28 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Slechte timing voor ontslag FBI-directeur

HomeMediaElsevier | Slechte timing voor ontslag FBI-directeur
FBI-directeur James Comey | Foto: ZUMAPRESS.com

Het hing al maanden in de lucht, maar toch hakte president Donald Trump de knoop op een onverwacht moment door: FBI-directeur James Comey is dinsdag ontslagen. Democraten riepen eerder om het vertrek van Comey, maar bekritiseren Trumps besluit.

In een door het Witte Huis vrijgegeven ontslagbrief staat dat Comey (56) geen vertrouwen meer geniet van het ministerie van Justitie en dat de FBI nieuw leiderschap nodig heeft. De aanleiding zou de manier zijn waarop Comey om is gegaan met de e-mailkwestie van Hillary Clinton – zijn acties werden inderdaad breeduit bekritiseerd, maar de controverse leek Trump juist te helpen tijdens de verkiezingen.

Nadat Comey in oktober 2016 bekendmaakte het onderzoek naar Clinton te heropenen, zei Trump dat de FBI-directeur ‘moed’ had getoond.

De manier waarop het ontslag dinsdag plaatshad, is opvallend te noemen. Comey werd niet persoonlijk ingelicht door de president, maar zag zijn ontslag voor het eerst op televisie. Op dat moment gaf hij een speech aan medewerkers van de FBI in Los Angeles. In eerste instantie zou Comey hebben geloofd dat het om een grap ging. Kort daarna werd zijn ontslagbrief afgeleverd op zijn kantoor.

Gezamenlijke vijand
Het ontslag is aan de ene kant niet verrassend. Comey kwam de afgelopen maanden talloze keren in de problemen en werd openlijk gehaat door zowel Republikeinen als Democraten. Het heropenen van het onderzoek naar Hillary Clinton was volgens de presidentskandidaat de reden dat ze de verkiezing verloor.

Obama, die Comey in 2014 aanstelde, werd door Democraten opgeroepen om de FBI-directeur te ontslaan. Toen dat niet gebeurde, hoopten ze stiekem dat een eventuele president Clinton de baas van de inlichtingendienst zou wegsturen.

Trump heeft als de president de macht om een FBI-directeur de laan uit te sturen, ondanks dat die voor een 10-jarige termijn wordt aangesteld. In het verleden werden diverse FBI-directeuren onder druk gezet te vertrekken – alleen Bill Clinton voelde zich in 1993 genoodzaakt om de in problemen geraakte William Sessions te ontslaan.

Waarom nu?
Het problematische aan het ontslag van Comey is de timing. Onlangs gaf de geregistreerde Republikein toe dat de mensen rond Trump onderdeel waren van een onderzoek tijdens de verkiezingen, naar mogelijke coördinatie tussen het Trump-kamp en het Rusland van Vladimir Poetin. Omdat dat onderzoek nog loopt, betichten Democraten de president van het bedekken van een pijnlijke kwestie.

De Democratische leider in de senaat, Chuck Schumer, zei dinsdagavond dat het ontslag een grote fout is van Trump. Hij wil dat een nieuwe onafhankelijke aanklager het Rusland-onderzoek voortzet. Ook een aantal Republikeinen – onder wie senatoren John McCain en Ben Sasse – zijn kritisch over het besluit. Trump reageerde snel op Twitter:

Het wordt inderdaad lastig voor Democraten om het ontslag van Comey op een geloofwaardige manier af te kraken – het moest er bijna wel een keer van komen. Tegelijkertijd geeft Trump zijn critici, bedoeld of niet, nieuwe ammunitie: de voortslepende Rusland-kwestie is helemaal terug op de agenda.

Bron: Elsevier

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties