26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

EOP schiet tekort voor Harmonie

HomeMediaEOP schiet tekort voor Harmonie

Ontwikkelaar Eduard Halabi (rechts op de foto) spreekt tijdens de officiële opening van woonproject Harmonie. FOTO JEU OLIMPIO
Ontwikkelaar Eduard Halabi (rechts op de foto) spreekt tijdens de officiële opening van woonproject Harmonie. FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Het woonproject Harmonie, ontwikkeld door Halabi Real Estate, werd afgelopen donderdag feestelijk geopend. Ontwikkelaar Eduard Halabi hees samen met minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning de vlag tijdens de officiële opening.

Advertentie

,,Harmonie is plan nummer zeven van Halabi Real Estate op Curaçao.
Vanzelfsprekend wordt er in dit plan rekening gehouden met alle kennis en ervaring die in de vorige zes projecten zijn opgedaan”

, legt Halabi uit in zijn speech.
Volgens Halabi betekent een goed opgezet plan niet alleen dat het project technisch goed in elkaar zit.
Ook de regelgeving is van belang om de kopers te beschermen en te waarborgen dat het plan ook in de toekomst aan alle verwachtingen voldoet en blijvend woongenot biedt.
En daar schort het volgens Halabi aan.

,,De koper beseft niet of onvoldoende dat de regelgeving in het eigen belang is.
De bouwvoorwaarden vormen een belangrijk element van het plan Harmonie.
Los van de bouwvergunning die door de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) wordt verleend, dient ook de ontwikkelaar het bouwplan goed te keuren.
Bouwvergunningen worden namelijk verstrekt zonder al te veel rekening te houden met de specifieke eisen van een plan en de andere bewoners.
De ontwikkelaar houdt in de moderne plannen toezicht hierop om te zorgen dat de buurt op een harmonieuze manier wordt ontwikkeld.
Als de ontwikkeling van het plan is voltooid wordt deze belangrijke taak overgenomen door de Vereniging van Eigenaren.
In tegenstelling tot wat op ons eiland gebruikelijk is zal de infrastructuur van het plan Harmonie in de toekomst niet aan de overheid worden overgedragen.
Op dit punt schiet de wetgeving en met name het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) tekort.”

Volgens Halabi lag het voorheen voor de hand dat een ontwikkelaar de infrastructuur van een plan overdroeg aan de overheid wanneer het plan was uitontwikkeld.
Het gevolg was dat de overheid de infrastructuur wel overnam om in de toekomst te gaan onderhouden, maar dat de praktijk leerde dat de overheid daar niet toe in staat is gebleken.
Het gevolg was dat buurten verpauperden.

,,Het EOP dateert uit 1997 en was zeker een goed stuk wetgeving voor die tijd.
Maar deze wetgeving is na 17 jaar nog niet aangepast waardoor we vandaag op ons eiland te maken hebben met een verouderde wetgeving.
Helaas wordt deze wetgeving louter gezien als een instrument om te bepalen welke gronden kunnen worden ontwikkeld en welke niet.
Maar het dicteren van wanneer bepaalde gronden kunnen worden ontwikkeld en wanneer niet, en dan zonder zwaarwegende argumenten, behoort in de moderne wereld niet meer thuis.”

Haladi stelt dat het EOP zowel qua inhoud alsmede door de wijze van interpretatie niet (meer) in het belang is van de economische ontwikkeling van Curaçao.

,,De wetgeving is statisch en straalt een verstarde sfeer uit.
Het is van groot belang voor het eiland dat het EOP snel wordt aangepast en wordt veranderd in een wetgeving met een dynamisch karakter waar de hele gemeenschap achter kan staan.
Wij zullen met zijn allen toch meer moeten gaan beseffen dat wanneer dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld het toerisme, de belangrijkste economische pijler moet worden in de toekomst, het eiland er ook aantrekkelijk uit moet zien.
Het nieuwe EOP en de relevante wetgeving daaromheen moeten de ontwikkeling van het eiland dan ook in die richting dirigeren.”

Afgelopen vrijdag vond een Statenvergadering plaats in de Centrale Commissie waarin overleg werd gevoerd met de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning over de voor- en nadelen van zoneringssystemen als ‘Euclidean Zoning’ en ‘Form Based Zoning’.
Conclusie van de Statenvergadering was dat er een betere balans gevonden moet worden tussen economische ontwikkeling en het milieu.
Eind februari werd al besproken of Curaçao zou overstappen op een nieuw indelingssysteem waarbij het systeem dat aan de basis ligt van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) verlaten wordt en er een nieuwe indeling gehanteerd wordt op basis van dit zogenoemde ‘Form Based Zoning’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties