30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Exportregeling ingevoerd

HomeMediaExportregeling ingevoerd

e-zoneWillemstad – Begin dit jaar is de nieuwe fiscale exportregeling ingevoerd. Bedrijven hoeven nu niet meer per se in de Curaçaose e-zone gevestigd te zijn, maar kunnen zich vestigen op iedere gewenste plaats op Curaçao.

Advertentie

,,Deze regeling is grotendeels ingevoerd alvast als alternatief voor de huidige offshore vennootschappen, voor welke de overgangsregeling nog tot 2019 geldt.
De regeling is echter toegankelijk voor alle handelsactiviteiten die ook in de e-zone gevestigd zouden kunnen worden.
Het tarief van winstbelasting (vennootschapsbelasting) is slechts 4 procent”, schrijft Corporate Law op haar website.

Corporate Law – van Saskia van de Griek, advocaat en bedrijfsadviseur op het gebied van ondernemingsrecht, ICT-recht en ecommerce – is ook actief op Curaçao, reden om een artikel te wijden aan de economische zone (e-zone) op Curaçao.

Van de Griek legt uit: ,,In de economische zone mogen zich alleen exportgerichte bedrijven vestigen. Deze bedrijven kunnen diensten verlenen, producten verkopen, deze importeren of exporteren. De afnemers van deze ondernemingen moeten in beginsel buiten Curaçao gevestigd zijn. Vestiging in de ezone kan een zeer interessante investering zijn vanwege de lage productie- en bedrijfskosten, waaronder een zeer laag tarief van winstbelasting (vennootschapsbelasting) van slechts 2 procent.”

Deze fiscale faciliteit(en) is/zijn tot stand gekomen en door Nederland en internationaal goedgekeurd ter bevordering van de werkgelegenheid, het deviezenverkeer en de financiële sector van Curaçao. In een zogenoemde ‘whitepaper’ gaat Van de Griek dieper in op Curaçao, waaronder de geografisch strategische ligging en de economische zone en exportregeling ter bevordering van de economische ontwikkeling.
In een ander hoofdstuk stelt zij dat met de vestiging in de e-zone en met exportregeling geen belastingontduiking plaatsvindt.
Tot slot schrijft zij over wie zich in de ezone kan vestigen en voor wie de exportregeling geldt en wat de voorwaarden en valkuilen zijn.
Om haar lezers gerust te stellen schrijft Van de Griek:

,,Vestiging in de e-zone of met de exportregeling is geen belastingontduiking en ook geen ‘schimmige’ of ‘illegale’ constructie. Aangezien de betrokken bedrijven zich richten op afnemers buiten Curaçao, bijvoorbeeld in Nederland, de Europese Unie (EU), Zuid-Amerika of de Verenigde Staten, is het noodzakelijk dat deze faciliteit internationaal wordt geaccepteerd. Zonder deze internationale acceptatie hebben deze faciliteiten geen bestaansrecht.
De praktijk van ezone en exportregeling, en de voorwaarden en regels ervan, zullen dus moeten voldoen aan diverse internationale civiel juridische en fiscale normen, onder andere op het gebied van controle, toezicht, voorkoming van terrorisme en witwassen van geld en niet in de laatste plaats van internationaal schadelijke belastingconcurrentie.
Het is internationaal erkend dat deze faciliteiten voldoen aan de normen van de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Ook de Nederlandse belastingdienst erkent deze faciliteiten.”

KADER

Welke bedrijven

Bedrijven voor wie de e-zone of de exportregeling gunstig is worden op de website duidelijk omschreven. Te denken valt aan bedrijven die producten verkopen aan bedrijven in Nederland of Zuid-Amerika. Maar ook aan bedrijven die goederen inkopen in Zuid-Amerika en verkopen in Nederland of verder in de EU. Ook ICT-bedrijven die hardware verkopen aan Nederlandse, Europese of Amerikaanse afnemers kunnen gevestigd zijn in de e-zone. Tevens kunnen ondernemingen zich vestigen in de e-zone die diensten verlenen, zoals softwareontwikkelaars, softwareleveranciers en licentieaanbieders. Ook e-commercebedrijven worden toegelaten, zoals webshops. Vaak zal voor ICT- en ecommerceactiviteiten waarbij de infrastructuur van ezonegebouwen gewenst is, vestiging in de e-zone voor de hand liggen. Bij diverse internationale handel (trading) kan ook voor de Exportregeling gekozen worden. De keuze zal afhangen van afwegingen in het specifieke geval. Een van de voornaamste voorwaarden voor vestiging is dat in beginsel alleen geleverd mag worden aan afnemers buiten Curaçao, zoals in Nederland, de verdere EU, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten van Amerika. Verder gaat het om vestiging op Curaçao. ,,Er moet dus sprake zijn van handelsactiviteiten, en daadwerkelijke aanwezigheid (substance)”, zo wordt benadrukt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties