28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Geen cash Curoil voor bouw tanks

HomeNieuwsGeen cash Curoil voor bouw tanks

Willemstad – In verband met de nieuwbouw door overheids-nv Curoil van drie opslagtanks bij Motet, waarmee ex-premier Gerrit Schotte (MFK) veel politieke propaganda maakte in de aanloop naar de verkiezingen van vorige maand, is ten onrechte ervan uitgegaan dat Curoil voldoende geld in kas zou hebben omdat Aqualectra wel tijdig zou betalen.

De cashflow van Curoil biedt niet genoeg ruimte voor de nieuwbouw van drie opslagtanks bij Motet.
FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

In de praktijk blijkt namelijk – en dat was op zich ook al langer bekend, want Aqualectra is al sinds begin 2011 verlieslatend omdat het nutsbedrijf door de regering min of meer werd gedwongen onder de kostprijs water en stroom af te zetten – dat de aanname dat Aqualectra wel tijdig zou betalen en dus dat Curoil voldoende liquide zou zijn niet van toepassing is.

Dat staat te lezen in een rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) over Curoil in opdracht van de interim- regering Betrian. Het rapport is van medio vorige maand. Hieruit blijkt dat de financiële situatie van ook Curoil niet rooskleurig is.
Alleen met voldoende cashflow kan Curoil op haar beurt tijdig voldoen aan haar financiële verplichtingen.

In het geval van de bouw van de drie opslagtanks, waarmee een investering is gemoeid van 20 miljoen gulden, aan bouwbedrijf Nederex General Contractor nv.
Deze aannemer begon in april 2012 met de bouw van de nieuwe tanks te Motet. Het betreft een project dat moet worden voltooid op ‘turn key’-basis en dat nog loopt tot en met oktober 2013.

Om Nederex wel te betalen, wordt PdVSA niet of later betaald.
In een gesprek dat Soab met de finance manager en projectleider van Curoil had, is aangegeven dat ondanks het liquiditeitstekort ‘door de Raad van Commissarissen is besloten om met het bouwproject aan te vangen, met als gevolg dat de betalingsverplichting aan Nederex ten koste gaat van de betalingsverplichting aan PdVSA’.
PdVSA is de Venezolaanse staatsoliemaatschappij waar Curoil de brandstof van betrekt voor distributie over het eiland, want Curoil houdt zich voornamelijk bezig met het (door)verkopen en distribueren van diverse olieproducten op Curaçao en Bonaire.

Soab heeft in verband met de quick scan van de financiële situatie bij Curoil gevraagd of van tevoren is beoordeeld of Curoil deze investering van 20 miljoen op dit moment wel aankan.

Daarop is door Curoil medegedeeld dat hierover advies was gevraagd bij Ernst & Young.
Eind januari 2012 heeft Ernst & Young een advies aan Curoil verstrekt waarin staat aangegeven dat de overheids-nv voldoende liquide is om te kunnen investeren in drie nieuwe tanks.
Maar het rapport van Ernst & Young geeft óók aan dat dit op enkele aannames is gebaseerd.
Een van deze aannames is dus dat Aqualectra tijdig alle facturen voldoet.
En de andere aanname is dat de overheid de verkooprijzen van brandstof en gas in de toekomst aanpast op basis van de inkoopprijzen en dat Curoil hierbij een constante marge behoudt.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties