29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Emancipatoire strijd nog niet voltooid

De Raad van Kerken droeg een boodschap van vergeving en verzoening uit. De protestantse kerk vroeg vergiffenis voor de fouten die hun voorgeslacht tegenover de slaven heeft begaan.
De Raad van Kerken droeg een boodschap van vergeving en verzoening uit. De protestantse kerk vroeg vergiffenis voor de fouten die hun voorgeslacht tegenover de slaven heeft begaan.

 

WILLEMSTAD — De onthulling van het emancipatieplakkaat op Fort Amsterdam ter ere van Tula is het bewijs dat de emancipatiestrijd op Curaçao een groot groeiproces heeft doorgemaakt, al is de strijd nog niet helemaal gestreden. “We zijn op weg.” Dat zei Statenvoorzitter Mike Franco maandag tijdens de onthulling.

- Advertentie -

Het plakkaat is bewust zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke plakkaat, dat in 1888 door de Curaçaose elite is aangebracht, geplaatst.

“Een vergelijking van deze twee plakkaten toont de emancipatoire vooruitgang die het eiland heeft geboekt”

, aldus Franco.
Het oorspronkelijke plakkaat is in het Nederlands, het nieuwe in het Papiaments.
Op het oorspronkelijke plakkaat wordt Koning Willem III bedankt, op het nieuwe plakkaat gaat deze eer naar Tula, de nationale held wiens strijd onder andere heeft geleid tot de afschaffing van de slavernij op Curaçao.
Het oude plakkaat is geplaatst in de tijd dat er sprake was van een koloniaal bewind met politieke restricties, terwijl op initiatief van een democratisch gekozen vertegenwoordiging het nieuwe plakkaat aan de buitenmuur van Fort Amsterdam is bevestigd.
Bovendien is het plakkaat niet alleen een dankbetuiging aan Tula, maar ook het bewijs van een afspraak om door te gaan met de strijd voor emancipatie.

In de jaren zestig en tachtig maakte de politie het bepaalde progressieve groepen in de maatschappij onmogelijk om bij het Riffort Tula te herdenken.
Nu eert de overheid samen met enkele van deze groeperingen de nationale held.
Volgens Franco was Tula onder andere een bijzonder mens en een leider, die onder zijn mensen autoriteit genoot.
Hij geloofde in een samenleving waar wit en zwart harmonieus in vrijheid naast elkaar leven. Hij vocht tegen sociaal onrecht en had een onwankelbaar doel voor ogen: vrijheid.
Volgens Franco inspireert Tula, de leider van de grote slavenopstand in 1795, ons om de strijd voor vrijheid, gelijkheid en sociaal recht voort te zetten.

Toekomst
Minister van Cultuur Rubina Bitorina (PS) riep 1 juli uit tot Dag van de Emancipatie.
De afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden opende de weg voor aanspraak op fundamentele mensenrechten voor de duizenden Afrikanen die in vrijheid werden gesteld. Volgens de minister is 1 juli een belangrijke dag om de successen op het terrein van emancipatie op Curaçao te herdenken.
Zowel 1 als 2 juli, de Dag van de Vlag, moet gezien worden als een dag waarop de bevolking zich ervan bewust is dat zij de toekomst van het eiland in eigen hand hebben..

Excuus
De Verenigde Protestantse Gemeente van Curaçao (VPG) bood tijdens de viering op het Brionplein publiekelijk haar excuses aan de nakomelingen van slaven aan, die ten tijde van de slavernij zwaar hebben geleden onder de handelwijze van de protestantse kerk met betrekking tot slaven op Curaçao.
De hele Raad van Kerken (RvK) stond tijdens de herdenking stil bij het thema vergiffenis. Volgens RvK-voorzitter Simon Wilson moeten we ook de fouten erkennen die we eeuwen geleden hebben begaan.

“We zijn ons ervan bewust dat we samen aan een betere toekomst moeten werken.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -