30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:54

Formatie is hersenwerk

  • Formateur: PAR moet partijen benaderen
  • PAIS wil Martina op MEO/Energie

Willemstad – Het formatieproces, dat in alle stilte verder gaat, begint zijn vruchten af te werpen. Pueblo Soberano, PAIS, PNP en Glenn Sulvaran zijn bezig met de onderlinge verdeling van de ministeries. Toch lijkt deelname van de PAR nog niet helemaal uitgesloten.

Formateur Glenn Camelia heeft gisteren per brief aan de gele partij meegedeeld dat het niet aan hem is, maar aan de partijen, of zij samenwerking met PAR alsnog zien zitten.
Daarvoor zal PAR zelf contact met de partijen moeten opnemen, zo staat in de brief van Camelia.

De formateur schreef dit in reactie op de brief van 21 november, waarin PAR aan Camelia duidelijk maakte open te staan voor samenwerking.
PAR lijkt nog steeds bereid te praten.
De andere partijen zitten ondertussen niet stil. Terwijl iedereen zich aan de afgesproken mediastilte houdt, wordt er door een onderhandelingscommissie over de verschillende portefeuilles onderhandeld.
Naar alle waarschijnlijkheid zal PS de premier (minister van Algemene Zaken) leveren en ook de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, die van Gezondheid, Milieu en Natuur en tot slot de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.

PAIS krijgt naar alle waarschijnlijkheid de ministeries van Economische Ontwikkeling, Justitie en Bestuur, Planning en Dienstverlening onder zich. Kandidaat voor minister van Economische Ontwikkeling is Steven Martina, nu directeur van verzekeringsmaatschappij Fatum dat onder Guardian Holding Limited valt.
Saillant detail is dat de energiekolom (Aqualectra, Refineria di Kòrsou, Curoil) als het aan PAIS ligt ook onder dit ministerie zal gaan vallen. Martina is zelf algemeen directeur van Aqualectra geweest en is bovendien gepromoveerd in energieregulering.

Onafhankelijk Statenlid Sulvaran, die de minister van Financiën zou mogen leveren, zou de energiekolom ook hebben geclaimd, maar dit lijkt toch onwaarschijnlijk.

PNP mag zich tot slot gaan buigen over het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

Negen ministers dus.
Gisteravond is door de partijen gezamenlijk overlegd over de portefeuilleverdeling.
Behalve de onderhandelingscommissie zijn ook negen werkgroepen aan het werk, voor elk ministerie één.
Deze groepen moeten per ministerie de stand van zaken inventariseren, legt partijleider Helmin Wiels (PS) uit.
Ook zal er per ministerie een plan van aanpak geschreven worden, zodat de toekomstige minister gelijk aan het werk kan.

,,Het is hersenwerk”

, aldus Wiels.

,,Samen met de autoriteiten buigen deze werkgroepen zich over de problematiek. Je moet alle gegevens op tafel hebben om een goed overzicht te krijgen. Het is secuur werk en er wordt serieus en sober gewerkt om precies te weten wat er aan de hand is, zodat de regering bij haar aantreden niet eerst het een en ander moet gaan onderzoeken, maar precies weet wat er gedaan moet worden.”

Volgens Wiels is de sfeer heel positief.
De winnaar van de verkiezingen op 19 oktober geeft aan de communicatie heel belangrijk te vinden.

,,Onderling tussen de verschillende partijen, maar ook binnen de ministeries. Er zal met de verschillende secretarissen-generaal en sectordirecteuren gesproken worden, zodat iedereen elkaar kent. Een voorwaarde van goede samenwerking tussen de partijen, ministers, bestuurders en autoriteiten.”

De vraag is nu of Curaçao straks een transitiekabinet krijgt, of dat er toch met een normale regering gewerkt zal gaan worden.
Het zogenaamde ‘transitiekabinet’ leek vooral bedoeld voor drie tot zes maanden om te kijken of PS en PAR aan elkaar konden wennen, maar indien PAR toch niet mee zal doen, lijkt de noodzaak tot een transitiekabinet verdwenen.
Omdat een coalitie van 11 van de 21 Statenleden niet erg stabiel lijkt, zou het kunnen zijn dat deelname van de PAR alsnog een optie is.
Daarmee zou ook worden voldaan aan de opdracht van de waarnemend-gouverneur aan de formateur een kabinet te vormen dat bij voorkeur kan rekenen op een brede meerderheid.
Met PAR erbij is de basis 14 van de 21 zetels.

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties