29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024 19:18

Elsevier | Strafeis OM is klap in gezicht van nabestaanden Mitch Henriquez

Gerlof Leistra

De nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten samen met Advocaat Richard Korver de rechtbank uit onvrede over het verloop van de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan. ANP

Het vonnis in de zaak van de na politiegeweld overleden Arubaan Mitch Henriquez moet straks wel heel goed afgewogen zijn, willen de nabestaanden zich er bij neerleggen. Dat is een schier onmogelijke opgave, denkt Gerlof Leistra.

Het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez verliep chaotisch. Lange tijd was onduidelijk of hij het slachtoffer was van buitensporig geweld of een natuurlijke dood was gestorven. Eén van de agenten had een nekklem toegepast, maar uit nieuw onderzoek zou weer blijken dat Henriquez door stress was overleden.

Bouman ging op de stoel van de rechter zitten

De vijf bij de aanhouding betrokken agenten kregen van de toenmalige korpschef Gerard Bouman de garantie dat ze ongeacht de uitkomst van de rechtszaak hun baan niet zouden verliezen. Daarmee ging hij op de stoel van de rechter zitten.

Tijdens het proces doken scherpere beelden op van de aanhouding van Henriquez. Advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat, liet ze zien aan liplezers. Die meenden te zien dat de agenten erover spraken dat Henriquez al dood was toen hij in het politiebusje werd gelegd om hem naar het ziekenhuis te brengen.

Klap in het gezicht

Het Openbaar Ministerie verwijt twee agenten buitenproportioneel geweld, maar acht ze niet schuldig aan de dood van Henriquez. Dat ze geen enkele straf zouden krijgen, is een klap in het gezicht van de nabestaanden.

Mocht de rechtbank die eis overnemen, dan wordt het nog een hele klus om in begrijpbare taal uit te leggen waarom er geen straf wordt opgelegd.

Bron: Elsevier

3 reacties

  1. Het blijft een vreemde gang van zaken. Ik heb begrepen dat de familie erg verdeeld is wat betreft deze rechtzaak. De kinderen hebben een andere advocaat dan zusters neven en nichten. Het lijkt alsof het deze groep om wraak gaat, Joost mag weten wat ze daar mee denken op te schieten.

    Saillant detail is, dat het lijkt alsof de man links op de foto met de New York t-shirt vlak voor de zitting iets te diep in het glaasje heeft gekeken. Op die manier sla je wel een modder figuur voor de rechter.

  2. Niet Arubas finest, de familie op de foto.

    De rotte appel, Mitch, viel niet ver van de rotte boom.

    Ze zouden zich moeten schamen, maar schaamte is hen vreemd en hun ratvocaten buiten dat vakkundig uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties