32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Einde kabinet dichtbij

HomeNieuwsEinde kabinet dichtbij

* Fractieleider MFK zegt vertrouwen in coalitie op
* Ook Rozier tegen verdere samenwerking met PS

Willemstad – Dean Rozier (MFK) heeft zijn vertrouwen in de huidige coalitie opgezegd en wil voor de periode van twaalf tot achttien maanden een kabinet van deskundigen op elk van de negen ministeries, die nu dus nog bemand worden door ministers van MFK (4), PS (3) en MAN (2).

Premier Gerrit Schotte (MFK), verklaarde gisteren bij Fòrti tegenover de pers dat hij de brief van Rozier had ontvangen
en hierin nog de nodige ruimte te zien; en dat zijn regering met het vertrek van Eugene Cleopa tot het einde
van het Statenreces begin volgende week kan rekenen op de gedoogsteun van FOL.
foto: Federico Boyo

 

Indien dit niet gebeurt zal Rozier genoodzaakt zijn andere maatregelen te treffen.
Hiermee lijkt het behouden van zijn zetel en zich net als Eugene Cleopa als onafhankelijk lid binnen de Curaçaose Staten opstellen, niet te worden uitgesloten.
Rozier verzoekt in een brief aan de MFK-partijvoorzitter Amerigo Thodé, waarin hij met het voorstel voor zo’n ‘zakenkabinet’ komt en waarbij in feite wegens onvoldoende cohesie alle bestaande ministers plaats zullen maken voor vakbekwame deskundigen, een vergadering van de partijraad uit te roepen waarin hij zijn voorstel nader kan toelichten.

Deze vergadering vindt overigens morgen plaats.
Zo meldden gisteren welingelichte bronnen tegenover deze krant.
Roziers partijgenoot en partijleider, premier Schotte (MFK), verklaarde gisteren bij Fòrti tegenover de pers dat hij de brief van Rozier had ontvangen en hierin nog de nodige ruimte te zien; en dat zijn regering met het vertrek van Eugene Cleopa tot het einde van het Statenreces begin volgende week kan rekenen op de gedoogsteun van FOL.

Of dit laatste inderdaad het geval was, kon gisteravond niet meer achterhaald worden.
Anthony Godett, de leider van FOL, was onbereikbaar voor commentaar.
Uit de uitspraken van de premier valt op te maken dat er volgens hem dus eigenlijk niets aan de hand zou zijn.
Deze stelling wordt echter tegengesproken door Rozier, die meldt zijn steun en vertrouwen enkel nog in een ‘zakenkabinet’, oftewel een regering gevormd uit (enkel) deskundigen/experts te plaatsen.

,,Ik steun geen enkele politieke partij meer. Ik ben nu voor een kabinet bestaande uit deskundigen die de noodzakelijke hervormingen zonder de huidige polarisatie door kunnen voeren.”

In zijn brief gericht aan de MFK schrijft Rozier, die in augustus 2010 nummer vijf was op de MFK-kandidatenlijst:

,,Als parlementslid voor de MFK en als burger van dit land moet ik de gevolgen die ik verbind aan het gebrek aan vertrouwen die er bij mij bestaat, afwegen tegen de gevolgen die een eventuele beslissing mijnerzijds voor het land zou hebben. Het land is naar mijn oordeel thans niet gediend met een beslissing welke mogelijkerwijs een langdurige verlamming van de besluitvorming over de urgente problemen waarmee wij geconfronteerd worden tot gevolg zou hebben. Er moet op zeer korte termijn gehandeld worden en gezocht worden naar aanvaardbare oplossingen.”
Het Statenlid vervolgt:
,,Mijn voorstel is dan ook om per direct mee te werken aan de vorming van een kabinet bestaande uit deskundigen die vakbekwaam/ experts zijn op elke ministerie. Dit gedurende een periode van tussen twaalf en achttien maanden. Deze deskundigen krijgen het mandaat en de parlementaire steun om de noodzakelijke hervormingen zonder de huidige polarisatie door te voeren. Dit geeft onze partij tevens de mogelijkheid zich te bezinnen over de hervormingen binnen de MFK en voorbereidingen te treffen voor nieuwe verkiezingen. De door mij thans aan u voorgestelde oplossing schept de voorwaarde voor een daadkrachtige aanpak van de gesignaleerde problemen met de nodige rust en vertrouwen.” 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties