26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Europese verkiezingen: waar gaat het om?

HomeMediaEuropese verkiezingen: waar gaat het om?
Directeur Ann Phillips Groot van het Kabinet Gevolmachtigde Minister van Curaçao is betrokken bij de Europese Verkiezingen
Directeur Ann Phillips Groot van het Kabinet Gevolmachtigde Minister van Curaçao is betrokken bij de Europese Verkiezingen

BRUSSEL/België – Vanaf morgen gaan de inwoners van de Europese Unie (EU) stemmen om een nieuw Europees Parlement te kiezen.

Ook op Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten kan morgen gestemd worden. Waar gaat de Europese verkiezingen precies om?

En waarom is het belangrijk voor de Caribische eilanden binnen het Nederlands Koninkrijk?

Van morgen tot en met zondag stemmen de EU-landen voor het Europees Parlement. Van de 751 Europarlementariërs die in dit parlement zitten, worden 26 Nederlanders gekozen. De laatste peiling van Maurice de Hond voorspelt dat D66, PVV en CDA de meeste kans maken om de grootste partij te worden. Volgens EenVandaag zal de PVV van Geert Wilders de meeste Nederlandse zetels krijgen in het Europees Parlement. Caribisch-Nederlandse kandidaten waarop morgen gestemd kan worden zijn: Maruschka Gijsbertha, Marc Frans, Rudy Lampe en Peter van de Mosselaar.

Het Europees Parlement mag de wetsvoorstellen die de Europese Commissie voorstelt, wijzigen, aannemen of verwerpen. Ook controleert het parlement de Europese Commissie. Het Europees Parlement is het enige orgaan in de EU dat rechtstreeks door burgers wordt gekozen.

“This time it’s different” is de campagneslogan van de verkiezingen dit jaar. Daarmee wordt bedoelt dat regeringsleiders rekening zullen houden met de verkiezingsuitslag bij het voordragen van een kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie. Vroeger werd achter gesloten deuren besloten wie de nieuwe voorzitter werd, nu hebben de grote fracties in het Europees parlement zelf kandidaten naar voren geschoven voor deze toppositie.

Het publieke debat in EU-landen gaat tussen pro-Europese en Eurosceptische partijen. Pro-Europese partijen zien voordelen in de EU, bijvoorbeeld op het gebied van handel, vrede en veiligheid. Eurosceptische partijen willen juist uit de euro stappen en vinden dat armere lidstaten teveel geld kosten.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat minimumloon, het homohuwelijk en de asielwetgeving voor de meeste EU-landen de belangrijkste thema’s zijn om te gaan stemmen.

Voor Curaçao, Aruba, Sint Maarten en de BES-eilanden is de EU belangrijk op het gebied van de rechtspositie, welvaart en de gelijke kansen. Eerder legde premier Ivar Asjes aan Notisia360 uit dat vooral de Europese fondsen voor ontwikkelingshulp belangrijk zijn voor Curaçao, omdat dit jaar de USONA subsidies uit Nederland stop worden gezet. Maar ook economische beslissingen van de EU kunnen positief uitpakken voor Curaçao.

Het Europees Parlement wordt sinds 1979 gekozen. De opkomst in Nederland wordt bij elke verkiezingen lager. De laatste keer in 2009 stemden 36,8 procent van de kiezers. In heel Europa was dat 43 procent. Dit jaar hebben 707 mensen op Curaçao zich geregistreerd om te stemmen.

De verkiezingen duren vier dagen. Veel landen stemmen traditiegetrouw op zondag. Nederland (en de Caribische eilanden) en Groot-Brittannië bijten morgen het spits af. In Nederland is er donderdagavond om 21:00 uur (15:00 uur op Curaçao) een exitpoll. Omdat dat de allereerste indicatie van de uitslag is, zullen in heel Europa veel ogen op Nederland zijn gericht.

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten de stemmen morgen uiterlijk om 15.00 uur bij de Nederlandse Vertegenwoordiging binnen zijn.

Foto | Wikimedia

Bron: Nieuws360

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties