28 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:16

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Prettige ironie

Intertrust heeft aanbod uitgebreid met minder omstreden diensten  brievenbusfirma’s

Het aandeel van trustkantoor Intertrust INTER€13,96-0,85% is een aanrader voor beleggers die van ironie houden. Dat zit zo. Intertrust verdient van oudsher zijn geld met hulp aan buitenlandse ondernemingen die graag in Nederland willen zitten.

Niet om olie te raffineren of geneesmiddelen te verkopen, maar om gebruik te kunnen maken van het Nederlandse belastingstelsel. Dat stelsel voorkomt namelijk dat multinationals in twee landen belasting moeten betalen. Maar het leent het zich ook prima voor grensoverschrijdende bedrijfsstructuren om belastingen te ontwijken.

Lange tijd volstond aanwezigheid op papier voor een fiscale ontwijkingsroute via Nederland. De trustsector voorzag daarin door brievenbusmaatschappijen op te richten en te beheren.

- Advertentie -

Dit verdienmodel staat ter discussie. De rol van Nederland als doorvoerhaven van winsten naar belastingparadijzen is onder vuur komen te liggen, zowel in binnen- als in en buitenland.

De politiek heeft gehoor gegeven aan de kritiek. D66-staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil af van vennootschappen die alleen om fiscale redenen in Nederland zitten. Ze bezorgen ons land namelijk een slechte reputatie.

Slecht nieuws dus voor Intertrust? Welnee, Intertrust heeft geanticipeerd op de gewijzigde tijdsgeest. Het heeft zijn aanbod uitgebreid met minder omstreden diensten dan de brievenbusfirma’s. Zo kunnen klanten met reële economische aanwezigheid in Nederland administratie of personeelswerk uitbesteden aan het trustkantoor. Maar ook multinationals die om fiscale redenen voor Nederland blijven kiezen, kunnen nog steeds terecht op Prins Bernhardplein 200 in Amsterdam.

De ironie is dat Intertrust door de aangescherpte regels zelfs meer kan verdienen aan clientèle die staatssecretaris Snel liever kwijt dan rijk is. ‘Wij helpen onze klanten good corporate citizens te zijn’, in de woorden van ceo Stephanie Miller.

- Advertisement -

Dat zie je ook terug in de cijfers. De omzet per factureerbare fte — een van de kerngraadmeters voor Intertrust — lag in de vier kwartalen dat Rutte III er zit op €261.500. Dat is een half procent meer dan het jaar ervoor, terwijl de omzet nog gedrukt werd door wisselkoerseffecten. En nee, dat kwam niet doordat Intertrust mensen op straat zette.

Tot zover de prettige ironie, want beleggen in Intertrust kent ook risico’s. Het grote gevaar is dat de politiek in Den Haag de dijken zo ver verhoogt, dat Nederland te duur wordt als fiscaal tussenstation en multinationals hun belastingroutes via andere landen laten lopen. Gelukkig heeft Intertrust dan ook nog vestigingen op het Kanaaleiland Jersey, de Caribische Kaaiman Eilanden en in het groothertogdom Luxemburg.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -