30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Forse kritiek IATA

HomeNieuwsForse kritiek IATA

Verhoging luchtvaarttarieven slecht voor airlines, toerisme en economie

Miami/Willemstad – De internationale luchtvaartvereniging IATA heeft bij interimminister Dominique Adriaens van Verkeer aangeklopt en geprotesteerd tegen de verhoging van de Curaçaose luchtvaarttarieven.

In een brief van maandag 10 december 2012 uit de International Air Transport Association (IATA) namens de aangesloten luchtvaartmaatschappijen haar zorgen over de fikse verhoging op Curaçao van de Passenger Facility Charge (PFC), de Landing Fee (LF) alsmede de gestegen Transfer Charge die passagiers en vliegbedrijven per 1 december moeten ophoesten.
Het gebeurt niet gauw dat IATA in de pen klimt om een regering op de vingers te tikken.

De verhoging betekent niet alleen hogere kosten voor maatschappijen en reizigers, de kritiek van IATA is ook dat dit maar drie dagen voor invoering werd medegedeeld.

,,Zonder enige vorm van consultatie of transparantie”

, aldus Patricio Sepúlveda, regional vicepresident Latin America & Caribbean, die zijn brief stuurde naar IATAleden en naar de Latin American and Caribbean Air Transport Association (ALTA).

,,Behalve het potentiële effect van de gestegen kosten op de vraag, de toeristische sector en de hele economie van Curaçao, kwam de tariefwijziging op zo’n korte termijn dat vliegmaatschappijen de kosten moeten dragen voor tickets die voor de datum van aankondiging zijn verkocht.”

Om airlines tegen dit soort ongewenste situaties te beschermen, heeft de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO heldere aanbevelingen gedaan die zijn gebaseerd op regulier overleg en een mededeling van eventueel hogere luchthaventarieven minimaal vier maanden vóóraf.

In het geval van Curaçao Airport Partners (CAP) gebeurde dit op 29 november in brieven aan de luchtvaartmaatschappijen en persberichten in de krant.
Reden voor de tariefsverhoging zou zijn een tekort aan financiële middelen.
Maar IATA vindt dat de vliegbedrijven inzage in de jaarcijfers van CAP hadden moeten krijgen en de kans op inspraak.

Minister Adriaens wordt dringend verzocht om samen met de luchtvaartsector andere manieren van financiering te bestuderen.

,,Wij geloven dat het stimuleren van de bereikbaarheid en meer vliegverbindingen in het beste belang is van alle stakeholders, aangezien de belastinginkomsten uit toerisme en het bedrijfsleven voor een groot deel afhankelijk zijn van het succes van de luchtvaarttransportsector.”

Zo besluit IATA.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties