
Standard & Poor’s (S&P) heeft dinsdagochtend als eerste kredietbeoordelaar Venezuela de status van wanbetaler (default) gegeven. Het land lijkt er niet in te slagen een betalingsachterstand te voorkomen op de staatsschuld van $60 mrd.
De directe aanleiding voor de lagere kredietstatus is een betalingsachterstand van $280 mln aan rente voor obligaties. S&P verlaagde de kredietwaardigheid van deze specifieke leningen daarom van CC naar D. De rating van Venezuela als land ging van CC naar SD, oftewel ‘selective default’. Landen krijgen deze beoordeling als ze selectief in gebreke blijven op bepaalde verplichtingen.
Gesprek met schuldeisers
De lagere beoordeling kwam na een bijeenkomst voor obligatiehouders maandag in de hoofdstad Caracas. Vice-president Tareck El Aissami van Venezuela had de schuldeisers daar moeten vertellen hoe het land de staatsschulden gaat herstructureren, maar dat is niet gelukt.
De mogelijkheden om te onderhandelen over een herstructurering van de schulden waren beperkt. De Verenigde Staten hebben het land sancties opgelegd na de fraude bij de verkiezingen en de daaropvolgende protesten. Sindsdien mogen banken in de VS geen Venezolaanse obligaties kopen.
Zwarte lijst
Ook hebben de VS ongeveer dertig Venezolaanse functionarissen op een zwarte lijst gezet, waaronder El Aissami. Ze worden verdacht van drugshandel en witwassen. Venezuela is de grootste leverancier van olie aan de VS. De grote oliereserves zijn de enige steunpilaar onder de economie.
Het Duitse Handelsblatt verwacht dat de financiële crisis in Venezuela nog chaotischer kan worden dan die in Argentinië begin deze eeuw. Net als in Argentinië hebben investeerders nu goedkope Venezolaanse obligaties gekocht, in de hoop op hoge winsten als het land er weer bovenop komt. Maar de sancties van de VS hebben roet in het eten gegooid.
Eerder meldde de Financial Times al dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) achter de schermen werkt aan de redding van Venezuela.
Bron: Fiinancieel Dagblad
@Joep Meloen, vraag dat aan de leden van de MDTP die nu al een tijdje niets hebben gedaan maar wel hun zakken hebben lopen vullen.
Venezuela en PdVSA lijken me echt fantastische partners voor een upgrade van de ISLA raffinaderij !
Ieder normaal denkend mens zou nu besluiten dat het over en uit is met de raffinaderij. Spendeer je tijd aan een oplossing zonder raffinaderij.
Maar helaas, we zitten op Curacao, dus gaan we door op het spoor van ‘upgraden’, om straks in 2019 tot de conclusie te komen dat er geen toekomst is.
Dan is natuurlijk lijden in last en hebben we een complete volksopstand aan onze broek hangen.
Waarom is het toch voor velen op dit eiland zo lastig om eens 2 stappen vooruit te denken ?