30 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Forse kritiek IATA

Verhoging luchtvaarttarieven slecht voor airlines, toerisme en economie

Miami/Willemstad – De internationale luchtvaartvereniging IATA heeft bij interimminister Dominique Adriaens van Verkeer aangeklopt en geprotesteerd tegen de verhoging van de Curaçaose luchtvaarttarieven.

- Advertentie -

In een brief van maandag 10 december 2012 uit de International Air Transport Association (IATA) namens de aangesloten luchtvaartmaatschappijen haar zorgen over de fikse verhoging op Curaçao van de Passenger Facility Charge (PFC), de Landing Fee (LF) alsmede de gestegen Transfer Charge die passagiers en vliegbedrijven per 1 december moeten ophoesten.
Het gebeurt niet gauw dat IATA in de pen klimt om een regering op de vingers te tikken.

De verhoging betekent niet alleen hogere kosten voor maatschappijen en reizigers, de kritiek van IATA is ook dat dit maar drie dagen voor invoering werd medegedeeld.

,,Zonder enige vorm van consultatie of transparantie”

, aldus Patricio Sepúlveda, regional vicepresident Latin America & Caribbean, die zijn brief stuurde naar IATAleden en naar de Latin American and Caribbean Air Transport Association (ALTA).

,,Behalve het potentiële effect van de gestegen kosten op de vraag, de toeristische sector en de hele economie van Curaçao, kwam de tariefwijziging op zo’n korte termijn dat vliegmaatschappijen de kosten moeten dragen voor tickets die voor de datum van aankondiging zijn verkocht.”

Om airlines tegen dit soort ongewenste situaties te beschermen, heeft de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO heldere aanbevelingen gedaan die zijn gebaseerd op regulier overleg en een mededeling van eventueel hogere luchthaventarieven minimaal vier maanden vóóraf.

In het geval van Curaçao Airport Partners (CAP) gebeurde dit op 29 november in brieven aan de luchtvaartmaatschappijen en persberichten in de krant.
Reden voor de tariefsverhoging zou zijn een tekort aan financiële middelen.
Maar IATA vindt dat de vliegbedrijven inzage in de jaarcijfers van CAP hadden moeten krijgen en de kans op inspraak.

Minister Adriaens wordt dringend verzocht om samen met de luchtvaartsector andere manieren van financiering te bestuderen.

,,Wij geloven dat het stimuleren van de bereikbaarheid en meer vliegverbindingen in het beste belang is van alle stakeholders, aangezien de belastinginkomsten uit toerisme en het bedrijfsleven voor een groot deel afhankelijk zijn van het succes van de luchtvaarttransportsector.”

Zo besluit IATA.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -