27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Elmer Wilsoe tegenstander gemenebest

Elmer WilsoeWillemstad – Elmer Wilsoe, voormalig minister van Justitie en momenteel Statenlid voor Pueblo Soberano, ziet niets in het voorstel voor een wijziging van het Koninkrijk der Nederlanden in een gemenebest-vorm. Het voorstel is vorige week naar voren gebracht in een initiatiefnota door Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP).

,,Het is aan de bewoners van alle landen wanneer, hoe en in welke vorm zij zullen kiezen voor hun eigen toekomst”

, benadrukt Wilsoe. Daaraan toevoegend:

,,En in een paar pagina’s mij komen uitleggen wat mijn toekomst is, ‘dank je de koekoek’”

- Advertentie -

, zo stelt hij in een interview met CBA Television.
Voor Wilsoe is het voorstel dan ook niets waard en is het een voorstel in een lange rij van pogingen vanuit Nederland om Antillianen achter te stellen.
Het begon volgens Wilsoe bij de Nederlandse oud-minister Rita Verdonk.

,,Die wilde er met haar nota zorg voor dragen dat Antillianen, en vooral Curaçaoënaars, niet naar Nederland zouden komen, en dat de zogenaamde kansarme mensen konden worden teruggestuurd.
Die wet is gestrand op juridische gronden, op gronden van mensenrechten en vooral dat het niet hoort in een beschaafd land, zeker niet als je onderdeel uitmaakt van hetzelfde Koninkrijk. Toen kwam oud-minister Ernst Hirsch-Ballin met een voorstel voor personenverkeer. Zogenaamd zonder belemmering, maar zodra je voorwaarden stelt is dat een belemmering.
Dat is dus ook gestrand.”

Wilsoe vervolgt:

,,Bosman is daarna gekomen met een type van personenverkeer, waarop hij een vernietigend advies kreeg van de Raad van State.
Hij werd teruggefloten omdat zijn voorstel niet kan in een moderne wereld waarbij je te maken hebt met fatsoen binnen een Koninkrijk.
Toen kwamen Bosman en Van Raak met het Koninkrijk der Nederlanden van de toekomst.”

Schamper:

,,En kennelijk maken zij uit wat dat Koninkrijk zal inhouden.
De twee komen tot de conclusie dat deze constructie niet de juiste vorm is van het Koninkrijk en geen recht doet aan de wens voor meer autonomie van alle betrokkenen.”

Wilsoe benadrukt dat dezelfde partijen in 2007 en 2009 met verschillende Consensusrijkswetten kwamen die onder meer toezicht op financiën en justitie vanuit Nederland op Curaçao inhouden.

,,Als dat geen minimalisering is van de autonomie van de betrokken landen, dan weet ik het niet.”

Wilsoe ziet er dus niets in om het gemenebest- voorstel te bespreken.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het zal ervan afhangen hoe we als Curacao om willen gaan met de (consensus) rijkswetten. Als we ervan af willen zal dat alleen maar gebeuren in een gemenebest constructie waarin Curacao haar eigen paspoort krijgt.

    Het recente verleden heeft namelijk wel aangetoond, (oa door Wilsoe met zijn steun aan Dos Santos) dat Nederland hard nodig is om rechtszekerheid hier te borgen. Als Curacao die waarborgen niet meer wil, ok, maar dan Gemenebest en eigen paspoort. Dan kan Nederland er ook niet meer op worden aangesproken. Het is voorspelbaar.

    Eigenlijk is ook het verzet tegen de Bosmanwet het bewijs dat we Nederland niet meer zien als kolonisator en slavendrijver. We houden van ze (op onze manier), we willen bij ze horen en zelfs onze criminelen gunnen we dat. Strikt genomen een aardige ontwikkeling. De oude haat sentimenten zijn zeker minder aan het worden, anders wil je er toch niet meer heen of er bij horen?

  2. Goed zo Wisoe. Als de germaanse Fasist zijn Genetische Rasistiche VIRUS niet in bedwang kan houden, hem hard aanpakken. Tussen de Zuidafrikaanse Boer van de vorige eeuw en een tweede kamerlid zoals Bosman van anno 2014 is er geen verschil. De “Homeland laws” van de Zuidafrikaanse Boer heeft Rita Verdonk, Ernst Hirsch Ballin geleidelijk en nu Bosman in wet Personenverkeer omgetoverd.Ik kan niet begrijpen hoe Ronnie van Raak denkt dat hij bij een zoektocht binnen in zijn ziel een Socialgevoel voor zijn medemens kan aantreffen. Sociale Partij Ronnie, mine A…… Eerst westerse autoctonen in het oosten zoeken en tot Wet verheffen dan de uit het Caraibisch gebied komende Nederlander van eenzelfde Koninkrijk, discrimineren en als alloctoon bestempelen om zodoende de weg vrij te maken voor de vrije loop van het eeuwenlang met open deksel sluimerende neerlands racistisch VERGIF.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -