Commentaar hoofdredactie van het Financieel Dagblad

De president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) staat terecht op verdenking van fraude. Wat er in de rechtszaal gebeurt moet ook gevolgen hebben voor de relatie van Nederland met de eilanden, bijvoorbeeld bij de besteding van hulpgeld voor de vele slachtoffers van de orkaan Irma op Sint Maarten.
Het gecorrumpeerde presidentschap van de centrale bank kon ondanks talrijke waarschuwingen jaren voortwoekeren. Dat is mede de schuld van het onvermogen van de landbesturen van Curaçao en Sint Maarten om in te grijpen bij hun centrale bank.
‘Er valt veel te winnen voor Curaçao en Sint Maarten, als ze financiële en bestuurlijke integriteit hoger in hun vaandels dragen’
De van fraude verdachte CBCS-president Emsley Tromp kocht in feite het zwijgen van de landsbesturen van beide eilanden. Onder zijn leiding doneerde de CBCS honderden miljoenen aan het Curaçaose nutsbedrijf Aqualectra en het havenbedrijf van Sint Maarten. Zeer omstreden financieringen waarbij de CBCS de regels aan zijn laars lapte en zijn mandaat als centrale bank overschreed.
Het bestuurlijk onvermogen dat Curaçao en Sint Maarten etaleerden bij de lange reeks kwesties rond hun CBCS dwongen uiteindelijk het OM in te grijpen met strafrechtelijke onderzoeken. De harde les is nu dat Nederland hierdoor ook integriteitseisen moet stellen bij de besteding van het kwart miljard euro hulp dat nodig is om de orkaanschade op Sint Maarten te herstellen.
Het is triest dat het bestuur van Sint Maarten verlangt dat Nederland dat hulpbedrag als een blanco cheque zonder voorwaarden overmaakt. Bestuurders van Sint Maarten verzetten zich onder meer tegen de wens van Nederland voor de oprichting van een Integriteitskamer. Die zou een schone besteding van de hulpgelden moeten bewaken.
Het is cynisch dat eilandbestuurders van Sint Maarten een politiek spel spelen over de ruggen van hun eigen door de orkaan getroffen bevolking. Nederland moet zich niet nog eens door Sint Maarten met haar koloniale erfzonde en haar verleden van slavenhandel laten chanteren om ongeclausuleerd geld over te maken naar bestuurders die zelfs hun eigen centrale bank naar de knoppen helpen.
Het is tijd dat de eilandbestuurders lessen trekken uit de onverkwikkelijke en schadelijke CBCS-affaire. Curaçao en Sint Maarten hebben een wereld te winnen als zij financiële en bestuurlijke integriteit hoger in hun vaandels dragen.
Bron: Financieel Dagblad
Ze krijgen er geen genoeg van bij het FD