31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Fraudezaken blijven Ballast Nedam achtervolgen

Logo-Balast NedamWILLEMSTAD — Bouwbedrijf Ballast Nedam bouwt het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) op Curaçao. Het contract heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro, maar de laatste tijd haalt het bedrijf de krantenkoppen met negatieve publiciteit over fraude.

Advertentie

- Advertentie -

Zoals in het artikel ‘Wat bouwer Ballast Nedam verkeerd deed’ dat op dinsdag 31 december 2013 in het NRC Handelsblad stond.
Volgens journalist Anne Dohmen wil Ballast Nedam graag een betrouwbare bouwer zijn.
Maar het bedrijf heeft een stevig fraude-cv.
Termen als corruptie, fraude, steekpenningen en omkoping kleven hardnekkig aan Ballast Nedam. De naam van de bouwgigant popte ook op in de fraudezaak van KPMG, die voor 7 miljoen euro is geschikt met het Openbaar Ministerie (OM).
Het was Ballast Nedam waarvoor KPMG-accountants een oogje dichtknepen. Om strafzaken te voorkomen, schikte Ballast Nedam een jaar geleden óók al met het OM in dezelfde zaak voor 17,5 miljoen euro.

Schaduwboekhoudingen

Dit is er gebeurd: Ballast Nedam heeft tussen 1996 en 2003 betalingen gedaan aan buitenlandse tussenpersonen die onjuist waren vastgelegd en niet transparant waren. De bouwer zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping om bouwprojecten in Saoedi-Arabië binnen te halen. Maar het fraude-cv van Ballast Nedam is veel langer. Prominent bovenaan prijkt de ‘bouwfraude’. Samen met de rest van de bouwsector hield het bedrijf zich in de jaren negentig bezig met schaduwboekhoudingen, prijsafspraken en kartelvorming. De boete viel uiteindelijk, na een jarenlange beroepsprocedure, voor Ballast Nedam uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro, zo werd vorig jaar bekend”, aldus het NRC.

In het jaarverslag van 2011 beloofde de raad van bestuur van Ballast Nedam dat het afgelopen zou zijn met alle toestanden.

“Ballast Nedam, zo werd bezworen, zou vanaf 2012 schoon zijn. Maar datzelfde jaar bleek die belofte voorbarig. Zo werd bekend dat de bouwer Ton Hooijmaijers, toen gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, in 2007 geld had gegeven ‘teneinde een voorkeursbehandeling te krijgen’, in de woorden van justitie. In oktober dit jaar werd deze zaak geschikt. Voor welk bedrag, is niet bekend”, aldus het NRC.

Ook bleek dat in 2011 de projectdirecteur van Ballast Nedam onderaannemers tegen elkaar had uitgespeeld, handelde in vertrouwelijke bedrijfsinformatie en bepaalde welke onderaannemers opdrachten kregen en voor welke prijs ze offertes moesten uitbrengen.

- Advertisement -

Nieuw ziekenhuis
Op Curaçao heeft Ballast Nedam de order voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis binnengesleept. Bij het project werkt Ballast Nedam samen met haar lokale partner OeverZaaijerLyongo architecten, EGM architecten uit Dordrecht en de adviseur voor de technische installaties Valstar Simonis.
Het ziekenhuis in Otrobanda zal 300 bedden krijgen en een omvang van circa 40.000 vierkante meter. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage voor 535 auto’s.
In het eerste kwartaal van dit jaar zullen de plannen worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Het ziekenhuis zal op 31 december 2016 worden opgeleverd.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -