30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Nederland is verplicht om Sint Maarten te helpen

HomeMediaElsevier | Nederland is verplicht om Sint Maarten te helpen

Opinie Gertjan van Schoonhoven

CAY HILL – Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten proberen de draad weer op te pakken. ANP ARIE KIEVIT

Er wordt, zeker in de bottere regionen van de sociale media, hier en daar nogal hatelijk gereageerd op de hulpbehoevendheid van het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint-Maarten. Strekking van die reacties: ze wilden toch zo graag onafhankelijk zijn? Laat ze het nu maar lekker zelf oplossen!

Helaas voor de stuurlui aan wal: in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden verplichten de vier landen in dit koninkrijk (Nederland, Aruba, Curacao en Sint-Maarten) zich indien nodig tot ‘wederkerig bijstand verlenen’. Maar, hoe bot het leedvermaak ook is, het is wel waar dat het natuurgeweld onbarmhartig de aandacht vestigt op een pijnlijk aspect van de verhoudingen in het Koninkrijk der Nederlanden.

Sint-Maarten is sinds 2010 in naam een van de vier autonome landen binnen het Koninkrijk. Of het eiland ook een bestuur heeft dat bij deze status past, was al nauwelijks een vraag. Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties installeerde er dit voorjaar tegen de zin van het eiland in nog een zogeheten Integriteitskamer. Corruptie en vriendjespolitiek zijn op Sint-Maarten een schier onuitroeibaar probleem, ook in het bestuur. De bestuurlijke wil om hieraan iets te doen, ontbreekt.

Volkomen scheven verhoudingen

En nu blijkt die onafhankelijkheid ook letterlijk een mooi-weer-autonomie. Het kleine (40.000 inwoners) en tot overmaat van ramp dus ook nog slecht bestuurde eiland kan de impact van een natuurramp als Irma domweg niet alleen aan. Nederlandse noodhulp en militairen waren de afgelopen dagen op korte termijn bitter noodzakelijk, Nederlands wederopbouwgeld zal dit op langere termijn ongetwijfeld ook zijn.

Het is betrekkelijk weinig productief, en ook niet zo sympathiek, als Nederland uitgerekend nu gaat zitten mokken over deze ogenschijnlijk gelijkwaardige, maar in de praktijk volkomen scheve verhoudingen binnen het Koninkrijk. Menselijk, historisch, statutair én ook qua eigen status binnen het Koninkrijk is Nederland het domweg verplicht om Sint-Maarten te helpen waar het kan.

Maar op iets langere termijn zou het wellicht niet zo slecht zijn om nog eens naar de verhoudingen te kijken, en dan vooral naar de status van Sint-Maarten. Gezien de omvang van het eiland en de problemen waarvoor het staat, ligt de status van bijzondere gemeente veel meer voor de hand, zoals Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben. Op deze eilanden mag Nederland op grond van het Statuut maatregelen treffen en regels stellen op tal van zaken die daar fundamenteel anders zijn dan in ‘het Europese deel van Nederland’, zoals ‘geografische omstandigheden en het klimaat’. In het post-Irma-tijdperk zou dat de bevolking van Sint-Maarten toch als muziek in de oren moeten klinken.

Gertjan van Schoonhoven
Chef Redactie Nederland Gertjan van Schoonhoven (1961) is sinds augustus 2004 chef van de redactie Nederland. In september 1996 kwam hij bij dezelfde redactie, toen redactie Politiek & Binnenland geheten, in dienst.

Bron: Elsevier

10 reacties

  1. Het is geen tijd om als “christelijke ” joodse” samenleving te zeuren wat een minderheid van Nederland vindt zoals een minderheid in Nederlanders. Handen uit de mouwen en mensen in nood helpen. Denk aan de moeders . Kinderen en bejaarden! In 1953 heeft men 10 % van de jaar inkomen van de Antilliaanse bevolging ingehouden voor de Nederlandse slachtoffers. Mijn vader werkte toen voor de Shell op Curacao en was trots want. Ik. Oudste broer zat toen in Nederland veilig in een internaat in Nijmegen. Gelukkig bestaat het grootste gedeelte van de Nederlanders van klagers die in tijd van nood alles aan de kant zetten en de handen uit de mouwen steken. ik ben er trots op wat ons als volk bindt om anderen te helpen! In nood zijn Nederlanders een volk waar je op kan bouwen. bewaar het gezeik maar voor later maar niet nu.

  2. NB
    Wat ik eigenlijk niet snap waarom al die irritante azijnpizzers niet allang hun NL-schap hebben opgegeven.
    Doe zoals ik, 1 nationaliteit (niet NL in dit geval) is genoeg.

  3. Als Nederland een hand wil geven, prima maar zonder enig voorwaarden waaronder het inleveren van verworven staatkundige status. Waarom? Er zijn compleet onafhankelijke landen die ook te maken krijgen met natuur rampen. Die krijgen ook gewoon steun uit de internationale gemeenschap (incl. Nederland) zowel voor noodhulp en bij de wederopbouw, zonder dat zij b.v. hun onafhankelijkheid in moeten leveren. St. Maarten is nu in een kwetsbare positie, maar ik zie Curaçao of Aruba niet insinueren dat opeens St. Maarten deel van Curaçao en/of Aruba moet gaan worden op lange termijn. Want beide landen geven ook hulp aan St. Maarten! De indruk die er nu gewekt wordt is dat mocht Nederland hulp aanbieden er iets tegenover moet staan. Wel jammer dat de artikel zo negatieve lading geeft aan de tot nu toe aangeboden hulp vanuit Nederland. Hiernaast Nederland kan ook getroffen worden door een natuurramp, en wat dan, zal ieder land die hulp geeft een stukje Nederland krijgen als compensatie ?

  4. @ Yolinda,

    Die makamba haters zijn er nog steeds hoor. Lees de sociale media maar even en er wordt al gesproken van NL invasie en dat die makamba’s van het eiland moeten worden gegooid (St Maarten dus).
    Wellicht dan toch maar even een referendum organiseren. Iedereen mag stemmen: ‘Mariniers blijven of weggaan’
    Wil iedereen ze weg hebben dan mag St Maarten het zelf uitzoeken.

    Zelden heb ik zo’n ongelofelijke slechte mentaliteit gezien als op St Maarten, het is werkelijk stuitend. St Maarten mag een voorbeeld nemen aan de bevolking van Saba en St Eustatius.

  5. Wat is het voor sommigen heerlijk om onkruid te zaaien! Het leven heeft veel in petto. Ook voor landen waar mensen wonen die zich de superman achten. Time will tell.

  6. St. Maarten is een land binnen het koninkrijk en zal voor zichzelf moeten zorgen.
    Natuurlijk moet en zal er hulp komen uit het koninkrijk…maar geen zak met geld..
    want het verleden heeft bewezen dat zakken met geld verdwijnen in de zakken van corrupte politici.
    dezelfde politici, die er voor hebben gezorgd dat het land nu een land is.
    zij hebben het volk van alles weten wijs te maken toen de keuze gemaakt moest worden land of BES eiland??
    maar de maffia had geld genoeg om het volk om te kopen en nu zit hetzelfde volk met de gebakken peren…
    eigenlijk geldt hetzelfde voor Curacao ook hier heeft de maffia het volk weten te bespelen om een land binnen het koninkrijk te worden.
    we weten wat de maffia gepresteerd heeft tussen 2010 en 2016.
    het land had een goede uitgangspositie, nu heeft Curacao weer grote schulden en geen geld om de armoede te bestrijden.
    scholing en ziektekosten rijzen de pan uit…en het lijkt of er geen eind aan gaat komen…want wat kan je kopen met een lege portemonnee…
    De maffia wil en zal altijd dit (deels domme) volk weten te bespelen om op hun te vertrouwen…en ze op de foute partijen laten stemmen…
    heel jammer…

  7. Voor zo’n klein eiland is onafhankelijkheid een holle frase. Voor de bevolking zou het inderdaad bezig zijn als het eiland dezelfde status krijgt als Bonaire, Saba en St. Eustatius maar dan meer in navolging van het Franse systeem met zelfde plichten en rechten als de inwoners van het moederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties