30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Protest tegen slavernij? Prima, maar dan wel het hele verhaal

HomeMediaElsevier | Protest tegen slavernij? Prima, maar dan wel het hele verhaal

Door Arendo Joustra

Foute man, die Michiel de Ruyter, vinden deze actievoerders | Foto: ANP
Foute man, die Michiel de Ruyter, vinden deze actievoerders | Foto: ANP

Een actiegroep beweert dat er bloed aan de handen van zeeheld Michiel de Ruyter kleeft. Met discussies over de zwarte bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis is niets mis, maar vertel dan wel het hele verhaal, alsjeblieft.

Na Zwarte Piet moet nu ook Michiel de Ruyter het ontgelden. Altijd gedacht dat Nederland aan deze Vlissingse zeeheld te danken heeft dat het in de zeventiende eeuw een zelfstandige staat bleef.

Bloed
Maar dezer dagen beweert een actiegroep dat er bloed aan de handen van ‘Michiel de Rover’ kleeft. Niet alleen van zeerovers of Engelse vechtjassen, maar ook van zwarte slaven. Foute man dus, die Michiel de Ruyter.

Helaas, ondanks alle inspanningen van de actievoerders, wil het protest tegen de film over het leven van De Ruyter, die deze week in première is gegaan, maar niet omvangrijk worden. Misschien omdat we het na die eindeloze Zwarte Pietendiscussie nu wel weten.

Toch is met zulke discussies niets mis. Die maken, uiteindelijk, een samenleving verstandiger, beschaafder en dus sterker. In totalitaire en theocratische maatschappijen als in de moslimwereld, heb je nauwelijks tegenspraak en publiek debat, en die lopen dan ook hopeloos achter.

Kroost
Desondanks blijft het vreemd om De Ruyter te beoordelen naar de huidige morele maatstaven. Alsof de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens al in de tijd van De Ruyter bestond en niet pas uit 1948 dateert. Is de Kinderombudsman soms ook al in actie gekomen omdat de Ruyter geregeld zijn kroost een oplawaai verkocht?

Maar als we het dan toch over de zwarte bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis moeten hebben, dan wel graag het hele verhaal. Dus ook vertellen dat al die stammen in Afrika zelf ook slaven hielden (en mishandelden). Dat het dus geen blanke uitvinding was. Protest tegen slavernij? Prima, maar dan wel het hele verhaal.

Arendo Joustra
Arendo Joustra

Arendo Joustra (1957) is sinds 1 januari 2000 hoofdredacteur van Elsevier.

Bron: Elsevier

8 reacties

 1. Jammer dat de redactie van KKC, een medium waar ik bijzonder veel waardering voor heb, de reactie van Marcel verwijderd heeft. Hij uitte daarin kritiek op de lokale bevolking waarin velen, ik ook, mij in kan vinden zonder dat dat voor ons een reden is om het eiland te verlaten.

  Europese Nederlanders zijn doodsbang om voor racist uitgemaakt te worden en de Curacaoenaar weet dat prima uit te buiten (het heeft ze met de schuldsanering zelfs 5 miljard opgeleverd).

  Terechte kritiek uitleggen als racisme. Ik had het niveau van de KKC redactie hoger ingeschat.

 2. @ Marcus
  Kinderachtige reactie op een spelfout van de redactie. Als ik hun teksten
  lees ,hebben zij een voor velen te benijden opperbeste kennis van de Nederlandse taal.Maar een tikfout is zo gemaakt zoals menigeen onder ons zelf wel eens heeft ervaren.
  Nu je het er toch over hebt…. : je schrijft “Holandse” dat moet zijn “Hollandse”.
  Heb je toch weer wat geleerd want dat was beslist geen tikfout van je.

 3. Voor degenen die geinteresseerd zijn:

  http://www.theroot.com/articles/history/2013/03/black_slave_owners_did_they_exist.html
  http://www.theroot.com/articles/history/2012/10/100_amazing_facts_about_the_negro_henry_louis_gates_jr_explains.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Manumission

  Ben zelf van mening dat het telkens weer zoeken naar “justice” voor wat betreft de WIC en slavenhandel in het algemeen, een verloren zaak is. Waarom? Omdat wij als mensen tot op de dag van vandaag nog niet hebben kunnen laten zien hoe zelfs wij als mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Wij respekteren elkaar niet, we vermoorden elkaar liever, we laten onze kinderen buiten rondhangen terwijl wij binnen hard aan het gokken zijn, wij blijven stemmen op barbaren in de politiek waar we al zoveel van weten maar we doen lekker niks, onze regeringen treffen maatregelen die vooral de minderbedeelden diep in de armoede toe duwen, half Punda en Otrabanda waren in brand gestoekn om 50 jaar later te beseffen dat wij nog geen één meter vooruit zijn gegaan, wij oefenen steeds meer sociale druk op elkaar, enz. Wat doen wijzelf hiertegen? Niks. Zijn wij in ons gedrag beter dan de slavenhandelaren van vroeger? Nee! Ons mentaliteit in combinatie met de zaak CDM is een goed voorbeeld hiervan.

  Het zit niet in ons, helaas, om, als fanatiekelingen of opportunisten, de tijd te nemen om voor de toekomst van de degenen die het nu slecht hebben te trappelen. Dus kijken we maar telkens weer naar het verleden … daar vechten we voor. Triest.

 4. Geachte redactie, u moet wel de reacties “screenen” op grammaticaal correct gebruik van de taal. U schrijft “gebeurd” waar er “gebeurt” moet staan.

 5. Meneer Joustra, wel een zielig verhaal. Niets pleit de rol van de Holandse WIC vrij. Zelfs naar de maatstaven van toen was de WIC crimineel. Het boek over de Leusden zegt alles. Handelswaar waren deze mensen voor de WIC. Geen mensen

 6. Beste Sander,

  Het gebeurd niet vaak – we hebben de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel -, maar de redactie heeft besloten de reactie van Marcel te verwijderen vanwege het discriminerende gehalte.

  Met vriendelijke groeten,
  De KKC redactie

 7. p.s. Marcel is wel een beetje kortzichtig ook al kan ik wel iets van zijn ergenissen begrijpen.
  maar ik denk dat de mensen die hij bedoeld, de mensen zij die nooit enige kansen hebben gehad om zich te ontwikkelen.
  slechte huizen/slechte ouders/crimineel millieu kortom kansloos.
  maar deze groep is niet het gros van de curacaoenaars.
  De echte YDK ergeren zich ook aan deze criminelen uit de mundi

 8. er moet ook bij verteld worden dat er ook vrijgekochte slaven zelf slaven hielden.
  en dat de slaven gekocht werden van zwarte mensen in afrika.
  Dus de slavernij was niet een blankfeestje, maar gewoon de realitiet van een periode uit de geschiedenis waar niemand trots op moet zijn.
  Persoonlijk vind ik dat de groeperingen die hier zo druk mee zijn, maar eens aan de huidige nog steeds bestaande slavernij in het midden oosten/afrika/azie moeten gaan werken.
  Het verleden is zoals het was, kunnen we niets meer mee doen….
  voor de mensen die nu in slavernij leven kan nog een heleboel gedaan worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties