27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:34

Laatste reacties

- Advertentie -

FKFO: geen vertrouwen in VDC

FKFO bestuursleden Chester Peterson & Eldon' Peppie' Sulvaran
FKFO bestuursleden Chester Peterson & Eldon’ Peppie’ Sulvaran

Willemstad – De Fundashon Kòrsou Fuerto i Outónomo (FKFO), trekt de betrouwbaarheid van de Veiligheids Dienst Curaçao (VDC) in twijfel en stelt in een schrijven naar de pers dat de leden van FKFO geen voorstander zijn van het uitvoeren van onderzoek door deze dienst naar politici. Ook de huidige minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe is lid van deze stichting. In een schrijven naar de pers staat:

,,We zijn er geen voorstander van, niet alleen omdat dit ruimte geeft voor politieke spelletjes, maar ook omdat niet te controleren valt of de informatie correct is.”

De stichting heeft zich in de eigen wetgeving verdiept en voert aan dat daarin staat dat de VDC belast is met de screening van personen die een vertrouwensfuncties vervullen. Vervolgens worden in de wet die vertrouwensfuncties benoemd.

,,Er staat nergens dat een minister een vertrouwensfunctie heeft”, zo wordt vervolgens aangevoerd.

,,We concluderen daarom dat er geen legale basis is waarop ministers gescreend moeten worden.”

De stelling wordt zelfs omgedraaid: ,,De minister kan geen vertrouwensfunctie hebben, maar moet juist zelf kunnen vertrouwen op personen die wel een dergelijke functie hebben zoals bijvoorbeeld de politie.

- Advertentie -

De geheimhoudingsplicht van de VDC laat geen ruimte om ook te kijken naar de betrouwbaarheid van gegevens die de dienst verzameld heeft.

”De stichting spreekt van een ‘onbetrouwbare ‘stiekemploeg’ die gegevens heeft laten lekken en politieke spelletjes speelt’.

De wet van februari 2010, waarnaar het laatste vonnis in de zaak van VDC-hoofd Edsel Gumbs refereert, verwijst ook niet naar het screenen van kandidaat- ministers, zo voert de stichting aan.

Het bevreemdt de FKFO bovendien dat de VDC valt onder de minister-president en de minister van Justitie. Tot slot gaat de stichting nog in op de rol van de gouverneur die niet direct een ambtenaar mag aansturen.

,,De koloniale figuur van de gouverneur kan maar beter in zijn hokje blijven zitten”, zo wordt eraan toegevoegd, sterker nog: ,,We werken er naartoe om alle koloniale figuren te laten verdwijnen. De gezaghebber is al weg. Rest ons nog de gouverneur, Sinterklaas en de koningin.”

Behalve de huidige minister van Justitie, Wilsoe, zijn bij Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) onder meer betrokken: accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez, advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en voormalig PAR-minister van Onderwijs Marta Dijkhoff.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Stadsrust weer in ongelijk gesteld

Omwonenden kunnen voorlopig weer enigszins opgelucht ademhalen, hoewel de hoge onafgebouwde appartementsgebouwen van het project Stadsrust pal naast hun huizen en tuinen nog wel (even) zullen blijven staan. Ook in hoger beroep trekken de ontwikkelaar en de minister van VVRP aan het kortste eind.

AntilliaansDagblad | Ramon Chong in beroep

PNP-man en voormalig kandidaat voor het ministerschap voor de portefeuille van Economische Ontwikkeling, Ramon Chong, gaat via de rechtsgang alsnog proberen om minister te worden. Het proces wordt aangespannen tegen het Land, de voormalige formateur Chester Peterson en de minister-president die als functionaris over de voordracht van de kandidaten gaat.

AntilliaansDagblad | Hulp illegalen via IOM verlengd

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die in juni de taak van het Rode Kruis overnam om ‘ongedocumenteerden’ - getroffen door de coronacrisis - te voorzien van noodhulp in de vorm van voedselpakketten en voedselkaarten, zal langer dan gepland actief blijven.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -