Marit Severijnse
Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...
PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...
Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...
Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen.
Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...
Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid.
Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
WILLEMSTAD — Door een ‘dip in de elektriciteitsvoorziening’ tijdens het opstartproces van de Crude Distiller CD-3 installatie op de Isla-raffinaderij, is er afgelopen zondag ‘onverwacht excessief gefakkeld’. Dit heeft de woordvoerder van de raffinaderij, Kenneth Gijsbertha, desgevraagd verklaard. De oorzaak van de elektriciteitsdip wordt door de raffinaderij nog onderzocht.
Advertentie
Gijsbertha laat tevens weten dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) hiervan op de hoogte is gesteld en van de verdere ontwikkelingen op de hoogte zal worden gehouden.
“Normaal gaat een opstartproces, van welke installatie dan ook, gepaard met affakkelen van een beperkte hoeveelheid koolwaterstofgassen. Het opstartproces van zondag was ongebruikelijk vanwege de stroomdip, die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de kleppen, die voor de ontsnapping van de druk zorgen als onderdeel van het veiligheidssysteem, opengingen. Dit heeft voor het excessief affakkelen van koolwaterstof gezorgd en voor de zwarte rookontwikkeling”
, aldus de technische uitleg.
Binnen het onderhoudsprogramma van de Isla voor het jaar 2013 is de CD-3 installatie buiten gebruik gesteld, waarop de ovenschoonmaakactiviteiten en andere onderhoudswerkzaamheden konden plaatsvinden.
“Het droogproces van de oven werd op vrijdag 18 oktober gestart waarop de toevoer van de voeding naar de installatie, op zondag 20 oktober kon plaatsvinden. Het affakkelen van de koolwaterstofgassen was van ver buiten de grenzen van de raffinaderij zichtbaar. Dit affakkelen heeft mogelijk benedenwinds, afhankelijk van de windrichting, voor geluidsoverlast gezorgd. De hiermee gepaard gaande geuroverlast, die mogelijk voor ongemak voor de gemeenschap heeft gezorgd, was onverwacht. Er zijn wat klachten binnengekomen maar deze hadden meer betrekking op de grootte van de vlam en de hoeveelheid zwarte rookontwikkeling, dan op gezondheid gerelateerde zaken”