28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Emerce | Kansspelautoriteit lijdt nederlaag in strijd tegen illegale goksites

HomeMediaAlgemeen nieuwsEmerce | Kansspelautoriteit lijdt nederlaag in strijd tegen illegale goksites
Curacao Trust Maatschappij, Carmanco en ex-Bluemay directeur George Praag

De Kansspelautoriteit heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen betaaldienstverlener CURO Payments. Door een uitspraak van de Raad van State kan de toezichthouder niet langer bedrijven aanpakken die betaaldiensten verlenen aan illegale goksites.

Met de uitspraak van de Raad van State wordt het de Kansspelautoriteit nog moeilijker gemaakt op te treden tegen online kansspelen, zegt de toezichthouder. ‘Nadere bestudering van de uitspraak moet uitwijzen wat de gevolgen precies zijn voor het handhavingsbeleid van de Kansspelautoriteit.’

CURO uit Oss, een bedrijf met een vergunning van De Nederlandsche Bank, verzorgde betalingen voor Bluemay Interprises, het bedrijf achter sites als 7 Red, Royaal Casino en Red Slots. In september 2014 werd een eerste bestuurlijke boete aan Bluemay opgelegd vanwege het aanbieden van illegaal gokken gericht op de Nederlandse markt.

CURO had overigens dat jaar zelf het Convenant ter bestrijding van illegale kansspelen via internet ondertekend, maar ging later alsnog in zee met Bluemay, dat uiteindelijk diverse boetes heeft gekregen. Ook bij de Raad van State haalde Bluemay bakzeil. Uiteindelijk kreeg ook CURO een bestuurlijke boete opgelegd (pdf).

Volgens de Wet op de kansspelen is ook het ‘bevorderen’ van kansspelen zonder vergunning verboden. De Kansspelautoriteit voerde in de procedure bij de rechter aan dat het aanbieden van financiële diensten aan spelers en aanbieders van illegale kansspelen onder het ‘bevorderen’ hiervan valt.

De rechtbank Oost-Brabant was het eens met de redenatie, maar de Raad van State beslist nu anders. De redenatie is dat in de Wet op de kansspelen niet ‘nauwkeurig, duidelijk en ondubbelzinnig staat omschreven’ dat leveren van betaaldiensten onder bevorderen van kansspelen valt.

Omdat tegen de uitspraak van de Raad van State geen beroep mogelijk is, heeft de Kansspelautoriteit nu een probleem.

In de Eerste Kamer ligt momenteel het wetsvoorstel Kansspelen op afstand voor. De Kansspelautoriteit krijgt door die wet ruimere bevoegdheden om handhavend en regulerend op te treden. Pas als die wet is aangenomen, kan de Kansspelautoriteit ‘echt een vuist maken’ tegen aanbieders van illegale kansspelen.

Bron: Emerce

3 reacties

  1. @ Abraham Mossel. Uitstekend idee, maar is dat niet een tikje link? Gevaar voor eigen leven inviteren en zo? Visje trekt ons aan & natuurlijk een goed gesprek vol met inhoud met een persoon die het licht ook heeft gezien, is super enne……. uitermate verleidelijk. Daar gaan we voor! Al dan niet met persoonsbescherming via de oppassende regering van Curaçao? Met een aantal afschrikwekkende blaffers om potentiële kwaadwillenden op afstand te houden voor het geval dat???

  2. @ Renée van Aller&John de Vries: grapje, zullen we samen een visje eten bij marie pampoen, lekker gezellig onder de boom, Wilsoe maakt de afspraak?

  3. Opvallend in deze zaak is dat digitale betaaldienstverlening aan illegale goksites in Curaçao, kennelijk wel wordt geaccepteerd, door nota bene de illustere en integere Raad van State. Of dat ook zo is voor Nederlandse goksites, is de vraag. De opzienbarende conclusie, kan slechts zijn dat gokverslaving door onze overheden blijkbaar wordt aangemoedigd, vanwege de megaverdiensten en de witwasmogelijkheden. Slecht begin voor het nieuwe jaar. Handhaving van dit soort wettelijke regelingen, is kennelijk niet de bedoeling. Bovendien is de motivatie dat het begrip te ruim is uitgelegd onvoldoende onderbouwd. De rechtbank kon zich dus niet terecht op het standpunt stellen, dat de betaaldienstverlening van Curo aan Bluemay, kan worden aangemerkt als ‘bevorderen’ in de zin van artikel 1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wok. Met de betaaldiensten faciliteert Curo niet direct de deelname aan het kansspel. De wetsgeschiedenis van deze bepaling verzet zich dus thans niet langer tegen een interpretatie waarbij het aanbieden van de betaaldiensten onder het begrip ‘bevorderen’ valt. Snelle Jelle, maar waarom, vragen wij ons af.
    Daarenboven lijkt ons een vergunning van de Nederlandsche Bank niet voldoende voor een illegale online goksite in Curaçao. Daar is toch ook een vergunning voor nodig van de CB van Curaçao en Sint Maarten? Geen probleem met een president die elastisch is. Het doet ons deugd dat dit betoverend in scene is gezet, door vermoedelijk de bonafide trustsector. Zoals verwacht lukte het boven verwachting. Met medewerking van de Nederlandse overheid, de zegen van de liberalen en de godvruchtigen in het Koninkrijk. In plaats van dat het zuurverdiende geld nu verzopen wordt in de kroeg door nette huisvaders, gaat het op aan het gokken of de crypto currency. Heerlijk dat het aantal onweerstaanbare verleidingen zo tantaliserend toeneemt met de inzet van onze diverse overheden en het hoogste Koninkrijksrechtscollege. Zo worden slachtoffers voor de onderstand gekweekt en kunnen de belastingen weer stijgen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties