Express | ‘Facebook is een spionagebedrijf dat zichzelf ‘sociaal netwerk’ noemt’

Dominique Dewitte

Edward Snowden | EPA

Edward Snowden, de in Rusland in ballingschap levende klokkenluider die jaren geleden de CIA-praktijken inzake bespieding van burgers blootlegde, haalt op Twitter hard uit naar Facebook, nadat dit bedrijf afgelopen weekend opnieuw in opspraak kwam.

Zondag raakt bekend dat de verkiezingscampagne van Donald Trump meer dan 50 miljoen profielen van Facebookgebruikers had bekomen die zonder hun toestemming en medeweten waren gekopieerd. Dat gebeurde dankzij het werk van het Londense Cambridge Analytica, een bedrijf dat specialiseert in het beïnvloeden van verkiezingen. Facebook had de ‘hack’ al in 2015 ontdekt, maar verzuimde om de getroffen gebruikers in te lichten en legt de schuld volledig bij het Britse bedrijf.

Edward Snowden

In twee tweets noemt Snowden sociale media niets minder dan ‘spionagebedrijven’ die zichzelf een andere naam hebben toebedicht.

“Bedrijven die geld verdienen door het op grote schaal en gedetailleerd verzamelen van gegevens over het privé-leven van anderen werden ooit gewoon ‘spionagebedrijven’ genoemd. Door zichzelf tot ‘sociale media’ om te dopen hebben ze de meest succesvolle naamsverandering doorgevoerd sinds het ‘Ministerie van Oorlog’ het ‘Ministerie van Defensie’ werd,” aldus Snowden.

Edward Snowden is een voormalig medewerker van de CIA en systeembeheerder van het bedrijf Booz Allen Hamilton, die voor de Amerikaanse afluisterdienst NSA werkte.

PRISM

Snowden vergaarde wereldfaam toen hij in 2013 blootlegde hoe de Amerikaanse afluisterdienst NSA (National Security Agency) sinds 2007, op grote schaal en via een programma dat de naam PRISM meekreeg, inlichtingen vergaarde uit gegevens van een reeks grote Amerikaanse internetbedrijven. Zowel Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple zouden de overheid toegang hebben gegeven tot de gegevens die ze van hun gebruikers verzamelen. De onthulling riep veel protest op en de Amerikaanse regering werd beschuldigd van illegale afluisterpraktijken. Ook Europese overheden namen aan  het programma deel.

Na het uitbreken van de ‘zaak Snowden’ vluchtte hij naar Hong Kong om uiteindelijk asiel te krijgen in Rusland, waar hij nog steeds op een geheim adres verblijft. In september 2016 vroeg Edward Snowden aan president Obama om hem gratie te verlenen voordat deze laatste het Witte Huis zou verlaten. Obama ging op dat verzoek niet in.

Kim Dotcom

Snowden is niet de eerste die Silicon Valley en co in hun hemd zet omtrent de manier waarop ze privé-gegevens verzamelen en over hun vermeende samenwerking met de Amerikaanse overheid.

Bron: Express.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *