27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 08:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen implementatie Formatiebrief 2012 kustwacht

kustwachtWILLEMSTAD — In een brief van 27 februari jl. aan de voorzitter van het Presidium van de Kustwachtcommissie, vragen de medewerkers van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied en leden van de vakbond STrAF, om de Formatiebrief 2012 te implementeren. Tijdens de vergadering van het Presidium in maart stemden Curaçao en St. Maarten echter vooralsnog niet in met de Formatiebrief.

Dit blijkt uit een brief van de Presidium-voorzitter, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman aan de medewerkers.
Zij hebben in verband hiermee een verzoek ingediend voor een onderhoud met de Statenleden.
De medewerkers betreuren het dat Curaçao niet werd meegenomen in het traject ‘Pilot’ dat voortvloeide uit de concept-Formatiebrief 2012.
In verband hiermee en mede in verband met de onaangekondigde staking van de kustwachters, willen de medewerkers dat de Formatiebrief 2012 wordt goedgekeurd.

Volgens STrAF had de kustwachters na instelling van de (Caribisch) Werkgroep Evaluatie Formatiebrief (CWEF) in het najaar van 2009 samen met de andere vakbonden, de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Kustwacht (GMR KW) en de staf, gewerkt aan de totstandkoming van het CWEF-rapport.
Dat rapport bevatte veel aanbevelingen ter vergroting van de efficiency, effectiviteit en decentralisatie van taken en bevoegdheden op de Steunpunten die kennelijk door alle partijen nog steeds gedragen worden.

In de concept-Formatiebrief 2012 zijn niet alle aanbevelingen van het CWEF-rapport opgenomen, maar het concept geeft wel – vergeleken met de Formatiebrief 2005 – een duidelijke vooruitgang in meerdere aspecten in het belang van het kustwachtpersoneel en daarmee de kustwachtorganisatie.
En daarom willen de medewerkers de Formatiebrief 2012 (integraal) goedgekeurd zien, aldus STrAF-voorzitter Willem van Lamoen.

- Advertentie -

Verder vinden de medewerkers dat na twee jaar van de implementatie hiervan ze samen met de staf en de vakbonden aan de slag dienen te gaan met onder andere verdere decentralisatie van operationele bevoegdheden van de Steunpunten.
Het realiseren van een 24/7-bezetting voor personeelsleden die dagelijks de kustwachttaken uitvoeren is ook van eminent belang, ter verwezenlijking van de doelen van de kustwacht.

Swijgman weet dat de stand van zaken de onzekerheid van de medewerkers niet wegneemt, maar hoopt dat de ‘Pilots’ die op Aruba en St. Maarten plaatsvinden, een positieve stimulans zullen zijn voor het bereiken van een consensus over de formatiebrief.
Hij voegt eraan toe dat ook Curaçao overigens aangeboden is om een op maat gemaakte ‘Pilot’ op te zetten met betrekking tot decentralisatie van bevoegdheden naar het Steunpunt.

Naar aanleiding van de brief van Swijgman wil de bond nu echter een gesprek met de Statenleden over de Formatiebrief 2012.
Het verzoek werd door de STrAF-voorzitter op 10 april ingediend. Een reactie van de Staten op de brief laat nog even op zich wachten.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -