28 C
Willemstad
• dinsdag 6 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Politie: geen tijd voor drugsbazen, wel voor verkeersboetes

HomeMediaElsevier | Politie: geen tijd voor drugsbazen, wel voor verkeersboetes

Door Fleur Verbeek

Amsterdam als narcostad, politie heeft geen tijd voor drugsbazen

De politie van Amsterdam komt te weinig toe aan het opsporen van grote drugsbazen. Dat zegt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg naar aanleiding van het schietincident in de wijk Wittenburg anderhalve week geleden.

Aalbersberg deed zijn uitspraken woensdagavond op de Amsterdamse zender AT5. Door de schietpartij kwam de zeventienjarige Mohammed Bouchikhi om het leven. De schutters hadden het vermoedelijk op iemand anders voorzien.

Bewoners en bestuurders maken zich al langer zorgen over de onveiligheid in de wijk. Er wordt onder meer gehandeld in verdovende middelen. Lees hier de uitgebreide analyse van Gerlof Leistra:

Onderzoek wijst uit: drugsoorlog kost steeds meer levens in Nederland Aalbersberg zei dat de politie te weinig tijd heeft voor het onderzoek naar de echte bazen in de internationale drugshandel, omdat agenten het te druk hebben met ander werk.

‘Wij zijn voor 60 tot 70 procent met liquidaties bezig en voor de rest vooral met radicalisering en terrorisme-onderzoeken.’

De politiechef zei dat er een markt van gebruikers is waarin eigenlijk weinig fout gaat. ‘Maar we moeten wel beseffen dat achter die enorme stroom van drugs in de stad een enorme georganiseerde misdaad zit.’ Daarom vindt de politiechef dat er meer focus moet komen op de echte bazen in de nationale en internationale drugshandel.

Andere delicten kostten focus

‘Ik moet eerlijk zijn, daar hebben we niet zoveel tijd voor gehad. Op heel veel andere delicten zijn we succesvol geweest, dat heeft focus gekost. Zoals toezicht en handhaving in het verkeer. Maar we komen elke keer te weinig toe aan de grote organisatoren van de drugshandel en stoppen al onze energie in die liquidaties.’

Aalbersberg zegt dat hij veel heeft aan onderzoek van mobiel telefoonverkeer van criminelen. ‘Dat geeft ons veel zicht op handel en daar rechercheren we echt op door.’

Gevolg van cocaïnehandel

Volgens de politiechef is het gros van het geweld in de drugsscene het gevolg van belangen in de cocaïnehandel. Liquidaties komen voort uit ruzies over afgepakte partijen en concurrentie.

Op 27 januari luidde de Nederlandse Politiebond al de noodklok over de toename van drugsgerelateerde criminaliteit in ons land. ‘We hebben geen geld of capaciteit om de zware jongens aan te pakken’, zei voorzitter Jan Struijs in een interview.

Bron: Elsevier

7 reacties

 1. @hoedanook, vazal en troll van Gerrit de Raaf, waarom haal je voor het gemak niet ff de 1e en de 2e wereld oorlog erbij,jij hebt geen hekel aan lange nutteloze verhalen te schrijven toch.

 2. @Brain S,
  Punt is Narcostad Amsterdam is het resultaat van een heel lange geschiedenis waarbij men de lusten ‘importeerde’ maar de lasten buiten de grenzen probeerde te houden. Nu wordt er krampachtig geprobeerd de zorgvuldig opgebouwde ‘status quo’ in stand te houden. Echter, Panama-Papers, Paradise papers, Bermuda Books, grensblokkade Maduro, enz. enz. is er toch enige transparantie ontstaan.

 3. Zal niet gebeuren omdat in Amsterdam al eeuwenlang (VOC en WIC) alle sociaaleconomische lagen hebben geprofiteerd van de kaapvaart, plunderen van de koloniën en slavenhandel.

  Hoe komt het dan dat Afrika zelf niet profiteered? En de Arabische wereld. Zij deden al veel langer aan slavernij en bouwde er grote rijken mee. En nee. Niet iedereen profiteerde. Meeste mensen waren lijfeigenen en ook het leven op een boot was geen pretje.. en dan had Nederland nog te maken met Spanjaarden, Duitsers, Engelsen en Fransen die elke keer binnenvielen en hele dorpen en steden uitmoorde. Ooit gehoord van de 100 jarige oorlog (die 116 jaar duurde).

 4. @Mossel,
  Diefstal verjaard niet. Het zal op de één of op de andere manier terugbetaald worden. Jij zou dat toch wel moeten weten. Vandaar waarschijnlijk de ‘extra’ onderdrukking.

 5. @hoedanook, jaloers dat Nederland als 5e rijkste land op de Wereldlijst staat. En wat betreft (VOC- WIC Prima werk gedaan mannen, jullie waren niet te lui en te beroerd om door weer, wind en stromen, orkanen wereld zeeën te bevaren. Wat betreft over St Estasius, dat zal over een jaar of 5 hopelijk er beter voor staan dan nu, zo niet ( tegenwerking )zal Nederland gewoon de touwtjes in handen houden.

 6. 1e, 2de kamer en Minister Ollongren graag een besluit om bestuur in Amsterdam over te nemen.

  Zal niet gebeuren omdat in Amsterdam al eeuwenlang (VOC en WIC) alle sociaaleconomische lagen hebben geprofiteerd van de kaapvaart, plunderen van de koloniën en slavenhandel. Nu van de drugshandel en witwassen van zo verkregen Waarschijnlijk was ‘het aandeel’ via St. Eustatius niet duidelijk of onvoldoende.

 7. Bezuinigen op politie en justitie kost mensenlevens. De Nederlandse politie zit ruim 37 procent onder de gemiddelde Europese politiesterkte en dat is te wijten aan de zuinige kruideniersmentaliteit van onze bestuurders in Den Haag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties