28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Gay.nl | Pride Report: Our Pride is Alive!

Ilse ging voor ons naar een historische Curaçao Pride!

Ilse ging voor ons naar een historische Curaçao Pride!

Een vleugje zonnebrand, een goed gespierd lichaam en een oogverblindende lach. ‘Op deze plek moet je je goed insmeren. Zelfs met mijn ietwat gebruinde huid verbrand je hier snel’, vertelt de barman, die mij vriendelijk een bedje toewijst, mijn handdoek neerlegt en me laat weten dat als ik wat nodig heb hij er voor me is. Moomba Beach Club is een klein paradijs, uitkijkend over de helderblauwe Caribische zee, een wit zandstrand en een super service.

Door het geruis van de zee en de wapperende regenboogvlaggetjes voel ik me meteen thuis. Ik begrijp helemaal waarom ze dit het eerste en enige “Gay Welcoming Beach in the Caribbean” noemen. Voor de komende tijd is dit mijn eigen kleine gay paradijs. Van 27 september t/m 1 oktober is het namelijk Curaçao Pride en het Floris Suite hotel, host hotel van deze Pride, is de operator van dit prachtige privé strand.

5 jaar geleden is een deel van het management van Floris Suite Hotel begonnen met het organiseren van de Curaçao Pride. ‘Een hele goede zet’, vertelt Nico Van Der Meer van Pink Curaçao en vroeger organisator van het Get Wet Weekend. Get Wet werd ook altijd georganiseerd in de laatste week van september en de Curaçao Pride-organisatie heeft 5 jaar geleden het stokje van die groep overgenomen.

‘Vanaf het Brionplein zie je de pondjesbrug die versierd is met regenboog vlaggen. Het is een imposante gewaarwording, een bijna idyllisch uitzicht’

Pink Curaçao organiseert sinds vorig jaar de dagactiviteiten van de Pride. Deze ochtend haalt Nico me op bij Floris Suite Hotel voor de Contemporary Art Walk. In de auto vertelt hij me over het ontstaan van Pink Curaçao. Het Team bestaat naast Nico uit zijn vriend Jarett Sprock en diens zus Anouck Sprock.

Contemporary Art Walk
De wandeling start op het Brionplein, vanaf het Brionplein zie je de pondjesbrug die versierd is met regenboog vlaggen. Het is een imposante gewaarwording, een bijna idyllisch uitzicht. Onze Gids Avantia Damberg, zelf beeldend kunstenares neemt ons mee op een indrukwekkende reis en vertelt ons over de geschiedenis die er schuilgaat achter de vele kunstwerken die er te zien zijn.

‘Ik kan vrijuit over straat lopen, trots op wie ik ben en de mensen van wie ik hou: mijn vrouw en mijn familie. Wie ben ik dan om anderen te veroordelen die trots zijn op wie ze zijn en van wie ze houden?’

Pride Walk
Een groep van ongeveer 750 man verzamelt zich bij het Rif fort. Vanaf daar start de imposante parade aan mensen en regenboogkleuren over de pontjesbrug, om te eindigen in het Wilhelminapark. Daar wordt de Curaçao Pride 2017 officieel geopend door Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao. Met een historische toespraak volgens de organisatoren van de Pride. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het eiland dat een premier zich zo duidelijk uitspreekt over LHBT-rechten. Hij noemt zich een premier van iedereen op Curaçao. ‘Ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, geloof en ja… ook hun geaardheid. Ik kan vrijuit over straat lopen, trots op wie ik ben en de mensen van wie ik hou: mijn vrouw en mijn familie. Wie ben ik dan om anderen te veroordelen die trots zijn op wie ze zijn en van wie ze houden?’, aldus de premier van het eiland.

Onder luid gejuich en geklap sluit hij zijn toespraak af. Een ontroerend moment vind ik zelf en de mensen om me heen beamen dat. Nog nooit eerder was ik me zo bewust hoe belangrijk een Pride is. Na deze officiële opening kan het feest beginnen.

Shary-An tijdens Curaçao Pride.

Shary-An is speciaal met haar vriendin hierheen gekomen om deze bijzondere Pride te openen met het lied ‘I am what i Am‘. Het themalied van de Gay Pride Amsterdam 2017. Haar komst is een cadeau van de Amsterdam Pride-organisatie die haar aanwezigheid sponsort, omdat ze de Curaçao Pride een warm hart toedragen.

Navigaytion Sea Parade

Vol trots wappert een grote regenboogvlag aan de mast van de catamaran van Blue Finn Charters. Met de Handelskade op de achtergrond is dit een ultiem Caribisch ‘gay aanzicht’. Om 12:00 uur kunnen we aan boord voor een volledig verzorgde cruise. Een goed bemande bar, heerlijke barbecue en een top DJ N3NA. Het feest brand los terwijl we van de kade vertrekken met onze handen in de lucht: We zijn trots! Vanaf de kade en de kust die we passeren zwaaien mensen ons toe. Na 1 uur varen, wat drankjes en dansjes verder gooit de bemanning de ankers uit. Dicht bij een strandje dat alleen via het water te bereiken is. Er worden opblaasbanden en matjes uitgegooid. Mensen springen in het water en de drijvende bar met verfrissende blikjes bier doen het goed.

Feest op het eiland!

The White Party
Om 4 uur komen we weer terug aan de kade, veel tijd om bij te komen is er niet. Om acht uur start de befaamde ‘White party’ die gehouden wordt aan het zwembad van het Floris Suite Hotel. Iedereen is in prachtig wit gekleed. Er is zelfs een ‘Best Dress Contest’ met niemand minder dan Miss Curaçao in de Jury. Dit is het grootste feest van de Curaçao Pride dat tot in de laatste uurtjes duurt, maar om twaalf uur hou ik het voor gezien. Morgen is de Beach Party. De afsluiter van de week en die wil ik zeker niet missen.

Beach Party
Terwijl ik onderweg ben naar Moomba Beach waar het feest gehouden wordt kan ik er maar niet over uit. Deze Pride is er een die iedereen in de LHBT-gemeenschap moet bezoeken. Het is een Pride die je doet beseffen hoe trots we horen te zijn en hoe bijzonder mooi de mensen zijn die ik deze Pride week heb ontmoet.

Onder het genot van een heerlijke barbecue, een cocktail en een verfrissende duik sluit Tiffany Fantasia, een bekende dragqueen uit Miami South Beach deze Curaçao Pride 2017 af.

Ik wilt niet dat het over is, maar dat hoeft ook niet. Ik moet dan wel 1 jaar wachten, maar volgend jaar ik ben er zeker weer bij!

Curaçao Pride 2018 vindt plaats van 27 tot en met 30 september.

Bron: Gay.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -