27 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 01:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Geduld SGTK is op

Ingang Isla-raffinaderij geblokkeerd

WILLEMSTAD — De personeelsleden van aannemersbedrijven, die werkzaam zijn op het Isla-terrein hebben vanochtend het werk neergelegd. De actie volgt op de algemene ledenvergadering van vakbond SGTK van gistermiddag, waarin het resultaat van een overleg tussen overheid, vakbond, Isla en aannemersvereniging AAV werd verworpen. De ontevreden werknemers eisen betaling van een toegezegde lumpsum van 1600 gulden. Bij de actie liepen de gemoederen bijzonder hoog op.

Op de foto de confrontatie bij het Isla-ingang, waarbij het verkeer wordt geblokkeerd.
Op de foto de confrontatie bij het
Isla-ingang, waarbij het verkeer wordt geblokkeerd.

Het overleg van gisteren, een laatste bemiddelingspoging onder leiding van minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) vond plaats om te proberen een doorbraak te forceren in dit conflict.
De AAV en SGTK zijn in mei vorig jaar een cao overeengekomen.
In deze cao wordt melding gemaakt van onder meer een lumpsumbedrag van 1600 gulden voor het personeel.
Maar ondanks tal van toezeggingen heeft deze betaling nooit plaatsgevonden.
De AAV eist een tegemoetkoming van de Isla en zonder deze tegemoetkoming stelt de aannemersvereniging niet in staat te zijn tot betaling over te kunnen gaan.De Isla voert overleg met het hoofdkantoor van PdVSA, in Venezuela, maar een concreet resultaat is er nog steeds niet.
Tijdens het overleg van gisteren kwam de toezegging van de Isla dat zij binnen enkele dagen uitsluitsel vanuit Venezuela zou krijgen.Deze toezegging werd echter van de hand gewezen door de SGTK-leden tijdens een algemene ledenvergadering die gistermiddag werd gehouden.
Volgens SGTK-voorzitter Alcides Cova willen de werknemers nu betaald worden en willen zij niet meer wachten.
Ze wachten al sinds mei, aldus Cova vanochtend vroeg. Als gevolg van de SGTKledenvergadering werd vanochtend de ingang van de Isla bij Post V geblokkeerd.
Alleen Isla-werknemers mochten het terrein betreden.
In een reactie stelde minister Josepha dat hij van de Isla had vernomen dat de raffinaderij normaal functioneerde, maar dat alleen de onderhoudswerkzaamheden niet konden worden uitgevoerd, omdat deze merendeels door het personeel van de aannemersbedrijven worden uitgevoerd.
De blokkade bij de Isla-ingang leidde tot versperde wegen, waarbij het verkeer werd gehinderd. Hierna trok een gedeelte van de stakers naar het SSK-gebouw aan de Schouwburgweg.
Dit gebeurde onder begeleiding van de politie via de openbare weg.
De politie probeerde de stakers tot één weghelft te beperken.
In de loop van de ochtend waren er berichten over confrontaties onderweg.
Een deel van de stakers toog naar het Apna-gebouw waar de Landsbemiddelaar kantoor houdt, terwijl het andere deel zich bleef ophouden bij Post V.
Minister Josepha probeerde vanochtend om alle partijen nogmaals om de tafel te krijgen in een poging om ze nader tot elkaar te brengen. Dit zal moeten gebeuren in een overleg met de Landsbemiddelaar. In reacties voor verschillende media op het eiland gaf Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha aan dat de lokale raffinaderij geen enkel aandeel had in het huidige conflict, omdat het om een cao gaat die is overeengekomen tussen de AAV en de SGTK.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thusday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 24 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...

Democracy now! | Wednesday, November 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -