27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Emotie bij viering onafhankelijkheid Venezuela

vlag venezuelaWILLEMSTAD — Zichtbaar geëmotioneerd hield de Venezolaanse consul-generaal op Curaçao, Sonia Alvarado Rossel, vanmorgen een toespraak ter ere van de viering van de onafhankelijkheid van Venezuela. Het was de eerste keer dat de feestdag gevierd werd na de dood van oud-president Hugo Chávez Frias. Hij overleed vier maanden geleden. “Ik heb het er moeilijk mee”, zei Rossel.

De Venezolaanse consul-generaal Sonia Alvarado Rossel (links) legt samen met haar viceconsuls, de kapitein van het opleidingsschip Simón Bolívar en diens adjudante een krans bij het beeld van Bolívar in Scharloo.
De Venezolaanse consul-generaal Sonia Alvarado Rossel (links) legt samen met haar viceconsuls, de kapitein van het opleidingsschip Simón Bolívar en diens adjudante een krans bij het beeld van Bolívar in Scharloo.

De toespraak volgde op de traditionele kranslegging bij het beeld van Simón Bolívar op het naar hem genoemde plein in Scharloo.
Vandaag is het 202 jaar geleden dat Venezuela zich onafhankelijk verklaarde van Spanje, onder leiding van ‘El Libertador’, en dat wordt ook op Curaçao gevierd.
Na Rossel sprak Roberto Palacios, die als oud-diplomaat onder meer in Den Haag heeft gezeten, als keynote speaker over de connecties tussen Venezuela en het Koninkrijk.
Hij benadrukte meerdere malen de ‘immense hulp’ die Curaçao heeft verleend in de geschiedenis van Venezuela. Daarmee doelde hij onder meer op de rol die Luis Brion en Manuel Piar, beiden bevelhebbers afkomstig van Curaçao, hebben gespeeld in de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog.

- Advertentie -

Bij de kranslegging waren Curaçaose ministers en Statenleden aanwezig, alsmede de tweede plaatsvervangend gouverneur; afgevaardigden van de Koninklijke Marine, de consuls van Colombia, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten; alle kadetten en officieren van het opleidingsschip ‘Simón Bolívar’ en vertegenwoordigers van diverse Venezolaanse bedrijven op Curaçao.
Namens Curaçao legden premier Ivar Asjes (PS) en zijn chef-protocol Kenneth de Haseth de eerste krans.
Aan het begin en het eind van de ceremonie werd het volkslied van Curaçao gezongen, naast het Nederlandse Wilhelmus en het ‘Gloria al Bravo Pueblo’ van Venezuela.

De ochtend was begonnen in de kathedraal van Pietermaai, voor de gelegenheid versierd met linten en bloemen in de kleur van de Venezolaanse vlag.
Daar hield bisschop Luis Secco een inleiding, waarna Guillermo Ortega, normaliter pastoor van Zuid-Bonam, de mis leidde.
De plechtige ochtend werd afgesloten met de opening van een expositie van modestudenten, gepaard gaande met een borrel en muziek bij het Venezolaanse consulaat aan de Scharlooweg.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -