28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen opheldering over stand van zaken Soaw

Jeanne-Marie-Francisca-225x300WILLEMSTAD — Minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw, PS) heeft drie weken nodig om alle vragen te beantwoorden die vandaag in de openbare Statenvergadering over haar ministerie zijn gesteld. Zo zag de minister zich geconfronteerd met vragen over Fundashon Tayer Soshal, het managementteam van Soaw en tal van beleidsvoornemens die nooit het levenslicht hebben gezien.

- Advertentie -

Advertentie

Volgens Zita Jesus-Leito van de PAR zijn er signalen dat het niet goed gaat binnen het ministerie van Soaw.

“De mensen die het werk kennen zijn er niet. Ook is er geen informatie over het proces dat is gevolgd om tot het nieuwe managementteam te komen”

, aldus het Statenlid.
Volgens haar is dit niet conform goed bestuur.
Beleidsvoornemens over de aanpak van de schuldenproblematiek en het invoeren van flankerend beleid zijn volgens haar nooit uitgevoerd.
MAN-Statenlid Hensley Koeiman haalde Martin Luther King aan om de sfeer binnen het ministerie van Soaw te duiden.
Net als de grote Amerikaanse burgerrechtenactivist heeft hij de droom dat mensen niet op basis van hun kleur worden beoordeeld, maar op basis van hun prestaties. Koeiman is ter ore gekomen dat het ministerie zich van alle ‘blauwen’ (de kleur van de MAN) ontdoet.
Hij hoopt dat de zogenaamde politieke kleur van een ambtenaar buiten beschouwing wordt gelaten bij de beoordeling of samenstelling van een team.
Verder plaatste het Statenlid vraagtekens bij de aantijgingen van de minister tegen de directie en het bestuur van Fundashon Tayer Soshal, de sociale werkplaats op Sta. Martha.
Mishandeling is volgens Koeiman een zware beschuldiging.
Daarom vroeg hij naar de opdrachtbrief voor het onderzoek naar deze aantijging.
De minister had op basis van een brief met vijftig handtekeningen van deelnemers van de sociale werkplaats het bestuur en de directie van de stichting op non-actief gezet.
Uit de gesprekken die Koeiman met de mensen daar heeft gehouden blijkt dat ze de brief om geheel andere redenen hebben gestuurd.
De deelnemers willen namelijk het minimumloon ontvangen.
Het is volgens Koeiman belangrijk dat hier opheldering over komt.
Volgens MFK-Statenlid Amerigo Thodé heeft de minister een zware maatregel genomen.
Nu is ook de impressie gewekt dat er iets verwerpelijks op de sociale werkplaats heeft plaatsgevonden.
Hij wilde daarom van de minister weten of ze zich voldoende heeft ingedekt met onder andere een juridisch advies voordat ze het besluit nam om de directie en het bestuur te schorsen.

“Eerst denken dan doen”, adviseerde hij Francisca.

PNP-Statenlid Humphrey Davelaar had ten eerste een boodschap voor ex-politici: ‘Even op de plaats rust’.

“Shimaron (woesteling) is teruggekomen nadat ze veel schade heeft aangericht op de sociale werkplaats.”

Volgens hem beschouwt deze Shimaron de sociale werkplaats als haar bezit.
Daarom bood hij Francisca pro Deo zijn diensten als adviseur aan, aangezien hij de materie kent. Volgens hem wordt de sociale werkplaats voor politieke en persoonlijke doeleinden gebruikt. Davelaar stelde voor om Renfred Rojer, oud-directeur van Fundashon Tayer Soshal, in het parlement uit te nodigen zodat hij kan vertellen welke plannen hij heeft achtergelaten om door te voeren.
Zo was er een samenwerkingsverband met Nederland en bestond de stichting ‘Vrienden van Sta. Martha’. Wat is daarmee gebeurd, vroeg Davelaar zich af.

Geluid

De Statenvergaderingen zijn sinds enkele jaren te volgen via de website www.parlamentodikorsou.tv en via filmpjeskanaal ustream. Een terugkerend probleem bij deze uitzendingen is dat wanneer er tekst in beeld verschijnt, zoals bijvoorbeeld de aankondiging wie op dat moment het woord voert, het geluid wegvalt. Dat keert pas terug wanneer de tekst uit beeld is. Vanochtend tijdens de openbare vergadering van de Staten over de laatste ontwikkelingen bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) gebeurde dit veelvuldig. Zo was bijna een minuut lang de interventie van PS-Statenlid Sherwin Leonora niet te volgen, omdat zijn naam en partij in beeld waren.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -