27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 05:34

Laatste reacties

- Advertentie -

Experts: “Piloot vermist vliegtuig liet passagiers opzettelijk stikken”

© belga.
© belga.

De passagiers aan boord van het sinds maart vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines (MH370) zijn omgekomen door zuurstoftekort. Daarna heeft de piloot het toestel opzettelijk laten zinken in de Indische Oceaan. Dat is de stelling die de piloot Ewan Wilson en onderzoeksjournalist Geoff Taylor delen.

Vlucht MH370 en diens 239 passagiers verdwenen op 8 maart, het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking.

- Advertentie -

Druk in cabine weg

Onderzoeksjournalist Geoff Taylor (links) en luchtvaartexpert Ewan Wilson oordelen dat de piloot van vlucht MH370 de passagiers en crewleden opzettelijk zonder zuurstof zette en het toestel liet zinken in de oceaan. © Kos.
Onderzoeksjournalist Geoff Taylor (links) en luchtvaartexpert Ewan Wilson oordelen dat de piloot van vlucht MH370 de passagiers en crewleden opzettelijk zonder zuurstof zette en het toestel liet zinken in de oceaan. © Kos.

Volgens Taylor en Wilson, die samen het boek ‘Good Night Malaysian 370: The Truth Behind The Loss Of Flight 370’ uitbrachten, is het meest waarschijnlijke scenario dat piloot Zaharie Ahmad Shah opzettelijk de druk liet wegvallen in de cabine, waardoor de inzittenden geen zuurstof meer kregen. De passagiers zouden al bewusteloos geweest zijn vier uur voordat de Boeing 777 in de oceaan zonk.

De zuurstofmaskers zouden wel automatisch vrijgekomen zijn, maar de beschikbare zuurstof zou slechts twintig minuten gestrekt hebben. Passagiers die geen masker konden nemen, waaronder zij die sliepen, zouden binnen enkele minuten dood geweest zijn.

Hypoxie
Alle inzittenden, dus ook de crewleden wiens zuurstofvoorraad niet veel verder strekt dan die voor de passagiers, zouden in een coma gegaan zijn en kort daarna overleden door hypoxie. Dat is een conditie waarbij weefsels in het lichaam als geheel of in een bepaald deel van het lichaam niet voorzien worden van voldoende zuurstof.

Hypoxie wordt vaak geassocieerd met het verblijf op grote hoogten, de zogenaamde hoogteziekte. Hypoxie treedt vrijwel onmiddellijk op bij het wegvallen van de cabinedruk. Op 12 km zal men in het vliegtuig na reeds 15 tot 20 seconden niet meer normaal kunnen functioneren.

Gecontroleerde landing op zee
Shah zou zijn copiloot uit de cockpit hebben gestuurd en overleefde lang genoeg – ofwel door de cabinedruk opnieuw op te starten of door zijn eigen voorraad zuurstof in te ademen – om de radarontvangst te ontwijken en zijn plan uit te voeren, besluiten de twee.

Volgens hen maakte Shah vervolgens een gecontroleerde landing op zee, wat zou verklaren waarom er geen brokstukken gevonden zijn: het vliegtuig landde intact en zonk.

De bevindingen van de twee stroken met een eerder rapport van de Australische autoriteiten. Dat besloot dat de passagiers gestorven kunnen zijn door hypoxie. De Maleisische autoriteiten hebben piloot Shah genoemd als hun hoofdverdachte.

Piloot was mentaal ziek
Wilson, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker van vliegtuigongelukken en oprichter van Kiwi Airlines, is zelf een commercieel piloot. Hij stelt tot de schokkende conclusies te zijn gekomen nadat hij “elk denkbaar alternatief scenario” had overwogen.

Wilson en Taylor zijn van oordeel dat Shah, die volgens hen geestesziek was, veertig minuten na het opstijgen zijn copiloot Fariq Abdul Hamid overhaalde een pauze te nemen.

Piloot Zaharie Ahmad Shah gaat door de security op de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens de auteurs van het nieuwe boek was Shah mentaal ziek. © photo news.
Piloot Zaharie Ahmad Shah gaat door de security op de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens de auteurs van het nieuwe boek was Shah mentaal ziek. © photo news.

Nadat hij Hamid uit de cockpit gesloten had, maakte Shah nog één keer contact met de controletoren: “Goodnight, Malaysian 370“, zei hij. Daarna zou hij de communicatie met de grond hebben verbroken.

Van zodra hij alleen in de cockpit zat, zou hij het toestel tot een hoogte van 39.000 voet (bijna 12 km) hebben gebracht en de cabinedruk hebben laten wegvallen.

Noodoproep
Wat hij niet kon verhinderen, was dat de zuurstofmaskers automatisch vrijkwamen en dat er een noodoproep kwam in het Engels. Maar vlucht MH370 was een nachtvlucht en de meerderheid van de passagiers was tegen dan wellicht aan het slapen. Bovendien was voor 227 van de 239 inzittenden het Engels niet hun moedertaal.

“Tegen de tijd dat sommige van de passagiers versuft wakker werden en verward rondkeken, was het voor hen al te laat. Zij die niet binnen de minuut reageerden, raakten bewusteloos en overleden binnen vier tot zes minuten”, meent Wilson.

Bron: HLN

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -