30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Fraudezaken blijven Ballast Nedam achtervolgen

HomeMediaAlgemeen nieuwsFraudezaken blijven Ballast Nedam achtervolgen

Logo-Balast NedamWILLEMSTAD — Bouwbedrijf Ballast Nedam bouwt het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) op Curaçao. Het contract heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro, maar de laatste tijd haalt het bedrijf de krantenkoppen met negatieve publiciteit over fraude.

Advertentie

Zoals in het artikel ‘Wat bouwer Ballast Nedam verkeerd deed’ dat op dinsdag 31 december 2013 in het NRC Handelsblad stond.
Volgens journalist Anne Dohmen wil Ballast Nedam graag een betrouwbare bouwer zijn.
Maar het bedrijf heeft een stevig fraude-cv.
Termen als corruptie, fraude, steekpenningen en omkoping kleven hardnekkig aan Ballast Nedam. De naam van de bouwgigant popte ook op in de fraudezaak van KPMG, die voor 7 miljoen euro is geschikt met het Openbaar Ministerie (OM).
Het was Ballast Nedam waarvoor KPMG-accountants een oogje dichtknepen. Om strafzaken te voorkomen, schikte Ballast Nedam een jaar geleden óók al met het OM in dezelfde zaak voor 17,5 miljoen euro.

Schaduwboekhoudingen

Dit is er gebeurd: Ballast Nedam heeft tussen 1996 en 2003 betalingen gedaan aan buitenlandse tussenpersonen die onjuist waren vastgelegd en niet transparant waren. De bouwer zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping om bouwprojecten in Saoedi-Arabië binnen te halen. Maar het fraude-cv van Ballast Nedam is veel langer. Prominent bovenaan prijkt de ‘bouwfraude’. Samen met de rest van de bouwsector hield het bedrijf zich in de jaren negentig bezig met schaduwboekhoudingen, prijsafspraken en kartelvorming. De boete viel uiteindelijk, na een jarenlange beroepsprocedure, voor Ballast Nedam uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro, zo werd vorig jaar bekend”, aldus het NRC.

In het jaarverslag van 2011 beloofde de raad van bestuur van Ballast Nedam dat het afgelopen zou zijn met alle toestanden.

“Ballast Nedam, zo werd bezworen, zou vanaf 2012 schoon zijn. Maar datzelfde jaar bleek die belofte voorbarig. Zo werd bekend dat de bouwer Ton Hooijmaijers, toen gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, in 2007 geld had gegeven ‘teneinde een voorkeursbehandeling te krijgen’, in de woorden van justitie. In oktober dit jaar werd deze zaak geschikt. Voor welk bedrag, is niet bekend”, aldus het NRC.

Ook bleek dat in 2011 de projectdirecteur van Ballast Nedam onderaannemers tegen elkaar had uitgespeeld, handelde in vertrouwelijke bedrijfsinformatie en bepaalde welke onderaannemers opdrachten kregen en voor welke prijs ze offertes moesten uitbrengen.

Nieuw ziekenhuis
Op Curaçao heeft Ballast Nedam de order voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis binnengesleept. Bij het project werkt Ballast Nedam samen met haar lokale partner OeverZaaijerLyongo architecten, EGM architecten uit Dordrecht en de adviseur voor de technische installaties Valstar Simonis.
Het ziekenhuis in Otrobanda zal 300 bedden krijgen en een omvang van circa 40.000 vierkante meter. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage voor 535 auto’s.
In het eerste kwartaal van dit jaar zullen de plannen worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Het ziekenhuis zal op 31 december 2016 worden opgeleverd.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties