30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Finanzen | Venezuela geeft 5 miljard aan obligaties uit om voedsel en medicijnen te kunnen betalen

HomeMediaFinanzen | Venezuela geeft 5 miljard aan obligaties uit om voedsel en...
Venezuela geeft 5 miljard aan obligaties uit om voedsel en medicijnen te  betalen

De financiële situatie in Venezuela is nu dusdanig nijpend dat het Zuid-Amerikaanse land schuldpapier uit moet geven om de import van voedsel en medicijnen op gang te brengen.

Venezuela ligt financieel al enige tijd op zijn gat. Ambtenaren werken nog maar twee dagen per week, de stroom wordt om de haverklap afgesloten om elektriciteit te besparen en de kindersterfte ligt er inmiddels hoger dan in het door oorlog verscheurde Syrië.

Ook de inflatie in het land is torenhoog. Een biljet van 100 bolivar, tot voor kort het hoogste biljet, is nog maar 2 dollarcent waard op de zwarte markt – rond 2010 kreeg je voor 8 bolivar nog 1 dollar. De regering gaf daarom medio december zes nieuwe biljetten en 3 nieuwe munten uit, met als hoogste waarde 20.000 bolivar.

Het water staat de Venezolanen inmiddels aan de lippen. Er is zelfs een tekort aan basisbehoeften zoals medicijnen en voedsel. Daar wil de regering van Venezuela nu eindelijk wat aan doen.

Obligaties voor importkosten

De maatregelen zijn nogal drastisch, omdat het geld in de staatskas ook bepaald niet op voorraad ligt. Dus heeft de regering besloten om voor 5 miljard aan staatsobligaties te plaatsen, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De obligatie heeft een looptijd van 20 jaar en een couponrente van 6,5 procent en het is de eerste schulduitgifte van Venezuela in vijf jaar. Met het opgehaalde geld wil Venezuela bedrijven in de productiesector in staat stellen om weer te importeren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ook schuldeisers in de olie-, voedsel- en farmaceutische industrie kunnen een aflossing verwachten.

De vraag voor beleggers is natuurlijk: waarom zou je geld steken in obligaties van een land dat af lijkt te stevenen op een faillissement? Een goede vraag natuurlijk, want het is en blijft een grote gok. Maar Venezuela is ondanks alle ellende wel keurig zijn staatsschulden af blijven betalen.

Het Venezolaanse schuldpapier was de best presterende obligatie van de opkomende markten in 2016. De vraag is alleen: hoe lang houdt Venezuela dat nog vol?

Bron: Finanzen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties