25.6 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...
- Advertentie -

Een beetje integer moet kunnen

pensioen Op 10 november 2011 berichtte de Amigoe over de invoering van de Landsverordening Algemeen Pensioen (LAP, AB 2011, 85) onder de titel: Premie zeker, pensioen niet. Pas als de werknemer 60 (nu ongeveer 65) is, wordt er gekeken, hoeveel pensioen met het gespaarde geld kan worden gekocht. Dat gaat in de vorm van een aan te kopen lijfrente. De verzekeraars garanderen een levenslange pensioenuitkering. Als het gespaarde bedrag op de pensioendatum lager is dan 12.500 florin of als het aan te kopen bedrag lager is dan 85 florin per maand, dan kiezen de verzekeraars ervoor om het bedrag eenmalig uit te keren.

Advertentie

De reden voor de nieuwe pensioenregeling lijkt naast een betere oudedagsvoorziening voor een groot deel van de bevolking, óók een permanente bezuiniging op de kosten van de AOV (de overheidsoudedagsvoorziening). De reden daarvoor is vergrijzing, het snel toenemend aantal ouderen en het niet afdragen van ingehouden premies door de overheid aan de SVB. De AOV wordt betaald via een omslagstelsel, de jongeren betalen voor de gepensioneerden. De nieuwe algemene pensioenregeling voorziet slechts in een eigen pensioenopbouw.

Nabestaande pensioen LAP verdwijnt in het niets
Het is niet iedereen duidelijk dat het nabestaande pensioen in de LAP een risicoverzekering is. Dat betekent dat als van werkgever wordt gewisseld en men naar een ander pensioenfonds gaat het eerder gespaarde nabestaande pensioen vervalt. Het is net als een brandverzekering. Men zegt de verzekering bij FATUM op en sluit een brandverzekering af bij ENNIA. De betaalde premies bij FATUM krijgt de verzekerde niet terug. Alleen het risico van brand was verzekerd.
Ook kennen de meeste verzekeraars en pensioenfondsen in Aruba in hun pensioenreglement een beperking van het nabestaande pensioen voor een trophy wife of een toyboy.
Als het leeftijdsverschil tussen echtelieden of partners meer dan tien jaar, is wordt voor elk jaar boven dat verschil het nabestaande pensioen met 2½% gekort (FATUM). Dat is een onaangenaam bericht voor dames en heren die zich liggend trachten staande te houden.

Goede raad is niet duur
Wij schreven in december 2012 in de Amigoe een uitgebreid artikel over de pensioenonwikkeling in Aruba, de AOV en de LAP.
Een uitkeringsrecht ontstaat volgens de LAP pas bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar. De AOV franchise bedraagt Afl. 12.336,-.
Bij middenloon en eindloonregeling is dit thans Afl. 17.616,-.
Bij de pensioenopbouw moet rekening worden gehouden met de reeds aanwezige opbouw van toekomstige AOV.
De franchise wordt afgetrokken van het pensioengevend salaris.
De uitkomst van die aftreksom is de pensioengrondslag (PG).
Om de kosten te verminderen wordt meestal een middelloonregeling gehanteerd.
Voor ambtenaren was dat tot voor kort een eindloonregeling.

In Nederland is het nu mogelijk het ouderdomspensioen te beëindigen als een pensionado gedetineerd wordt. Dat is niet (meer) in strijd met artikel 1 van het Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM).
Het was de bedoeling van de wetgever dat geen enkele categorie gedetineerden gedurende detentie vermogen op kan bouwen dankzij uit de collectieve middelen bekostigde uitkeringen.
Ook worden in Nederland tegenwoordig aanwijzingsborden belast, meldde het NRC-Handelsblad van 11 decemer 2013.
Een bord waarop staat dat u huisarts bent, een hockeyclubaanduiding, of een winkel in exotische artikelen die dat op de pui schrijft, moeten alle gemeentelijke reclamebelasting betalen.

Afscheid van de ambtenaar
Het NRC van 29 januari 2014 had de primeur.
De ambtenaar verdwijnt en wordt een gewone werknemer.
Door de Posadamedewerkers die overgingen naar IMSAN geen vergelijkbare status met een ambtenaar te geven en hun arbeidsvoorwaarden te minimaliseren, lag Aruba al vóór op Nederland in het beperken en afschaffen van de ambtenarenstatus.
De Tweede Kamer zal waarschijnlijk een initiatiefwetsvoorstel van CDA en D66 goedkeuren om het verschil in rechtspositie tussen ‘gewone’ werknemers en ambtenaren af te schaffen.
Nu lijkt daarvoor eindelijk een politieke meerderheid te zijn.
Het speciale ambtenarenrecht verdwijnt, behalve voor ambtenaren bij de politie en defensie.
Ook de rechterlijke macht en beide Kamers der Staten-Generaal, Raad van State, Algemene Rekenkamer en Nationale Ombudsman blijven uitgezonderd van de nieuwe wet, vanwege hun unieke taken.
Voor overige ambtenaren blijft de eed of belofte bestaan.
Daarin zeggen ze toe vertrouwelijkheid over hun werkzaamheden te betrachten en beloven ze hun werk “nauwgezet en ijverig” te zullen doen.
In Aruba circuleert het onderstaand gedicht van een onbekende dichter. Een teken aan de wand?

Goodwill kweken
Tur mainta mi ta bisa Danki
Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi ta yega laat na pia di trabou,
Anto ora mi jega trabou mi por tuma tur mi tempo pa come mi desayuno.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi ta lesa corant cu smaak sinta na mi lessenaar,
Anto combersa asina agradabel cu mi coleganan, lagando trabou un banda.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi ta AO ki ora mi kier y keda cas pa hopi dia,
Anto cu mi ta bai banco of ta hasi diligencia personal durante ora di trabou, hasta usanda auto di trabou pa bai pariba pabou.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu durante oranan di trabou mi por hunga wega riba mi computer, surf y manda e-mail,
Anto cu mi por buska informacion, saca copia, traha verslag pa mi yiu, famia of pa mi mes.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi tin tanto dia di ATV pa aňa y cu mi por tumanan ki ora cu ta,
Anto mi por tuma snipperdag of -middag ki ora cu ta, sin preocupa si e trabou ta keda para atrobe.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi no mester pura cu mi trabou,
Anto mi laga publico warda pa mi hasi mi cosnan personal.

Danki cu mi ta un ambtenaar,
Cu mi por ta trankilo pasobra mi no por wordo kita dje lihe ei for di trabow,
Anto mi por bai reclama serca minister si mi superior hala mi atencion,
Mi ta sintimi asina protehi.
Tur mainta mi ta bisa Danki,
Cu mi ta sinti mi asina dushi den mi empleo como ambtenaar.

Een uniek concept
In het Koninkrijk komen bestuurders nog te vaak in opspraak. Informele netwerken kunnen bestuurlijke integriteit ondermijnen, zegt René Moerland in het NRC.
Integriteit is in het Koninkrijk nog maar zelden een moreel gebod, maar meer een altijd beschikbaar politiek verwijt. Wellicht zouden er richtlijnen voor politieke partijen, politici en bestuurders moeten komen?

Er is een ‘Handreiking integriteit politieke ambtsdragers’, van Binnenlandse Zaken, provincies en gemeentes samen. De dvd ‘Integriteit deugt’ is vrij verkrijgbare oefenstof. Nog niet genoeg? Integriteitoverheid.nl (ja, bestaat!) biedt een hele toolkit integriteit.”

Een mooi uitgangspunt voor het hele Koninkrijk! De eerste prijs voor integriteit kan gelijk worden uitgereikt aan de zittende Arubaanse regering omdat de overheidsinstelling IMSAN de medewerkers zo uitzonderlijk behandeld, de invoering van de LAP, die nog te weinig inhoud heeft en de komende bezuinigingsmaatregelen.
Doortastend optreden is voelbaar en noodzakelijk. Pabien, voor minister Irausquin.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

bron: Knipselkrant Curaçao

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Ook na twee jaar onderzoek kan geen duidelijkheid worden verkregen van de regering of de aangewezen verzekeringsmaatschappijen (FATUM en ENNIA) hoe hoog de kosten zijn en of het niet gaat om een woekerpensioen. Een beetje pensioenopbouw moet aanzienlijk meer zijn dan 10% van de loonsom per jaar. 30% levert nog iets op als het tenminste goed belegd wordt, het ren-dement niet negatief is en de kosten binnen de perken blijven. En dan moet de verzekerde 130 jaar pensioenpremie betalen wil hij nog een beetje lijfrente kunnen kopen. De maatschappijen, noch de regering hebben rekenvoorbeelden aangeleverd. Niet alle werkgevers hebben de noodzakelijke pensioenafdracht geregeld. Er is geen controle. Bovendien als je voor de pensioendatum overlijdt dan incasseert de maatschappij het gespaarde kapitaal. Wie geeft eerlijke informatie aan de toekomstige pensionado? Minister Bermudez, premier Eman?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -