Finanzen | Bankroet Venezuela laat de Russen naar hun geld fluiten. Is nu Goldman Sachs aan de beurt?

wie wordt het volgende slachtoffer?

En ja hoor, het onvermijdelijke is gebeurd: het totaal geruïneerde Venezuela, met afstand het slechtst bestuurde land ter wereld, is opgehouden met betalen op een flink stuk schuld aan Rusland.

Dat roept maar één vraag op: wie wordt het volgende slachtoffer?

Venezuela heeft een obligatie uitstaan bij de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Op een deel daarvan hield het land onlangs op rente en aflossing te betalen. Naar verluidt is het Rosneft 950 miljoen dollar schuldig, zo meldt het Amerikaanse rijkeluisblad Forbes.

Normaal gesproken zou dat leiden tot groot leedvermaak op Wall Street. Rusland en China hebben samen al 55 miljard dollar aan Venezuela geleend. Om zich te verzekeren van Venezolaanse olie, en om rivaal VS te pesten. Maar de bond lords vragen zich angstig af wie het volgende slachtoffer zal zijn. Het antwoord zou wel eens kunnen leiden tot massaal leedvermaak buiten Wall Street. Een van dé kandidaten is namelijk Goldman Sachs, de even gehate als onaantastbare zakenbank.

De “vampier-inktvis die zich heeft vastgezogen aan het gezicht van de mensheid”, zoals de Amerikaanse journalist Matt Taibi de bank in 2009 legendarisch omschreef, kocht nog maar een maand geleden voor 2,8 miljard dollar aan junkbonds van PDVSA, het Rosneft van Venezuela. In feite was dat een verkapte lening aan de staat, en Goldman deed het dan ook voorkomen alsof het wilde helpen: “Wij doen deze investering vooral omdat wij denken dat het beter zal gaan met Venezuela.”

Goldman kan fortuinen verdienen met Venezolaanse junk

Maar sindsdien gaat het alleen maar slechter met het land. Een Venezolaanse staatsobligatie die in 2022 afloopt, is op de kapitaalmarkt nog maar 57 cent per dollar hoofdsom waard. De yield (effectief rendement) op deze lening bedraagt liefst 29,3 procent per jaar. Aasgieren en “vampier-inktvissen” kunnen echter fortuinen verdienen met zulke rommel. Dat bewees eerder de Amerikaanse miljardair Paul Singer. Hij verdiende 2,4 miljard dollar met Argentijnse junk.

Alsof dat niet al genoeg ellende is, heeft een Amerikaanse rechter Venezuela veroordeeld de Canadese mijnbouwer Crystallex International een schadevergoeding te betalen van 1,4 miljard dollar. Venezuela probeerde aan zijn verplichtingen jegens Crystallex te ontkomen door assets stiekem weg te sluizen naar een Venezolaanse staatsonderneming die in het Amerikaanse Delaware is geregistreerd.

Alles bij elkaar gaat de Venezolaanse staat gebukt onder gigantische cashflow stress, zoals Forbes het noemt. En grootkapitalisten als Goldman en Crystallex afbetalen is niet bepaald waarmee Maduro zich populair maakt bij zijn fanatieke aanhang. Staatsoliebedrijf PDVSA is de enige melkkoe die Maduro nog rest.

Venezuela zucht al jaren onder een verbeten strijd om de politieke en economische heerschappij over het land tussen de regerende PSUV, de partij van wijlen de charismatische dictator Hugo Chávez, en alle andere politieke stromingen. De S in PSUV staat voor Socialisme, maar het bewind van Chávez’ opvolger en voormalige loopjongen Nicolas Maduro doet meer denken aan dat van Juan Perón in het Argentinië van de jaren vijftig van de 20ste eeuw.

Beide heersers drijven op hun vermogen het volk aan zich te binden met beloftes en door met geld te strooien, maar vooral door het op te hitsen tegen diverse echte en vermeende vijanden – de VS en het kapitalisme voorop. Net als Chávez en Perón profileert Maduro zich met succes als kampioen van de armen, en net als hij maakt hij ze alleen maar armer. Door episch mismanagement is de Venezolaanse economie totaal ingestort.

Hoe beroerd Venezuela er ook voor staat, tot dusver heeft het land zijn schuldeisers altijd min of meer tevreden weten te houden. De wanbetaling op de Rosneft-schuld geldt technisch nog niet als een default, een algeheel in gebreke blijven dat eigenlijk synoniem is aan een bankroet. PDVSA hoest nog net genoeg geld op om gaten met gaten te kunnen blijven vullen. Er is maar één factor die Maduro en de zijnen definitief de das om kan doen: een verdere daling van de olieprijs. Dan valt zelfs PDVSA droog.

Bron: Finanzen

3 Reacties op “Finanzen | Bankroet Venezuela laat de Russen naar hun geld fluiten. Is nu Goldman Sachs aan de beurt?

  1. Joep Meloen, Als je zegt dat de Venezolaanse burgers de dupe zijn dat begrijp ik maar die olie krijgen de Chinezen niet gratis, het is terugbetaling.

    De Chinezen hebben $miljarden geleend aan die Chavistas y Maduristas desgraciados, mamaguevos y maricos. Ze hebben deze geld doorgesluisd naar hun privérekeningen in het buitenland en Cuba.

  2. De Chinezen zijn niet voor niks eeuwenlang HANDELAREN.

  3. Joep Meloen

    Ik neem aan dat de Chinezen gewoon eisen dat ze ruwe olie krijgen om de schulden te dekken. Het interesseert de Chinezen helemaal niets dat ze geen geld krijgen, ze willen de olie en die gaan ze ook krijgen ook.
    Vandaar dat ze de raffinaderij willen hebben. Dan heb je gratis olie (of althans tegen een belachelijk lage prijs), raffineert deze en vervolgens kun je die tegen normale martwaarde verkopen. Dan zijn de Chinezen werkelijk de enigen die nog geld verdienen aan de olie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *