26 C
Willemstad
• zondag 11 april 2021 01:10

Rijnmond | Veertig zorgmedewerkers naar Curaçao

Radio Rijnmond  Bron: Radio Rijnmond

Ingezonden | Petje af!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

NU | Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart...

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoEmily vertrekt per nieuwe jaar als PAR-leider en uit Staten

Emily vertrekt per nieuwe jaar als PAR-leider en uit Staten

WILLEMSTAD — Emily de Jongh-Elhage treedt per 31 december af als politiek leider van de PAR. Per diezelfde datum legt zij ook haar Statenlidmaatschap neer. De Jongh-Elhage is sinds eind 2005 politiek leider van de PAR. Zij volgde indertijd Etienne Ys op.

Scheidend PAR-leider Emily de Jongh-Elhage (links) afgelopen maandag bij het fondsenwervingsdiner van haar partij in het WTC. Rechts van haar de premier van St. Maarten Sarah Wescott-Williams, gastspreker tijdens het diner van de PAR.

De Jongh-Elhage maakte haar aftreden maandag bekend tijdens het fondsenwervingsdiner van haar partij in het WTC.
Het is de bedoeling dat Armin Konket De Jongh- Elhage als Statenlid zal opvolgen in de PAR-fractie.
Per 1 januari zal het bestuur van de gele partij, dat door partijvoorzitter en Statenlid Zita Jesus-Leito wordt geleid, het partijleiderschap op zich nemen in afwachting van de verkiezing van een nieuwe leider.
Een commissie bestaande uit ‘ouden en wijzen’ van de partij zal met de taak belast worden om een opvolg(st)er voor De Jongh-Elhage te vinden.
Volgens Jesus-Leito is er geen periode afgesproken waarbinnen de naam van de nieuwe leider bekend moet zijn.
Bewondering Jesus-Leito sprak vanochtend met bewondering over de jaren dat De Jongh-Elhage politiek actief is geweest.
Zij omschrijft de scheidend politiek leider als een energierijk persoon, met wie zij veelvuldig heeft samengewerkt op staatkundig gebied om de autonome status van Curaçao te realiseren.

“Wij hebben hard moeten werken. Maar het is ons uiteindelijk wel gelukt.”

Waardering voor het werk van De Jongh-Elhage was vanochtend ook te lezen op de Facebook-pagina van de gevolmachtigde minister in Den Haag, Sheldry Osepa.

“Ok, goed. Ik zeg het alleen een keer en vanaf vandaag niet meer.
Emily de Jongh-Elhage, namens de MFK en namens Gerrit Schotte mocht ik het slotdocument van de Ronde Tafel Conferentie tekenen.
Het werk dat Emily en Zita hebben verzet, verdient onze bewondering en waardering.
Na vandaag herhaal ik het niet meer, maar Emily, danki.”

De Jongh-Elhage is sinds 1995 politiek actief.
Voor de PAR heeft zij in de loop der jaren tal van functies bekleed.
Zo was zij onder meer lid van

  • de Eilandsraad
  • en gedeputeerde voor Curaçao,
  • en Statenlid,
  • minister
  • en uiteindelijk premier van de Nederlandse Antillen.

Als de laatste premier van de Nederlandse Antillen heeft zij samen met Zita Jesus-Leito leiding gegeven aan het staatkundig traject, dat op 10-10- ‘10 uitmondde in de autonome status van Curaçao.
Maar hoewel de PAR de grootste partij was bij de verkiezingen van augustus 2010 met acht zetels in het parlement en De Jongh-Elhage met 15.563 stemmen de grootste stemmentrekker was, kwam de gele partij in de oppositiebanken terecht.

In augustus 2011 trad De Jongh-Elhage toe tot de fractie van de PAR.
De verkiezingen van 19 oktober liepen uit op een deceptie.
De partij werd qua aantal zetels gehalveerd, terwijl De Jongh-Elhage van de populairste politicus terugzakte naar 11.457 stemmen.
Vlak na de verkiezingen kondigde zij aan haar functie ter beschikking van de partij te zullen stellen.
Bij de formatie viel de PAR wederom buiten de boot en zal nu in de oppositiebanken gaan zitten, nadat PAR-lid Glenn Sulvaran zich van de fractie van de gele partij afscheidde en de samenwerking aanging met PS, Pais en PNP om een nieuwe regering voor Curaçao te vormen. Deze klap kwam hard aan bij de PAR.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties