27.6 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 17:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Forse kritiek IATA

Verhoging luchtvaarttarieven slecht voor airlines, toerisme en economie

Miami/Willemstad – De internationale luchtvaartvereniging IATA heeft bij interimminister Dominique Adriaens van Verkeer aangeklopt en geprotesteerd tegen de verhoging van de Curaçaose luchtvaarttarieven.

In een brief van maandag 10 december 2012 uit de International Air Transport Association (IATA) namens de aangesloten luchtvaartmaatschappijen haar zorgen over de fikse verhoging op Curaçao van de Passenger Facility Charge (PFC), de Landing Fee (LF) alsmede de gestegen Transfer Charge die passagiers en vliegbedrijven per 1 december moeten ophoesten.
Het gebeurt niet gauw dat IATA in de pen klimt om een regering op de vingers te tikken.

De verhoging betekent niet alleen hogere kosten voor maatschappijen en reizigers, de kritiek van IATA is ook dat dit maar drie dagen voor invoering werd medegedeeld.

,,Zonder enige vorm van consultatie of transparantie”

- Advertentie -

, aldus Patricio Sepúlveda, regional vicepresident Latin America & Caribbean, die zijn brief stuurde naar IATAleden en naar de Latin American and Caribbean Air Transport Association (ALTA).

,,Behalve het potentiële effect van de gestegen kosten op de vraag, de toeristische sector en de hele economie van Curaçao, kwam de tariefwijziging op zo’n korte termijn dat vliegmaatschappijen de kosten moeten dragen voor tickets die voor de datum van aankondiging zijn verkocht.”

Om airlines tegen dit soort ongewenste situaties te beschermen, heeft de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO heldere aanbevelingen gedaan die zijn gebaseerd op regulier overleg en een mededeling van eventueel hogere luchthaventarieven minimaal vier maanden vóóraf.

In het geval van Curaçao Airport Partners (CAP) gebeurde dit op 29 november in brieven aan de luchtvaartmaatschappijen en persberichten in de krant.
Reden voor de tariefsverhoging zou zijn een tekort aan financiële middelen.
Maar IATA vindt dat de vliegbedrijven inzage in de jaarcijfers van CAP hadden moeten krijgen en de kans op inspraak.

Minister Adriaens wordt dringend verzocht om samen met de luchtvaartsector andere manieren van financiering te bestuderen.

,,Wij geloven dat het stimuleren van de bereikbaarheid en meer vliegverbindingen in het beste belang is van alle stakeholders, aangezien de belastinginkomsten uit toerisme en het bedrijfsleven voor een groot deel afhankelijk zijn van het succes van de luchtvaarttransportsector.”

- Advertisement -

Zo besluit IATA.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -