28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gebrek aan concurrentie

Supermarkten Bonaire en Sint Maarten te duur’

vreugedenhill-logoWillemstad – Door een gebrek aan concurrentie kunnen supermarkten op Sint Maarten en Bonaire de prijzen relatief hoog houden. Dat stellen Koert van Buiren en Cees van Gent van SEO Economisch Onderzoek in deze krant. De prijs in supermarkten op Curaçao is 27 procent hoger dan in Nederland, stellen zij.

- Advertentie -

,,Op Sint Maarten is de prijs nog eens 6 procent hoger dan op Curaçao, en op Bonaire is de prijs zelfs 10 procent hoger dan op Curaçao.”

Het verschil met Nederland valt te verklaren door de vele producten die geïmporteerd worden en de kleine schaal, wat zorgt voor hogere vaste kosten en transportkosten.
Gekeken naar Sint Maarten valt op dat het transport niet duurder is dan naar Curaçao, ook kent Sint Maarten geen importheffing waar Curaçao die wel kent en is de omzetbelasting lager dan op Curaçao.
Bonaire heeft wel hogere transportkosten omdat veel producten via Curaçao gaan, maar dit kan niet 10 procent verhoging van de prijzen veroorzaken, stellen Van Buiren en Van Gent.

,,Bij aankomst op Bonaire wordt op die producten alleen 8 procent Algemene Bestedingsbelasting (abb) geheven.
Op producten op Curaçao wordt importheffing (vaak 10 procent) geheven en meerdere rondes (soms wel twee of drie) omzetbelasting. Kortom, op basis van het geheel aan transportkosten en belastingen die direct op de producten worden geheven, zou je eerder een lagere dan een hogere prijs op Bonaire verwachten.”

AH-logoHet verschil zit vooral in het feit dat er op Bonaire en Sint Maarten minder concurrentie is tussen diverse supermarkten.

,,In een volledige analyse zou ook naar de kosten van grond (belasting), loonkosten, energiekosten, et cetera gekeken moeten worden. Maar ook naar concurrentie tussen aanbieders van levensmiddelen. Dat laatste hebben wij gedaan. Op Curaçao en Aruba is de concurrentie effectiever dan op Bonaire en Sint Maarten omdat meerdere, geïntegreerde groot- en detailhandels/ supermarkten van min of meer gelijke grootte met elkaar concurreren.”

Concurrentie werkt vaak niet goed op deze eilanden, stelt SEO Economisch Onderzoek.

,,Omdat de markt zo klein is dat er maar één of enkele bedrijven naast elkaar kunnen bestaan. Of omdat bedrijven met elkaar afspraken maken om niet te veel met elkaar te concurreren, om hun eigen belang (winst) te optimaliseren en om de prijs daarvoor door consumenten en andere bedrijven te laten betalen. Of, last but not least, omdat de overheid regels oplegt aan bedrijven, of beleid voert, dat – hoe goed bedoeld het ook is – de concurrentie verstoort.”

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -