30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 18:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen steun van OC&W voor KBB

 

Willemstad – Het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) mag, na drie jaar gedraaid te hebben op Nederlands geld uit het Sociaal Economisch Initiatief (SEI), doordraaien op kosten van de Curaçaose overheid. Maar vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) krijgt de instelling geen steun.

Dit terwijl het doel van de instelling is om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit blijkt uit het onlangs aan premier Gerrit Schotte (MFK) aangeboden eindrapport 2009- 2012.

,,De oorspronkelijk zeer positieve samenwerking in het eerste jaar met het ministerie van Onderwijs heeft niet doorgezet en de huidige minister erkent KBB als organisatie niet. Dit in tegenstelling tot de scholen, schoolbesturen en arbeidsmarkt. Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) zijn afspraken gemaakt over het pakket van producten en diensten dat KBB kan aanbieden. Dit in tegenstelling tot het ministerie van Onderwijs dat aangeeft geen ruimte te hebben op de begroting voor KBB, ondanks een eerder ministerieel besluit dit wel te doen. Mits op andere wijze financiering wordt gevonden voor de onderwijsgerelateerde taken, zullen deze trajecten stopgezet moeten worden”, zo staat in het verslag.

- Advertentie -

KBB is ook de aangewezen instantie om de input vanuit het arbeidsveld te verwerken in de eindtermen en kwalificaties van het onderwijs. Dit is belangrijk om de ‘mismatch’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. ,,Het ministerie van Onderwijs wil hier geen gebruik van maken”, zo concludeert KBB.

Bestaansrecht bewezen

KBB vindt dat zijn bestaansrecht is bewezen: ,,Met name de projecten die direct een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs, in het bijzonder de beroepspraktijkvorming, zijn succesvol.”

In totaal zijn in de afgelopen drie jaar 102 leermeesters gecertificeerd. Dit zijn personen die binnen bedrijven speciaal belast zijn met het begeleiden van stagiairs afkomstig van het Curaçaose beroepsonderwijs. Deze leermeesters zijn werkzaam binnen de economie-administratie, economie-hospitality, techniek en zorg & welzijn.

- Advertisement -

Nog 121 deelnemers volgen op dit moment het trainingstraject. De deelname is gefinancierd met geld van de dienst Onderwijs (SAE), maar hierover stelt het rapport:

,,Of de uitvoering wordt voortgezet is afhankelijk van de bekostiging door de overheid. KBB verwacht een forse terugloop van aanmeldingen indien alle kosten verhaald worden op de deelnemers.”

KBB heeft ook een speciaal keurmerk ingevoerd voor leerbedrijven. Erkende bedrijven worden opgenomen in een database van het KBB en staan ook op de website. Drie bedrijven hebben al een erkenning en 15 hebben zich aangemeld.

,,Positief is de bereidheid van bedrijven zich te laten erkennen door KBB waardoor scholen en studenten hun stageplaatsen gericht kunnen selecteren op kwaliteit”, zo oordeelt het KBB hierover.

Binnen het onderwijs hebben 94 docenten deelgenomen aan workshops gericht op de begeleiding van studenten in hun werksituatie.

Bron : Antiliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -