27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Geen steun van OC&W voor KBB

HomeNieuwsGeen steun van OC&W voor KBB

 

Willemstad – Het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) mag, na drie jaar gedraaid te hebben op Nederlands geld uit het Sociaal Economisch Initiatief (SEI), doordraaien op kosten van de Curaçaose overheid. Maar vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) krijgt de instelling geen steun.

Dit terwijl het doel van de instelling is om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit blijkt uit het onlangs aan premier Gerrit Schotte (MFK) aangeboden eindrapport 2009- 2012.

,,De oorspronkelijk zeer positieve samenwerking in het eerste jaar met het ministerie van Onderwijs heeft niet doorgezet en de huidige minister erkent KBB als organisatie niet. Dit in tegenstelling tot de scholen, schoolbesturen en arbeidsmarkt. Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) zijn afspraken gemaakt over het pakket van producten en diensten dat KBB kan aanbieden. Dit in tegenstelling tot het ministerie van Onderwijs dat aangeeft geen ruimte te hebben op de begroting voor KBB, ondanks een eerder ministerieel besluit dit wel te doen. Mits op andere wijze financiering wordt gevonden voor de onderwijsgerelateerde taken, zullen deze trajecten stopgezet moeten worden”, zo staat in het verslag.

KBB is ook de aangewezen instantie om de input vanuit het arbeidsveld te verwerken in de eindtermen en kwalificaties van het onderwijs. Dit is belangrijk om de ‘mismatch’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. ,,Het ministerie van Onderwijs wil hier geen gebruik van maken”, zo concludeert KBB.

Bestaansrecht bewezen

KBB vindt dat zijn bestaansrecht is bewezen: ,,Met name de projecten die direct een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs, in het bijzonder de beroepspraktijkvorming, zijn succesvol.”

In totaal zijn in de afgelopen drie jaar 102 leermeesters gecertificeerd. Dit zijn personen die binnen bedrijven speciaal belast zijn met het begeleiden van stagiairs afkomstig van het Curaçaose beroepsonderwijs. Deze leermeesters zijn werkzaam binnen de economie-administratie, economie-hospitality, techniek en zorg & welzijn.

Nog 121 deelnemers volgen op dit moment het trainingstraject. De deelname is gefinancierd met geld van de dienst Onderwijs (SAE), maar hierover stelt het rapport:

,,Of de uitvoering wordt voortgezet is afhankelijk van de bekostiging door de overheid. KBB verwacht een forse terugloop van aanmeldingen indien alle kosten verhaald worden op de deelnemers.”

KBB heeft ook een speciaal keurmerk ingevoerd voor leerbedrijven. Erkende bedrijven worden opgenomen in een database van het KBB en staan ook op de website. Drie bedrijven hebben al een erkenning en 15 hebben zich aangemeld.

,,Positief is de bereidheid van bedrijven zich te laten erkennen door KBB waardoor scholen en studenten hun stageplaatsen gericht kunnen selecteren op kwaliteit”, zo oordeelt het KBB hierover.

Binnen het onderwijs hebben 94 docenten deelgenomen aan workshops gericht op de begeleiding van studenten in hun werksituatie.

Bron : Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties