleiter. Zijn naam: Gerard Spong. Twee Kamerleden hebben zich vastgebeten in dit dossier: André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP). Beiden dwongen vorig jaar een toezegging van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) af om een groot onderzoek te lanceren naar de banden tussen de boven- en onderwereld op die eilanden in De West. Niet tot ieders genoegen.

Ondertussen was het niemand minder dan voornoemde Gerard Spong die aangifte deed tegen Van Raak omdat hij diens cliënt Corallo een ‘maffiabaas’ noemde. Een reden om de optredens van Spong bij Pauw te heroverwegen. De strafpleiter heeft de mond vol over het proces tegen Geert Wilders, tegelijkertijd klaagt hij in opdracht van een maffiabaas een Kamerlid aan dat corruptie wil bestrijden. De wereld op z’n kop.

De accountants van KPMG staan inmiddels ook in kwade reuk. De afdeling Dutch Caribbean verstuurde dit weekeinde een persbericht met de boodschap dat ze sinds begin 2015 geen zaken meer doen met Corallo.

“Over de achtergrond van de beëindiging zullen wij geen mededelingen doen, anders dan dat deze beëindiging op ons initiatief tot stand is gekomen.”

Aanleiding van het persbericht was een optreden van Bosman op de lokale radio die verwees naar een uitspraak van Corallo in de Volkskrant vorig jaar: “We houden ons aan de regels. De accountantsorganisatie KPMG controleert ons.”

Mooi dat KPMG nu afstand neemt. Mooi dat KPMG sinds begin 2015 geen zaken meer doet met Corallo. Maar Schotte was premier tussen 2010 en 2012.

Voormalig Groenlinks-leider Jolanda Sap is lid van de Raad van Commissarissen van KPMG. U begrijpt: deze zaak zal tot de bodem worden uitgezocht.

Hoe dan ook: Het stinkt in De West.

Bron: GeenStijl

5 reacties

 1. Cft heeft herhaaldelijk aangegeven dat de financien bij de overheidsnv’s een onduidelijk beeld geeft. Bovendien houdt De Geus elke onderzoek af omdat de cijfers door eigen accountants zijn gecheckt (!!, KKC, 17 december 2015, Rekenkamer niet welkom bij UTS). Op KKC is ook het onderzoeksdossier Helmin Wiels – onderzoeksdossier illegale sms-loterijen te vinden. Helmin Wiels had voor zijn dood een dossier UTS & SMS-loterijen (Smartplay/Radcomm/WNK/Robbie dos Santos) samengesteld. Dit dossier bevat ook een subdossier UTS/KPMG – smsloterijen. onderdeel van dit subdossier is ‘Laatste brief Wiels – Frontale aanval op Dos Santos en UTS’. Deze brief is gericht aan het Openbaar Ministerie (OM) met daarin het verzoek een onderzoek te doen bij UTS. In een een memorandum dat opgesteld is door de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), in februari 2011 wordt ook vermeld dat ‘UTS middels haar lokale netwerk een heel belangrijke rol speelt in de verwerking én totstandkoming van de verkoop én aanbieding van de sms-loterij voor loten in de WNK’.

  KPMG kan middels een persbericht afstand nemen van Corallo, maar zij controlleren de boeken van UTS, waar met publieke middelen publieke taken worden uitgevoerd, en waar een Curacaose Parlemtarier (Helmin Wiels) het OM heeft geallerteerd dat bij de ‘sms-loterij’ er sprake is van overtredingen in de zin van de Loterij Verordening 1909, gepleegd door alle betrokkenen, waaronder ook de directie van het lokale telefoniebedrijf UTS, bij de verkoop van de sms-loten met gebruikmaking van de trekking van de Wega di Number Kòrsou (WNK). Op deze aangifte borduren de heren Van Raak en Bosman voort. Het is nu aan KPMG en UTS om openheid van zaken te geven.

 2. Ik vroeg me dat af want als je een paspoort aanvraagt als Nederlander in het buitenland dan wordt een heel punt gemaakt van eventuele dubbele nationaliteit waar Nederland een hekel aan heeft.
  Binnen Europa geldt het aanvragen van een andere EU nationaliteit als reden de eerste nationaliteit (hier dus de Italiaanse) te verliezen.
  Als je ongevraagd een nationaliteit krijgt geldt dt niet.

 3. Heeft het aangevraagd en gekregen in sxm. Bevoegdheid tot toekenning lag destijds bij de Gezaghebber, kan heel goed in overeenstemming met de geldende voorschriften zijn verstrekt, hoewel er in sxm genoeg verhalen zijn over onregelmatige toekenning van de NL nationaliteit.

 4. Derde verloren tuchtrechtszaak komt eraan, na Bergisch en Zonneveld.

  KPMG wordt in de volksmond niet voor niets MFKPMG genoemd.

 5. Weet iemand waarom Corallo de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen? Hij kan hem niet aangevraagd hebben want dan zou hij zijn italiaanse nationaliteit verloren hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties