FD | Waarin een klein eiland groot kan zijn

Klaas Broekhuizen | Financieel Dagblad

Vlnr: het UTS/BlueNap (CTEX) management team Danlio Zabala, Ton van den Berg en en ex-KPMG-er en huidig UTS CEO Paul de Geus

Curaçao is de digitale ‘Gateway to Latin America’. Niets meer en niets minder, zegt een trotse Ton van den Berg. Hij is general manager van Blue NAP Americas, een datacentrum op het Benedenwindse eiland, en is naar gadgetbeurs CES in Las Vegas gekomen om zijn paradepaardje aan de wereld te presenteren.

Het gebouw is aardbevings-, orkaan  – en tsunamibestendig en behoort tot de top 30 van de wereld. Het heeft namelijk een zogenoemd tier 4-certificaat. ‘We hebben één generator als back-up nodig, maar wij hebben er acht’, zegt Van den Berg. ‘We gaan nooit down. In de rest van het koninkrijk staat geen enkel tier 4-datacentrum.’

Fortune 1000

Eigenaar van Blue NAP Americas is UTS, de KPN van Curaçao. Dit telecombedrijf kocht het datacentrum vorig jaar van een Amerikaan en investeerde er maar liefst $40 mln in om het hoogst mogelijke certificaat te binnen te halen.

Dat kwaliteitsstempel zorgt ervoor dat Van den Berg en zijn commerciële man Danilo Zabala nu in de VS op zoek kunnen naar klanten van de hoogste kwaliteit. Partijen zoals Amazon, Google en Microsoft zijn marktleiders bij het aandienen van clouddiensten, en daar hebben ze de beste datacentra voor nodig. ‘We gaan voor de Fortune 1000-klanten, dus ook voor bedrijven uit Nederland en zeker ook uit Azië. Bijvoorbeeld grote e-commercebedrijven’, zegt Van den Berg.

Egaming datacenter Blue Nap Americas (voormalige CTEX op Mahuma) en andere buitenlandse filialen zijn voorlopig in overheidsstichting Dataplanet ondergebracht

Egaming datacenter Blue Nap Americas (voormalige CTEX op Mahuma) en andere buitenlandse filialen zijn voorlopig in overheidsstichting Dataplanet ondergebracht

Egaming datacenter Blue Nap Americas (voormalige CTEX op Mahuma) en andere buitenlandse filialen zijn voorlopig in overheidsstichting Dataplanet ondergebracht

Van den Berg zet de vier ‘unique selling points’ van Blue NAP Americas (BNA, voorheen Dataplanet) op een rij. Naast tier 4 is dat een belastingtarief van 2% over de winst die bedrijven via dit datacentrum in Curaçao maken. ‘Daar is een speciale economische zone voor ingericht’, zegt Van den Berg. ‘Verder hebben we de Nederlandse wetgeving voor dataprivacy. Dat geeft de klanten vertrouwen. En we hebben alle mogelijkheden qua bandbreedtes. We hebben zo veel capaciteit dat we nog wel dertig jaar vooruit kunnen.’

Onderzeekabel

De combinatie van deze vier punten is echt uniek, stelt Van den Berg. Feitelijk is er nog een vijfde. Er komen zeven onderzeekabels aan land, waaronder de modernste uit de VS. Die verlaat de VS bij Jacksonville, doet enkele eilanden in het Caraïbisch gebied aan en reikt via Curaçao tot diep in Latijns-Amerika. Daarmee is Curaçao ideaal gelegen als datacentrum voor dit hele continent, want naast de zekerheid dat het centrum niet uitvalt, telt elke seconde. Zouden alle data bij wijze van spreken uit de VS zelf moeten komen, dan scheelt dat toch.

Het bedrag van $40 mln moet zich snel terugverdienen. Van den Berg denkt dat een jaar volstaat om break-even te draaien. De hele installatie wordt gerund door zeventien mensen, en dan is er 24 uur per dag, zeven dagen per week, iemand aanwezig. Daar komen nog wel zes of zeven ingehuurde gewapende beveiligers bij. De kosten om het centrum draaiende te houden zijn dus te overzien. Niettemin wordt er nog gewerkt aan een forse besparing op de koelingskosten: vanaf duizend meter diepte zeewater oppompen van vier graden, dat is precies goed.

Bron: Financieel Dagblad

10 Reacties op “FD | Waarin een klein eiland groot kan zijn

 1. Marlon ik ben met je eens.
  We moeten eens een keertje een initief gunnen
  De boeven moeten we gewoon weg in de gevangenis zetten

 2. Deze Ton van den Berg komt van UTS. UTS is miljoenen kwijt aan CTEX.. dat lees ik nergens. UTS medewerkers werden verplicht om hun arbeidsvoorwaarden van UTS te verliezen om ‘nieuw’ te beginnen bij deze club terwijl het dure UTS management bleef zitten.

 3. Renée van Aller

  Waar kwam het geld vandaan om dit te bekostigen? Het Land is bijna bankroet. Er hangt een dreigende Koninkrijksaanwijzing. Een bij uitstek gunstige witwasmogelijkheid. Pabien.

 4. Graai & de Raaf Consultants

  Waar een klein eiland groot in kan zijn is een directeur van een ex staatsbedrijf met een miljoenen salaris glimlachend op een foto laten pralen ivm een bedrijf dat ooit van dit kleine eiland was en dat nu niet meer is,

  Omdat er honderden miljoenen onder het gezag van de breedlachende directeur zijn verkwanseld aan o.a. vruchteloze deelnemingen en structureel wanbestuur is de nationale Telecom van Curacao nu volledig in de handen van derden terecht gekomen omdat “Nos mes por”.

 5. De Rechtsstaat

  Wel, Lontchi, aan de ene kant heb je wel gelijk maar bij (ook) dit artikel kan menigeen verschillende kanttekeningen plaatsen.

  Ik wil graag ook hun de beste toewensen, maar keer op keer zitten er adders onder het gras.

  2% belastingtarieven (lijkt Koninklijke Shell o.i.d. wel), UTS de KPN van Curaçao (is die niet verkocht dan) en zo kunnen wij doorgaan.

  Aan de andere mag ik dromen, en maar hopen dat deze droom geen bedrog is.

 6. Marlon, kom jij dan met iets goeds voor de dag. Willen we net zo goed horen, maar wat Bert over mfk etc schrijft is toch ook zo.the same garcia capella sehos girobank.

 7. Ik weet dat mijn eiland heel wat boeven heeft voortgebracht.
  Maar de Knipselkrant is een Doomskrant ofwel Negatievekrant geworden. Of Klachtkrant geworden. Een klup van ouwe mannen. Old and grumpy.

  Niets is goed. Niets wordt geprezen. Geen initiatief is goed. Niemand kan wat goeds doen. Criticia pa critica.

  Van mijn kant hoop ik dathet de CTEX goed gaat. Het heeft een valse start gehad, maar ik hoop van harte dat het goed gaat.
  Curacao heeft het nodig.

 8. Ook groot in buya barata!

 9. Amazon, Google en Microsoft kijken ook naar het land voordat ze ergens hun data onderbrengen.

  En dan zien ze dat de vorige regering (Schotte, Jamaloodin, Constantia) achter de tralies zit voor een reeks misdaden inclusief moord en dat we nu dansleraren, dj’s, kopieerapparaatbediendes, een verpleegster en een mislukte huisarts in het parlement hebben.

  Dan zie ze een eiland op weg naar een bankroet.

  Dan zien ze een eiland op een steenworp afstand van brandhaard Venezuela.

  Curacao? Thanks but no thanks.

 10. Ctex is het bedrijf waar de Girobank fraudeurs Eric Garcia en Stephen Capella gigantisch hun zakken hebben gevuld door totaal onverantwoorde leningen te verstrekken tegen flinke kickbacks onder de tafel.

  Maar dat was niet genoeg voor Garcia en Capella: ondanks dat ze voor gigantische bedragen bij Girobank op de payroll stonden lieten deze grote graaiers zich ook nog eens bij Ctex op de payroll zetten!

  En wat deed Neysa Isenia? Die lakte haar nagels en keek de andere kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *