28 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | ‘Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden’

HomeMediaElsevier | ‘Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden’
DENK Gladys Albitrouw

Nederland moet Suriname compenseren voor het slavernijverleden. Dat zegt bestuurslid van politieke partij DENK Gladys Albitrouw tijdens een vijfdaags bezoek aan Suriname.

DENK vindt het onvoldoende dat Nederland spijt heeft betuigd over het slavernijverleden. Als compensatie denkt Albitrouw bijvoorbeeld aan betaling van het herstel van cultureel erfgoed in Suriname.

Tijdens haar bezoek aan Suriname bezoekt DENK projecten die door Nederland zijn gefinancierd via het Twinning-project. Dit project heeft tot doel kennis over te dragen door groepen op hetzelfde werkterrein in Nederland en Suriname aan elkaar te koppelen. Hierbij kan worden gedacht aan toerisme, maar ook marketing of logopedie.

Langs bij minister

De fractie gaat ook langs bij het Surinaamse parlement en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu benadrukt dat de trip ‘geen politiek karakter’ heeft. ‘Het gaat ons om de relatie tussen twee volken,’ aldus Kuzu. ‘Wij zien de relatie tussen landen als die tussen broers. Maar de regering hier voelt de houding van Nederland als een vader die zijn zoon toespreekt.’

Straatnamen veranderen

Het is niet de eerste keer dat Kuzu meer aandacht wil voor het slavernijverleden van Nederland en pleit voor herstelbetalingen. Zo presenteerde hij vorig jaar namens de partij een plan voor de ‘dekolonisatie van Nederlandse straatnamen’. Daarbij zouden bijvoorbeeld de Coentunnel en de Piet Heintunnel van naam veranderen. Daarvoor stelde de partij voor om een museum over het Nederlandse slavernijverleden te openen. Dat zou in het voormalige ministerie van Koloniën moeten komen.

Bron: Elsevier

11 reacties

 1. Kuzu moet zich meer in de geschiedenis verdiepen. Wij Curaçaoënaars hebben meer recht op een schadevergoeding. De Surinaamse slaven konden het oerwoud invluchten zij kozen zelf voor om het niet te doen. Wij hadden geen optie, wij moesten de confrontatie aan gaan. Het is iets wat wij nog steeds hinder van ondervinden. De liquidaties en gewelddadige confrontaties in het criminele milieu zijn omdat de YDK geen vlucht gedrag kent en de confrontatie niet uit de weg gaat zoals Tula en Basjan Carpata.

 2. Kuzu is vergeten Venezuela aan te doen. Maduro is goede vrienden met Erdogan. Wat Turken in Suriname te zoeken hebben is niet echt duidelijk. Kan iets te maken hebben met het weer in Nederland en geld uit de verenigingskas. Wellicht denken ze dat inshallah ,de aan Art1 verloren stemmen zo kunnen worden teruggewonnen. Simpele zielen zijn het altijd geweest.

 3. Kuzu is zelf een Edogan handlanger die de dictatuur in Turkije steunt en zelf de genocide op de Armenen weigert te erkennen dus deze meneer mag wel een toontje lager zingen. Ottomaanse rijk heeft meer aan slaven gedaan dan elk land ooit!

  Gaat de mevrouw Albitrouw ook naar Ghana omdaar schadevergoeding te vragen aangezien de Afrikaanse volken zelf de slaven gevangen namen en doorverkochten.

 4. Misschien voelt mevrouw Albitrouw, met haar Surinaamse roots, wel voor een persoonlijk voorschot van enkele miljoenen op de te betalen compensatie.
  (in Bouta contreien heeft men vaak de keuze tussen coke of cash)

 5. Eerst maar eens het slavernijverleden van het Ottomaanse rijk afhandelen, dat gaat over heel wat grotere aantallen slaven.

 6. Kuzu is niets meer of minder dan een vazal van Erdogan. Gooi de kiesdrempel omhoog zodat deze landverrader geen enkele politieke partij kan oprichten om de Nederlandse samenleving te ontwrichten.

 7. @ Kuzu is een misselijk makende str..nd Turk, die alleen aan stemmen winnen denkt, onder de Turken,Surinamers,Marokanen, Hindoestanen,et cetra als het maar van buiten nederland komt, een normale nederlander stemd niet op dit Moslim partijtje. Door elke keer weer de buitelanders met een nederlands en dubbel paspoort te paaien ” volop in verkiezingstrijd,nu weer gemeenteraad verkiezingen in aankomst ” is het hem toch gelukt om een paar losers zetels bij elkaar te sprokkelen, Kuzu is duidelijk een afvalige vazal van de PvdA.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties