30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | In fatsoenlijk debat tonen Trump en Biden tegenstelde visie voor Amerika

HomeMediaElsevier | In fatsoenlijk debat tonen Trump en Biden tegenstelde visie voor...

Amerikaanse Verkiezingen | Victor Pak

In fatsoenlijk debat tonen Trump en Biden tegenstelde visie voor Amerika

Het laatste debat tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden was een wereld van verschil met het eerste. Het was rustig en beheerst.

Biden en Trump vielen elkaar scherp aan, maar lieten elkaar wel uitspreken. De kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap toonden zo hun uiteenlopende visies voor het land.

Het debat werd georganiseerd in Nashville, in de staat Tennessee. Het coronavirus was het eerste thema dat werd besproken door de presidentskandidaten. President Trump zei dat Amerika beter presteerde dan werd voorspeld en dat een vaccin over enkele weken wordt onthuld.

Lees ook: Teleurgestelde Republikeinen bedreigen Trumps kansen op winst
Nieuwe regels zorgen voor orde

Joe Biden viel de president aan op het oplopende dodental, nu het virus ook in de Verenigde Staten weer opleeft. Biden voorspelde een ‘donkere winter’ met nog meer doden. Volgens Trump leert het land juist leven met het virus, en kunnen grote delen van de economie open, ondanks de ruim 220.000 mensen die stierven aan het virus.

Kijkers merkten tijdens het eerste onderwerp direct het succes van de nieuwe debatregels. Die regels waren ingevoerd na de chaos van een paar weken geleden. De kandidaten spraken veel minder door elkaar heen, dankzij het uitschakelen van de microfoons van de kandidaten op specifieke momenten. Moderator Kristen Welker van NBC News leidde het debat met strakke hand.
Trump beschuldigt Biden van schandaal

Na het coronavirus werd gediscussieerd over de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Voor Trump was dat het moment om Biden aan te vallen over een vermeend corruptieschandaal rondom zijn zoon Hunter Biden. Vorige week stond in de krant New York Post dat Biden als vicepresident een ontmoeting zou hebben gehad met een medewerker van het Oekraïense energiebedrijf Burisma. Zijn zoon was toen adviseur van dat bedrijf.

De aanval van Trump verliep stroef. Biden wuifde de aantijgingen weg en noemde het verhaal onderdeel van een Russische propagandacampagne. Biden viel de president daarna aan op zijn relatie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. ‘Een boef, en geen vriend’, zei Biden. Trump zou de dictator legitimiteit verlenen door met hem af te spreken. Ondanks een recente uitbreiding van het Noord-Koreaanse wapenarsenaal zijn de contacten volgens Trump goed.

Daana vielen Trump en Biden elkaar aan over het Amerikaanse zorgsysteem. Trump wil het zogenoemde Obamacare-systeem drastisch veranderen, maar slaagde daar in zijn eerste termijn als president niet in. De Republikeinse partij is te verdeeld over een vervangend systeem. Democraten willen het zorgverzekeringssysteem, dat werd ingevoerd door president Barack Obama, juist uitbreiden.

Ook discussieerden Trump en Biden over een nieuw coronasteunpakket. Plannen daarvoor zijn vastgelopen in het congres. Het ruimhartige sociale vangnet dat Trump voor miljoenen Amerikanen spande aan het begin van de coronacrisis is daardoor verdwenen. Veel meningsverschil tussen de kandidaten was er niet. Beiden willen dat er snel nieuwe steun komt, maar geven elkaars partijen de schuld over het blokkeren van plannen daarvoor.
Biden wil hervorming immigratiesysteem

Over de onderwerpen immigratie en racisme in Amerika liepen de meningen verder uiteen. Biden viel Trump aan op het beleid om kinderen van asielzoekers bij hun ouders weg te halen. Trump zei juist dat die goed worden opgevangen, ook al kunnen de ouders van 545 kinderen inmiddels niet meer worden gevonden door de verantwoordelijke opvanginstanties.

Biden beloofde het immigratiesysteem te hervormen in zijn eerste honderd dagen als president. Illegale immigranten zouden uitzicht moeten krijgen op een verblijfsvergunning.

Trump vroeg Biden daarop waarom hij dat niet had geregeld als vicepresident onder Barack Obama. Diezelfde aanval koos Trump ook in het debat over ras in Amerika. Biden stemde in de jaren negentig als Senator voor een omstreden wet die duizenden, vooral zwarte, Amerikanen voor kleine vergrijpen keihard straften. Biden zei dat zijn stem voor die wet een fout was. Een van Trumps grootste successen is het hervormen van die wetgeving.
Trump zoekt doorbraak in race

Lees ook: De Republikeinse inhaalslag voor de latino-stem

Tot slot werd er nog gedebatteerd over klimaatverandering en leiderschap. Trump waarschuwde voor de radicale plannen van Biden. Die zouden ervoor zorgen dat Amerika zelf niet meer genoeg energie zou opwekken om in de eigen behoefte te voorzien. Volgens Biden kunnen groene investeringen juist nieuwe banen creëren. Hij zei daarna dat hij de olie-industrie wil “uitfaseren”, een opmerking die in een staat als Texas niet goed zal vallen.

In de korte verklaringen over leiderschap beloofde Trump in zijn tweede termijn als president het land te laten herstellen van de coronapandemie, onder meer door de belastingen verder te verlagen. Biden koos een traditioneel verhaal waarin het verbinden van Amerikanen centraal stond. Hij zei een president voor iedere Amerikaan te willen zijn.

Die woorden van Biden passen bij zijn positie in de race om het presidentschap. Hij ligt in vrijwel alle peilingen voor op president Trump en hoefde in dit debat geen knock-out te slaan. Voor Trump was dat belangrijker. Zijn campagne worstelt en heeft een doorbraak nodig. Met nog minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen op 3 november – en met al 45 miljoen stemmen vervroegd uitgebracht – is het de vraag of de race nog op zijn kop gezet kan worden.

Victor Pak

Victor Pak (1995) studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist in Den Haag, Amsterdam, Washington D.C. en New York en is sinds 2019 in dienst van Elsevier Weekblad

Bron: Elsevier

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. @ Showroe di Emmastad, laat INHOUDELIJK zien waar ik het mis heb. Toon INHOUDELIJK aan dat de feiten die ik omschrijf niet correct zijn. Maar dat kan jij en vele anderen niet. Het gebruikelijke gebral wordt weer tentoongespreid, maar inhoudelijk met argumenten komen lukt niet. Ik volg Donald al vanaf de jaren 70. Wat mij opviel was dat gedurende de tijd (tot ongeveer 2016) er enkelen waren die niet gecharmeerd van hem waren, maar dat over het algemeen men hem wel kon pruimen. Hij was een graag geziene gast bij vele media programmas. PAS toen hij zich kandidaat stelde voor het president schap begon er een hetze tegen hem, aangedreven door de “democraten”. Dit doet me nog steeds denken aan de hetze van “links” tegen wijlen de heer Fortuijn. Gelukkig leeft Donald nog en laat hij zien dat hij woord houd. Dit in tegenstelling van vele politici. De man is een zegen voor amerika. Ik wenste dat hij een jaartje hier op Curacao de boel kwam beheren, wat zou dat opruimen. In ieder geval na 3 november gaan we het zien. Will America become great again or will it be broken down again

 2. @Tico Martin, mooi relaas!
  Mooi om die andere kant ook te belichten.
  Kanten waar je “beschaafde” presidenten niet op kunt betrappen.

  Vanuit die invalshoek kunnen ze je alleen nog maar naampjes noemen , aangezien men door de argumenten heen is.

 3. Lukt het iemand misschien, in mijn absentie op de rots, om de boomstam uit het oog van Tico te verwijderen? Ik weet niet welke smaak Kool Aid deze fruitcake drinkt, maar met een realistische kijk op zaken heeft zijn visie niets te maken. Helaas mist hij daarbij ook enig inzicht in de historie van de Trump dynastie en psychologische opmaak van de Donald als persoon.Het zou hem helderheid bieden. Voorlopig zal hij zijn waarheid blijven vinden in de complottheorieën van Qanon, de gerichte misinfo van internet-fakes, trollen en Baron. Hey…..whatever floats your boat, big guy.
  Ik weet dat mijn 2e vaderland een ernstige interne detox nodig zal hebben na deze Dump, voordat het de ernstig aangetaste relaties met de wereld kan proberen te herstellen.

 4. @ Julius, logisch dat Donald in den beginne kontakt had met Epstein. Toen hij erachter kwam wat voor persoon het was verbrak hij alle banden met hem.
  Goed trouwens dat het debat goed was georganiseerd. Donald is misschien niet een van de beste debatteerders, maar hij heeft in de bijna 4 jaar wel laten zien dat hij zich grotendeels aan de verkiezings beloften houd. Weinig “beschaafde” leiders doen hem dat na. Hij is ook een van de weinigen die niet betrokken was bij het uitlokken van oorlogen, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Als een vader en moeder een strafbaar feit plegen, dan worden hun opgesloten in de volwassen penitiaire inrichting. Hun kinderen worden dan separaat opgevangen. Waarom men nu opeens quasi verontwaardigd doet alleen maar omdat het buitenlandse strafbare feiten plegers zijn snap ik niet zo. Al de zogenaamde klimaatmaatregelen hebben allleen geleid tot achteruitgang en destraseuse gevolgen voor de economie. Het is dus goed dat Donald het “akkoord” daar heeft gedeponeerd waar het hoort, de prullenbak. Klimaat veranderd al miljoenen jaren, het is zeer arrogant om te zeggen dat wij als mens daar invloed op hebben en dat we dat veranderen als ik een kwartje moet betalen voor een plastik zakje. Wel is het natuurlijk zo dat we voor een gezond MILIEU dienen te zorgen en daar hebben we wel invloed op. En gelukkig is het binnen Europa en Amerika zeer goed geregeld. Het zijn helaas landen als China en India en vele afrikaanse landen die zorgen voor de grootste milieu vervuiling. Dat los je niet op door geld daar heen te sturen, maar door een mentaliteits verandering bij dat soort mensen te weeg te brengen. Maar dat gebeurt niet want het is veel makkelijker om een clubje op te richten binnen Europa of Amerika en dan een grote bek op te zetten over hoe erg het is met het klimaat. Dan stroomt het geld binnen. Want daar gaat het om bij die clubjes. Nooit zie je hun protesteren bij de vervuilers in eerder genoemde landen. Verder is het bewonderings waardig dat Donald de dialoog opzocht bij Noord Korea, als eerste Amerikaansse president die daar op bezoek ging en Rusland. Tevens heeft hij gezorgd dat meerdere arabische landen in conclaaf gingen met Israel. Het is ook noemenswaardig dat Donald veel heeft gedaan voor de zwarten in Amerika. Velen die lang vastzaten door onevenredige wetgeving opgesteld door de Klingtons en Oboemoe, hebben nu weer een menswaardig bestaan. Tot slot. Joe Biden heeft Kameleon Harris als Vice President. Deze “dame” die haar carriere te danken heeft dankzij het spreiden van haar beentjes voor enkele figuren met macht, ging er prat op zoveel mogelijk vooral zwarten de gevangenis in te smijten. Zij is een zeer gevaarlijke en machtswellustige sluw persoon gelijk aan de vele “dames” die we hier in de politiek van Curacao hebben en hadden lopen. Joe Biden zelf verwacht ik niet dat hij zijn verkiezings praatjes te berde zal kunnen brengen eens hij gekozen is. Dus daarom TRUMP 2020 and don’t vote voor Joe and the Hoe.

 5. Trump was goed bevriend met epstein zou zich ook vermaakt hebben met te jonge meisjes?
  Hij had een relatie met tenister sabatini die 28 jaar jonger was

 6. Victor Pak studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en toch heeft hij het belangrijkste moment gemist.

  Aan het eind van de debat kwamen de echtgenoten binnen, de kritische kijker viel op dat Melania niet hand in hand met Trump van het podium af wilde lopen en Trump gaf haar een duw toen ze haar hand losrukte.

  Nou denk ik, die Melania Trump zal toch niet voor het geld met Trump getrouwd zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties