32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | ‘Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden’

HomeMediaElsevier | ‘Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden’
DENK Gladys Albitrouw

Nederland moet Suriname compenseren voor het slavernijverleden. Dat zegt bestuurslid van politieke partij DENK Gladys Albitrouw tijdens een vijfdaags bezoek aan Suriname.

DENK vindt het onvoldoende dat Nederland spijt heeft betuigd over het slavernijverleden. Als compensatie denkt Albitrouw bijvoorbeeld aan betaling van het herstel van cultureel erfgoed in Suriname.

Tijdens haar bezoek aan Suriname bezoekt DENK projecten die door Nederland zijn gefinancierd via het Twinning-project. Dit project heeft tot doel kennis over te dragen door groepen op hetzelfde werkterrein in Nederland en Suriname aan elkaar te koppelen. Hierbij kan worden gedacht aan toerisme, maar ook marketing of logopedie.

Langs bij minister

De fractie gaat ook langs bij het Surinaamse parlement en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu benadrukt dat de trip ‘geen politiek karakter’ heeft. ‘Het gaat ons om de relatie tussen twee volken,’ aldus Kuzu. ‘Wij zien de relatie tussen landen als die tussen broers. Maar de regering hier voelt de houding van Nederland als een vader die zijn zoon toespreekt.’

Straatnamen veranderen

Het is niet de eerste keer dat Kuzu meer aandacht wil voor het slavernijverleden van Nederland en pleit voor herstelbetalingen. Zo presenteerde hij vorig jaar namens de partij een plan voor de ‘dekolonisatie van Nederlandse straatnamen’. Daarbij zouden bijvoorbeeld de Coentunnel en de Piet Heintunnel van naam veranderen. Daarvoor stelde de partij voor om een museum over het Nederlandse slavernijverleden te openen. Dat zou in het voormalige ministerie van Koloniën moeten komen.

Bron: Elsevier

11 reacties

 1. Kuzu moet zich meer in de geschiedenis verdiepen. Wij Curaçaoënaars hebben meer recht op een schadevergoeding. De Surinaamse slaven konden het oerwoud invluchten zij kozen zelf voor om het niet te doen. Wij hadden geen optie, wij moesten de confrontatie aan gaan. Het is iets wat wij nog steeds hinder van ondervinden. De liquidaties en gewelddadige confrontaties in het criminele milieu zijn omdat de YDK geen vlucht gedrag kent en de confrontatie niet uit de weg gaat zoals Tula en Basjan Carpata.

 2. Kuzu is vergeten Venezuela aan te doen. Maduro is goede vrienden met Erdogan. Wat Turken in Suriname te zoeken hebben is niet echt duidelijk. Kan iets te maken hebben met het weer in Nederland en geld uit de verenigingskas. Wellicht denken ze dat inshallah ,de aan Art1 verloren stemmen zo kunnen worden teruggewonnen. Simpele zielen zijn het altijd geweest.

 3. Kuzu is zelf een Edogan handlanger die de dictatuur in Turkije steunt en zelf de genocide op de Armenen weigert te erkennen dus deze meneer mag wel een toontje lager zingen. Ottomaanse rijk heeft meer aan slaven gedaan dan elk land ooit!

  Gaat de mevrouw Albitrouw ook naar Ghana omdaar schadevergoeding te vragen aangezien de Afrikaanse volken zelf de slaven gevangen namen en doorverkochten.

 4. Misschien voelt mevrouw Albitrouw, met haar Surinaamse roots, wel voor een persoonlijk voorschot van enkele miljoenen op de te betalen compensatie.
  (in Bouta contreien heeft men vaak de keuze tussen coke of cash)

 5. Eerst maar eens het slavernijverleden van het Ottomaanse rijk afhandelen, dat gaat over heel wat grotere aantallen slaven.

 6. Kuzu is niets meer of minder dan een vazal van Erdogan. Gooi de kiesdrempel omhoog zodat deze landverrader geen enkele politieke partij kan oprichten om de Nederlandse samenleving te ontwrichten.

 7. @ Kuzu is een misselijk makende str..nd Turk, die alleen aan stemmen winnen denkt, onder de Turken,Surinamers,Marokanen, Hindoestanen,et cetra als het maar van buiten nederland komt, een normale nederlander stemd niet op dit Moslim partijtje. Door elke keer weer de buitelanders met een nederlands en dubbel paspoort te paaien ” volop in verkiezingstrijd,nu weer gemeenteraad verkiezingen in aankomst ” is het hem toch gelukt om een paar losers zetels bij elkaar te sprokkelen, Kuzu is duidelijk een afvalige vazal van de PvdA.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties