Nederlandse Antillen willen net zo’n belastingparadijs worden als Nederland
Hans Verbraeken | Financieele Dagblad

AMSTERDAM — De Nederlandse Antillen staan weer eens op een lijst. Nu op de zwarte lijst van belastingparadijzen, opgesteld door de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Onterecht, aldus de Antillianen. Of toch niet?
De Nederlandse Antillen worden nog al eens aan de schandpaal genageld als het gaat om hun financiële sector. De ene keer is het het toezicht dat mankeert, zoals het internationale Financial Stability Forum (FSF) in mei constateerde. Dan weer is het het witwassen van crimineel geld op de Antillen, zoals de Financial Action Task Force (FATF) signaleert, de Oeso-organisatie die het witwassen van crimineel geld bestrijdt.
Eind mei publiceerde de G7 nog eens een lijst met belastingparadijzen waarop Aruba en de Nederlandse Antillen worden aangemerkt als behorend tot de groep van landen met de minste bereidheid tot uitwisselen van financiële informatie voor belastingdiensten. En eergisteren werden de Antillen en Aruba genoemd op een Oeso-lijst waarop de namen van 35 landen prijken, die over een jaar strafmaatregelen tegemoet kunnen zien, als ze niet snel een einde maken aan hun toegeeflijk fiscaal regime.
Een opsteker voor de Nederlandse Antillen en Aruba en ook voor het adviserende Nederland was het dan ook dat de Antillen een kleine week geleden niet voorkwamen op de lijst van witwasparadijzen, ‘vrijhavens waar zwart geld witgewassen wordt’. Maar daartegen kan worden ingebracht dat er volgens goede bronnen wel enige druk vanuit Nederland is aangewend om de andere koninkrijksdelen van die lijst af te houden. Bij de FATF in Parijs wil men er desgevraagd het zwijgen toe doen. ‘Om de relaties met de autoriteiten niet op het spel te zetten’. Maar dat zwijgen is een impliciete bevestiging dat het een delicate kwestie is? ‘Dat mag u concluderen’, aldus de FATF-zegsman dinsdag.
Het ministerie van Financiën in Den Haag houdt zich op de vlakte. ‘De FATF-lijst betreft de vijftien slechtste gevallen. Dat wil helemaal niet zeggen dat de andere 180 landen in de wereld hun zaken op orde hebben’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag dinsdag.
Er doen geruchten de ronde dat Parijs en Londen onder grote politieke druk respectievelijk Monaco en het eiland Man van de paradijzenlijst hebben weten te houden. In Den Haag weet men daar niets van af. ‘In de politiek worden wel eens dossiers geruild’, aldus de woordvoerder.
Wel hebben de Nederlandse Antillen op witwasbestrijding vooruitgang geboekt, zo werd al vorig jaar door de FATF-leden in Tokyo geconcludeerd. Dat is ook terug te lezen in het jaarverslag 1988/99 van de Parijse organisatie.
De Antillianen zijn teleurgesteld dat ze nu weer op de nieuwe Oeso-lijst van belastingparadijzen voorkomen. De gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen in Washington, Harold Henriques, die vorig jaar de onderhandelingen namens de Antillen met de desbetreffende fiscale werkgroep van de Oeso heeft gevoerd, reageert ‘met teleurstelling’. ‘Wij hebben in augustus vorig jaar onze nieuwe belastingplannen aan de Oeso gepresenteerd. Men was tevreden en de wetgeving — het Nieuw Fiscaal Raamwerk — is per 1 januari van dit jaar gewijzigd. Waarom toch op de lijst?’
Volgens Gregory Elias, voorzitter van de Curacao International Financial Services Association (Cifa) in Willemstad, ligt de oorzaak in het feit dat eerst het overleg over de nieuwe Belastingregeling Koninkrijk (BRK) moet worden afgerond tussen Nederland en de andere koninkrijksdelen. Dan pas kan de wet van kracht worden. ‘Dat zal binnen een jaar worden geregeld.’
Volgens Elias en Henriques willen de Antillen graag de nieuwe wetgeving invoeren om zo voor de hele wereld zo acceptabel te worden dat belastingverdragen kunnen worden afgesloten. ‘We willen ons verdragennetwerk uitbreiden’, aldus Elias.
De Antillen willen met hun nieuwe wetgeving internationaal salonfähig worden. ‘Ze willen net zo’n belastingparadijs worden als Nederland’, zegt advocaat Roan Lamp van Halley, Blaauw & Navarro op Curacao. ‘Nederland is als statutaire vestigingsplaats voor bedrijven een stuk voordeliger dan omringende landen. Terwijl Nederland wel alle verdragsrechtelijke relaties met andere landen heeft. Dat model willen de Antillen ook.’
Bron: Financieele Dagblad