27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

EenVandaag | ‘Gedupeerden Sint Maarten moeten haast maken met claim’

Redactie: Josefin Hoenders, verslag: Sjoerd Fennema

Eten, drinken, een veilige plek, schone kleren, een bed: de meeste inwoners op Sint Maarten zijn bezig met de eerste levensbehoeften en niet met het indienen van claims bij hun verzekeraar. Maar volgens contra-expert Eric Horssius is haast geboden.

“Mobiliseer je, want er is reden om angstig te zijn dat net als in 1995 de verzekeringsmaatschappijen niet aan hun verplichtingen zullen voldoen.”

Na de orkaan Luis in 1995 ging de grootste verzekeraar Empire Insurance failliet voordat het de schade kon vergoeden. Horssius: “Dit gebeurde onder zeer eigenaardige omstandigheden. Ze hebben destijds heel veel geld gekregen van de herverzekeraars maar voordat ze dat geld konden uitkeren aan de gedupeerden is de directeur er met het geld vandoor gegaan.”

Volgens Prof. dr. Roger Laeven, hoogleraar verzekeringseconomie van de Universiteit van Amsterdam raakten de eilandbewoners hierdoor het vertrouwen in de verzekeraars kwijt. “Er is nu een groot gat tussen de daadwerkelijk geleden schade op St Maarten en het kleine stukje dat echt verzekerd is.”

Horssius drukt de eilandbewoners op het hart vooral geen genoegen te nemen met minder dan waar ze recht op hebben. “We hebben bij de vuurwerkramp in Enschede gezien dat de in de eerste twee dagen na de vuurwerkramp de verzekeraars aanboden het bedrag op de polis te betalen, daarmee bespaarden ze 30% op zichzelf, maar deden ze de gedupeerden 30% tekort. In dat soort trucs moeten de eilandbewoners niet trappen.”

Zowel Laeven als Horssius kijken met alerte aandacht naar de huidige actieve verzekeraars in het Caribisch gebied en in het bijzonder Ennia. “Dat zou kunnen betekenen dat ze nu niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, vergelijkbaar met wat er in 1995 is gebeurd. Maar ook bij de andere verzekeraars is waakzaamheid geboden”, stelt Horssius. “Er kleeft aan elke verzekeraar in het Caribisch Gebied een lelijk verhaal, het verhaal wat zo typisch is: wel premie incasseren, maar als er uitgekeerd moet worden geven ze niet thuis.”

Toch claimen veel van de lokale verzekeraars dat ze na Luis in 1995 alle claims hebben uitgekeerd, zoals in dit filmpje:

Horssius: “Als een verzekeringsmaatschappij zegt dat alle claims zijn uitbetaald dan doelt ze waarschijnlijk op het schadebedrag wat zij hebben vastgesteld, maar dat is dan het uitgewrongen schadebedrag. Alleen al om juridische, ethische en menselijke redenen kun je niet volhouden dat je dan aan al je verplichtingen hebt voldaan.”

EenVandaag sprak met een van de gedupeerden, Dominique Heeren. Haar restaurant op Sint Maarten is verwoest en ze heeft In de chaos geen idee waar haar verzekeringspolis is en hoe en waar en hoe ze de schadeclaim moet indienen.

Bron: EenVandaag

Artikel delen

1 reactie

  1. Inderdaad benieuwd of Ennia een grote portfolio op Sint Maarten heeft, want het gerucht gaat dat zij nauwelijks herverzekerd zijn.

    En accountantsverklaringen van de mafiaclub KPMG (vriendje van de directeur van Ennia die daar jaren gewerkt heeft) geven ook weinig vertrouwen, net zo min als de laatste accountantsverklaring van Baker Tilly, afgegeven door een accountant die door de tuchtrechter is veroordeeld voor misslagen in de controle van… jawel, een verzekeringskantoor.

    Toezicht van de Centrale Bank dan? Van Tromp zeker, die het te druk had met het benoemen van familie (Taco Tara Asjes) en politieke vriendjes (Zus de Lannoy) en nu vervangen is door een directeur die vaker in de Heeren dan op kantoor te vinden is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...