| Financieele Dagblad

In het olierijke Venezuela is een strijd om de macht gaande. Veel landen, waaronder Nederland, erkennen de herverkiezing van president Nicolás Maduro in mei 2018 niet en steunen oppositieleider Juan Guaidó. Nederland volgt als buurland de ontwikkelingen met extra aandacht. De Caraïbische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden liggen immers vlakbij en spelen een belangrijke rol in de Venezolaanse olie-industrie. De eilanden zijn de op drie na grootste handelspartner van het land.
Venezuela exporteerde, zo blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in 2017 voor $3 mrd naar de Nederlandse eilanden, voornamelijk ruwe olie en andere petroleumproducten. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA exploiteert de raffinaderijen op Curaçao en Aruba.

Lees ook: Venezuela, oliestaat in vrije val
Daarnaast maakt PdVSA gebruik van olieterminals op deze eilanden en op Bonaire en Sint-Eustatius. Deze laatste twee zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland, dat zelf een kleine handelspartner is van Venezuela.

Het huurcontract van PdVSA met de Curaçaose overheid, die eigenaar is van de Isla-raffinaderij, loopt aan het einde van dit jaar af. Onduidelijk is nog wie de nieuwe exploitant wordt van de raffinaderij, die een verwerkingscapaciteit heeft van 335.000 vaten per dag maar momenteel bijna stil ligt. PdVSA lijkt geen interesse te hebben in hernieuwing van het contract, wel in verlening van de huur van de nabijgelegen Bullenbaai-olieterminal. Die is goed voor 10% van de Venezolaanse olie-export.

De olieverwerking in de raffinaderij op Aruba is al sinds 2010 stopgezet, alleen de terminal is in gebruik bij PdVSA-dochter Citgo. In augustus vorig jaar kondigden de Venezolanen aan de raffinaderij, die eigendom is van de Arubaanse overheid, weer in gebruik te willen nemen. Die moet de extra zware olie uit het Orinoco-olieveld in Venezuela gaan verwerken en een capaciteit krijgen van 200.000 vaten per dag.
De eilanden hebben al langer last van de ontwikkelingen in Venezuela en daarmee het staatsoliebedrijf. Vorig jaar legde de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips beslag op de Bopec-olieterminal op Bonaire, eigendom van PdVSA, en de olie die in de terminal op Sint-Eustatius was opgeslagen. Dit vloeit voort uit een arbitragezaak, waarvan de conclusie luidde dat de Venezolanen $2 mrd moeten betalen aan ConocoPhillips.
Bron: Financieele Dagblad