28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:55

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoForse kritiek IATA

Forse kritiek IATA

Verhoging luchtvaarttarieven slecht voor airlines, toerisme en economie

Miami/Willemstad – De internationale luchtvaartvereniging IATA heeft bij interimminister Dominique Adriaens van Verkeer aangeklopt en geprotesteerd tegen de verhoging van de Curaçaose luchtvaarttarieven.

In een brief van maandag 10 december 2012 uit de International Air Transport Association (IATA) namens de aangesloten luchtvaartmaatschappijen haar zorgen over de fikse verhoging op Curaçao van de Passenger Facility Charge (PFC), de Landing Fee (LF) alsmede de gestegen Transfer Charge die passagiers en vliegbedrijven per 1 december moeten ophoesten.
Het gebeurt niet gauw dat IATA in de pen klimt om een regering op de vingers te tikken.

De verhoging betekent niet alleen hogere kosten voor maatschappijen en reizigers, de kritiek van IATA is ook dat dit maar drie dagen voor invoering werd medegedeeld.

,,Zonder enige vorm van consultatie of transparantie”

, aldus Patricio Sepúlveda, regional vicepresident Latin America & Caribbean, die zijn brief stuurde naar IATAleden en naar de Latin American and Caribbean Air Transport Association (ALTA).

,,Behalve het potentiële effect van de gestegen kosten op de vraag, de toeristische sector en de hele economie van Curaçao, kwam de tariefwijziging op zo’n korte termijn dat vliegmaatschappijen de kosten moeten dragen voor tickets die voor de datum van aankondiging zijn verkocht.”

Om airlines tegen dit soort ongewenste situaties te beschermen, heeft de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO heldere aanbevelingen gedaan die zijn gebaseerd op regulier overleg en een mededeling van eventueel hogere luchthaventarieven minimaal vier maanden vóóraf.

In het geval van Curaçao Airport Partners (CAP) gebeurde dit op 29 november in brieven aan de luchtvaartmaatschappijen en persberichten in de krant.
Reden voor de tariefsverhoging zou zijn een tekort aan financiële middelen.
Maar IATA vindt dat de vliegbedrijven inzage in de jaarcijfers van CAP hadden moeten krijgen en de kans op inspraak.

Minister Adriaens wordt dringend verzocht om samen met de luchtvaartsector andere manieren van financiering te bestuderen.

,,Wij geloven dat het stimuleren van de bereikbaarheid en meer vliegverbindingen in het beste belang is van alle stakeholders, aangezien de belastinginkomsten uit toerisme en het bedrijfsleven voor een groot deel afhankelijk zijn van het succes van de luchtvaarttransportsector.”

Zo besluit IATA.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties