33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ED | Oud-Lieropenaren: Corona brengt armoede op Curaçao aan het licht

HomeMediaAlgemeen nieuwsED | Oud-Lieropenaren: Corona brengt armoede op Curaçao aan het licht

Dominique Elshout | Eindhovens Dagblad

Gofrie van Lieshout

CURACAO/LIEROP – Het corona-virus brengt op Curaçao schrijnende armoede aan het licht. ,,Het zou niet de bedoeling moeten zijn dat kinderen nu niks meer te eten hebben.”

Veertien jaar woont Gofrie van Lieshout (50) – oorspronkelijk uit Lierop – op Curaçao, waar ze een projectbureau heeft ‘op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt.’ ,,Ik ken een hele grote groep van mensen die na het boodschappen doen, hun overgebleven eten naar arme gezinnen brengen die niks hebben. Er zijn kinderen op het eiland die al dagenlang niets meer hebben gegeten. Dat zou toch niet de bedoeling moeten zijn?”

De economische situatie op Curaçao was voor het uitbreken van de coronacrisis al niet florissant, door de crisis komt nu schrijnende armoede direct aan het licht. Het toerisme naar de Antillen is volledig stilgevallen, hotels staan leeg, de straten zijn uitgestorven. Op Curaçao mogen bewoners maar twee dagen per week de straat op, gekoppeld aan het kenteken van hun auto – vitale beroepen uitgezonderd. En voor de rest is het: thuis blijven. Er geldt ook een avondklok.
Duurste hotel

,,In het duurste hotel van Curaçao werken normaal honderd mensen, van wie zeven in vaste dienst. De anderen hebben een nuluren-contract en zitten nu per direct zonder werk en inkomsten”, geeft Martien Driessen (59) als voorbeeld van de huidige malaise. Driessen – ook afkomstig uit Lierop – heeft al dertig jaar een groothandel in bakkerijgrondstoffen op het eiland. ,,Er is hier geen sociaal vangnet, er zijn geen uitkeringen. Veel mensen werken als dagloner. Hun geld is vaak aan het eind van de week op, en als ze dan ineens geen werk meer hebben…”

Driessen en Van Lieshout denken dat de lening van negentig miljoen euro voor Curaçao, 22 miljoen voor Aruba en 25 miljoen voor Sint Maarten wel wat verlichting kan brengen, maar niet voor lang. Minister Knops maakte dit steunpakket voor de komende zes weken afgelopen donderdag bekend.

Rijkere mensen gaan voedselpak­ket­ten brengen in armere buurten en komen daar voor het eerst. Ze weten niet wat ze zien: ‘holy Christ, is dit ook Curaçao?’

,,Het is de bedoeling dat dit geld gebruikt wordt om de directe armoede op te lossen, maar het is nog de vraag hoe. Dat horen we waarschijnlijk na Pasen”, veronderstelt Driessen, die ziet dat de armoede op Curaçao ,,nu extra naar buiten komt. Rijkere mensen gaan voedselpakketten brengen in armere buurten en komen daar voor het eerst. Ze weten niet wat ze zien: ‘holy Christ, is dit ook Curaçao?’ Dat die twee werelden nu dichter bij elkaar komen, is misschien wel een pluspunt van de crisis. Je ziet een geweldige solidariteit ontstaan. Allerlei stichtingen en instellingen zijn nu ook extra alert op huiselijk geweld en kindermishandeling, dat vaak samenhangt met armoede.”

Gofrie van Lieshout, die ook werkt als docente maatschappijleer, ziet een ander gevolg van de armoede. ,,Armere gezinnen hebben geen computer thuis, zodat veel kinderen nu niet digitaal les kunnen krijgen.”

Niet snel zenuwachtig

Martien Driessen, Woont op Curaçao

Martien Driessen zegt zelf als ondernemer niet zo snel zenuwachtig te worden, maar ziet zijn omzet even goed met zo’n veertig procent dalen. Hij heeft 24 mensen in dienst, voor wie hij nog wel werk heeft. Maar gerust op de situatie is niemand op Curaçao. ,,Er wordt al gepraat over wat er zou kunnen gebeuren: dat ze vandaag of morgen met honderd man tegelijk een supermarkt gaan plunderen”, zegt Driessen.

Antillianen in Nederland proberen ondertussen goed op de hoogte te blijven van de situatie ‘thuis.’ Eindhovenaar Gerard Wijngaarden, oprichter van de Antilliaans/Surinaamse zender RTV7 die in Nederland uitzendt, heeft het over een ‘heel nijpende situatie.’ ,,Het is alarmerend, dit moet niet te lang duren.”

Wijngaarden voorziet dat veel Antillianen straks een enkeltje Nederland kopen, ,,tenminste, als ze kunnen sparen.” De Eindhovenaar zet met zijn zender een benefietactie op voor de Voedselbank op Curaçao. Zijn eigen familie weet ondertussen het hoofd nog wel boven water te houden.

Datzelfde geldt voor de verwanten van Helmondse Shanny Curiel (54). ,,Mijn moeder op Curaçao is schoonmaakster in een hotel en is niet meer nodig nu. Maar met het Nederlandse pensioen van mijn vader, redden mijn ouders het wel. Ik heb nog niet gehoord dat ze iets tekort komen. En anders wordt het vaak binnen de familie opgelost. Mijn broer, zus en ik kunnen ook helpen.”

Bellen kostbaar

Omdat bellen kostbaar is, maken Curiel en haar familieleden nu vooral gebruik van whatsapp om te communiceren. ,Als je het over duivel hebt….”, zegt de Helmondse, terwijl er net een appje van haar vader binnenkomt om haar te herinneren aan het verhaal van Goede Vrijdag. ,,’Vergeet niet dat Christus voor ons heeft gezorgd en geleden’, appt hij.”

Martien Driessen stuurt per nadat hij zijn verhaal telefonisch heeft verteld nog een knipsel per app uit de Antilliaanse krant Amigoe. Daarin vertelt een docent op Curaçao wat hij ziet als er voedselpakketten worden verstrekt. ,,Gezinnen met armoede zijn op dit moment al blij met een pakje beschuit. Tegelijkertijd voel je en zie je aan hun ogen: ‘Wat als het pakket straks op is?”

Bron: Eindhovens Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

67 reacties

 1. @Knoek-koe; graag gedaan en excuus is niet noodzakelijk hoor. Ik weet niet hoe Forensic Services Caribbean haar veiligheids- en integriteitsonderzoek uitvoert. Ik heb u de gebruikelijke gang van zaken geschetst zoals een dergelijk onderzoek zou moeten worden uitgevoerd.

  Wat @Curacao revisited stelt is terecht. Een veiligheids- en integriteitsonderzoek is veelal iets eenmaligs. Als je het echt goed wil doel zou je – afhankelijk van de functie – zo’n onderzoek vaker moeten laten plaatsvinden gedurende de gehele arbeidsperiode. Ik hoor dat medewerkers jaarlijks een integriteitsverklaring moeten afgeven en dat is een prima eerste stap, maar je zal ook moeten controleren of dat dit zo is.

 2. @KK; waar het op dit eiland ontbreekt is backtesting. Forensics zal om de zoveel tijd met een advies/constatering komen, naderhand zou je moeten testen of dat advies correct is geweest. Zelfde met CBCS toezicht: het heeft weinig zin om hoge salarissen te betalen als vervolgens vrijwel iedere financiele instellling op dit eiland onder toezicht van CBCS failliet gaat

 3. Hartelijk dank @Rudy voor de nuancering.
  Helder!

  Als ik het juist begrijp: Er wordt een feitenrelaas gepresenteerd aan de raad van Ministers ( uitgevoerd door een ( hopelijk) onafhankelijk onderzoeksbureau).

  De raad van ministers, die het laatste woord heeft, kan het feitenrelaas naar haar inzichten negeren of mee laten wegen afhankelijk van hun integriteit.

  Voorzichtigheidshalve heb ik er bewust en expliciet bij vermeld dat ik niet weet hoe betrouwbaar óf kundig Forensic services Caribben is in het uitoefenen van haar vak.

  We hebben op het eiland helaas niet zo’n beste ervaring met “onafhankelijke” consultants van Ministers inclusief en vooral RA’s en juristen.

  Mijn excuses als ik de onintentionele indruk heb opgeroepen dat FSC niet betrouwbaar zou zijn. Ik heb het in mijn comment expliciet in het middengelaten.

  Over het algemeen geldt op Curaçao de regel: Als de minister wil dat de voorgedragen persoon er komt, dan komt die er, ongeacht de (al of niet integere) uitkomst van het forensisch onderzoek.

 4. In zo’n close kringetje als op de eilanden en C in het bijzonder gebeurt het zelden dat er mensen van RvB, RVV, Ed naar huis worden gestuurd. In zo’n klein kringetje gijzelen ze elkaar. Iedereen weet alert van elkaar, het is incestueus zgz.

 5. @Knoek-koe; ik lees uw reacties graag, maar uw opmerking over Forensic Services Caribbean zou ik graag wat willen nuanceren. Een rapportage van een veiligheids- en integriteitsonderzoek is een opsomming van bevonden feiten. Deze bevonden feiten worden ook altijd voorgelegd aan de kandidaat (hoor en wederhoor). Vervolgens gaat deze rapportage naar de opdrachtgever en die bepaalt wat hij/zij met de bevinding doet.

 6. ……Ik heb geen idee of het dezelfde minister is díe deze directeur ooit heeft aangesteld, maar misschien heb jij inside information? Ik ben evenmin bekend”……..@Fox

  De Minister waar ik het over heb = De minister van Financien waar CUROIL direct onder valt.

  CUROIL wordt 100% “bezeten” door de overheid, die rechtens wordt vertegenwoordigd door o.a. de Minister van Financien.

  De directeur van CUROIL:
  Yamil Lasten (basis Loon Naf 827.704 bron: kopie salarisslip) is aangesteld oer 1 juni 2012
  Onder een MFK – PS – MAN signatuur.
  Hij was daarvoor werkzaam bij UTS, waar zijn zus ook ( plus minus 6 jaar) gewerkt heeft.

  Minister van Financien was toen “Allah u Akbar Kaboom minister Hakim.

 7. ……”Wie zijn de aandeelhouders van Curoil?”….

  De overheid, vertegenwoordigd door o.a. dezelfde Minister die deze Toko den toko directeur heeft aangesteld!

  Dan kan dezezelfde overheid ook de directeur naar huis sturen of een lager salaris geven.. Kan allemaal maar de wil moet er zijn

 8. PS: Benoeming Sluis @Fox

  Onderdeel van de benoemings procedure van Sluis was een veiligheids- en integriteitsonderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd door:
  Forensic Services Caribbean

  Note: Ik weet niet hoe betrouwbaar ik de Curaçaose ” Forensic services” kan “achten”, we hebben ook genoeg voorbeelden van RA’s en Juristen op deze rots die allemaal een prijskaartje hadd3n waarvoor ze hun principes graag even in de koelkast willen parkeren!
  Wiens brood men eet, diens taal men spreekt?

  Er waren volgens de minister geen bezwaren tegen Sluis. ( Sluis is veroordeeld voor bewezen corruptie, vasheid in geschrifte, oplichting, leugens, onwaarheden , iets met import auto’s)

  Op 16 december is de Raad van Ministers uiteindelijk met de benoeming akkoord gegaan.

 9. Correcte versie @KKC

  ……..”Zo wordt ook steevast op dit forum beweerd dat de directeur ( F. Sluis) van Bureau Post door Suzy Römer zou zijn benoemd”……

  @Fox ik haalde dit citaat uit een artikel van de KKC:

  ……”Het advies is bij minister Suzy Römer van Verkeer en Vervoer binnengekomen op 22 september.

  De commissie vond uiteindelijk Franklin Sluis
  (veroordeeld voor fraude valsheid in geschrifte) de beste kandidaat, zegt —–> Römer Forensic Services Caribbean de minister Raad van Ministers < ——— uiteindelijk met de benoeming akkoord gegaan.

  Ook Leeflang heeft zich in de vingers gesneden met F. Sluis

  Citaat Trouw 2005:

  …." Leeflang maakte zaterdag bekend af te treden nadat ze in aanvaring was gekomen met de coalitiepartijen over de benoeming van Franklin Sluis tot Postmaster General, een hoge functie bij de posterijen.

  Sluis, net als Leeflang lid van de PAR, was onlangs in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete. Hij had gesjoemeld met papieren voor de import van auto's.

  O. Leeflang ( die haar broer ook bevoordeelde) hield desondanks vast aan zijn benoeming, wat haar niet alleen van de oppositie maar ook vanuit haar eigen partij veel kritiek opleverde"……

  @ Fox zegt: …."Elke voordracht voor een dergelijke hooggeplaatste benoeming moet trouwens eerst ter goedkeuring langs de Raad van Staten. Het is niet zo dat een minister dit in haar of zijn eentje kan bepalen"…..

  Bedankt voor de uitleg over de controlerende mechanismes @ Fox, maar dat wil nog niet zeggen of uitsluiten dat er geen samenspannende achterkamertjes politiek plaats kan vinden?
  Het blijft een eiland, en de spoeling is dun. ( weinig "geschikte" alternatief kandidaten)

 10. @ Fox, ik weet niet of ik medelijden of bewondering met je moet hebben, dus ik heb het naar bijde.
  Je denkt echt dat we een werkende democratische rechtsstaat hebben.
  De raad van state (hier raad van advies) is een college officieel voor gezeten door de gouverneur (net als de koning het doet in Nederland)
  De leden worden voor een periode van 5jaar benoemd door….. De minister van algemene zaken. Sorry voor gedragen door en dan bij landsbesluit , same thing.
  Volgens bepaalde criteria. Wat dus betekent dat ze dus bestaan uit heel goed de partij coriveen die nog niet in opspraak gekomen zijn. Bijna niet te geloven maar ze zijn er.
  . In die vergadering kan de Gouverneur het voorzitterschap van de Raad bekleden en heeft dan een raadgevende stem.

  De huidige Raad bestaat uit acht leden, inclusief de Ondervoorzitter:

  Mevr. mr. L.M. Dindial / Ondervoorzitter
  Mevr. drs. C. Alberto
  Mr. W.R. Flocker
  Dr. J. Sybesma
  Drs. H.T. van der Woude RC
  Drs. R.A.B. Begina
  Mr. L. M. Virginia
  M. F. Willem M

  En die Begina kennen we ook als gevolmachte minister in Nederland. Die zecht dat de regering iedereen te eten geeft.
  En dat zijn de mensen die dus weer een controlerende advies functie hebben.
  Misschien dat je mij nu beter snapt als ik blijf zeggen; de elite is corrupt en dat blijft zo totdat er constitutionele verandering komen

 11. @Knoek-koe
  Zegt: ”Wie zijn de aandeelhouders van Curoil?”….
  De overheid, vertegenwoordigd door o.a. dezelfde Minister die deze Toko den toko directeur heeft aangesteld!

  Ik heb geen idee of het dezelfde minister is díe deze directeur ooit heeft aangesteld, maar misschien heb jij inside information? Ik ben evenmin bekend, zoals ik eerder heb gemeld, met het door @Dislect beschreven olie voorval. Ik weet wel dat enkele particuliere ondernemers een tijdje geleden olie hebben geïmporteerd. Deze olie mochten zij noch importeren noch verhandelen vanwege de monopolie positie van Curoil. De desbetreffende ondernemers zijn live op tv in beeld geweest en hun namen zijn bekend gemaakt. De naam van de directeur heb ik nergens terug gezien of gelezen in deze kwestie.

  Zo wordt ook steevast op dit forum beweerd dat de directeur van Bureau Post door Suzy Römer zou zijn benoemd. Van de week ontdekt dat deze bewering totaal niet strookt met de waarheid. Het bleek toendertijd een hele andere minister te zijn geweest die hierbij betrokken was. Elke voordracht voor een dergelijke hooggeplaatste benoeming moet trouwens eerst ter goedkeuring langs de Raad van Staten. Het is niet zo dat een minister dit in haar of zijn eentje kan bepalen.

  Ik ben daarom zelf altijd heel voorzichtig om alles wat beweerd wordt voor zoete koek aan te nemen.

 12. ……”Wie zijn de aandeelhouders van Curoil?”….

  De overheid, vertegenwoordigd door o.a. dezelfde Minister die deze Toko den toko directeur heeft aangesteld!

  Olie voorraden opkopen en met winst doorverkopen aan de tent waar je directeur van bent = roven = Is anti good governance.

 13. “Martien Driessen zegt zelf als ondernemer niet zo snel zenuwachtig te worden, maar ziet zijn omzet even goed met zo’n veertig procent dalen.” Het is wel vreemd dat sommige ondernemers gewoon op TV en Radio blijven adverteren terwijl hun zaak dicht is.

 14. Deze salarissen c.q. arbeidsovereenkomsten (betekent juridisch vastgelegd en dus daar gaat uiteindelijk een rechter over) hoe buitensporig en abject ook zijn jaren geleden overeengekomen,

  Tegenlijk kan een Directeur op elk moment worden ontslagen door de Aandeelhouders. Wie zijn de aandeelhouders van Curoil? SVB?

 15. ……”Als iets juridisch is goedgekeurd betekent dat niet dat het ook moreel en ethisch ok is.”…….

  @CR Ja, daar komt het wel vaak op neer.
  Alles is keurig dichtgetimmerd. Getekend door de minister, Directeur en uiteraard het begunstigde vriendje. En het zoveelste mega salaris arbeidscontract is weer rond! Kick back gaan vervolgens via het gunnen van voordelen door de geplaatste partijvazal.

  En gehaaide juridisch onderlegde politici zullen haast nooit een “vorm” fout maken, maar de “intentie” klopt niet.

  Politici zoals Suzy Camelia Römer zullen echt wel oppassen als ze met de “vorm” van een contract of project bezig zijn. Ondertussen schuift ze al haar vriendjes en vriendinnetjes naar voren, maar trekt zich even terug bij het “moment supreme”, als er gestemd moet worden!

  Het zal eerder het gemak en de mate waarin politici en directeuren elke gelegenheid aangrijpen om geld te verdienen met de overheid ( lees: over de rug van de burger) die hun de das om doen.

  Kijk naar toko den toko directeur van CUROIL.
  Die een partij olie aan CUROIL verkocht met winst, een winstmarge die nu in de zak van een miiljoenen directeur verdwijnt.

  Of beter gezegd via een naast familielid in de zak van deze familie toko den toko verdwijnt.
  Ethisch directeurschap is een kostbare kwaliteit.
  Verwacht het niet van goedkope en moreel uitgeholde figuren.

  En kom me niet vertellen dat dit soort toko den toko praktijken , die bij elke Staats NV plaats vinden, niet bij de diverse RvC, IAD, de externe accountant, de SOAB, het OM of ministers bekend zijn. Maar wat wordt er daadwerkelijk gedaan?
  Te veel kijken of snoepen zelf ook mee, en waarschijnlijk allemaal keurig met contactjes en legale constructies, én niet zo eerlijke voorkennis.

  Er zijn onlangs ook ethisch uitgeholde figuren aangesproken , op de vingers getikt of zelfs veroordeeld. Dat is een lichtpuntje. Het zijn niet perse de ongeschoolde achterbuurt druktemakers die het grootste probleem vormen.

  Het zijn de hoogopgeleide, eedafleggende Accountants, juristen en overheidsdienaren die de getrouwheidsprincipes met voeten treden en geraffineerd de boel leegroven of oplichten of veezaken, waar we
  veel meer voor moeten vrezen,
  De namen van die register accountants, nepaccountants achter slot en grendel en gladde juristen zal ik voor een x niet noemen, wordt zo saai en sfeerverpestend……

 16. @Dialect
  Zegt “Het vragen om geld bij onderhandelingen isla is gewoon een voorbeeld van hoe het normaal gaat niets meer niets minder”.
  Uiteraard schandalig, maar als je het hebt over het omkoopschandaal met de vorige RDK directeur, dan weet jij neem ik aan ook dat er aangifte is gedaan en dat de man inmiddels veroordeeld is? De rechtstaat werkt misschien toch wel?

  Jammer te horen dat het CPA/ Damen nog niet gelukt is winst te maken. Neem aan dat het ook mee te maken heeft met het feit dat het afgelopen jaar nauwelijks tankers de haven binnen gevaren zijn. Dat de raffinaderij als gevolg hiervan meer dan een jaar stilstaat en evenmin een druppel olie heeft verwerkt. Geduld is een schone zaak.

 17. @Fox, zaken als deze gaan gewoon door en alleen aan het licht komen als er onafhankelijke controle komt. En die gaat niet komen zolang het systeem blijft bestaan.
  Een ander gaat gewoon door. En alleen een sukkel loopt tegen de lamp. Niet dat de rest veel moeite doet om het te verstoppen. Het vragen om geld bij onderhandelingen isla is gewoon een voorbeeld van hoe het normaal gaat niets meer niets minder. Damen heeft de werf overgenomen. En ondanks dat ze het aardig druk gehad hebben de laatste 2 jaar (door de Damen naam), de relatief lage personeelskosten en de hoge prijzen berekend aan de klanten, kunnen ze geen winst maken. Wel ontevreden klanten als resultaat overigens. Hoe zou dat komen? Deze dingen blijven gewoon door gaan en hebben het eiland afhankelijk gemaakt van de Nederlandse hand-outs. En dan nog lukt het niet. En het gaat ook niet lukken tenzij Curaçao ontwormt wordt. Als de lindwormen verwijderd zijn heb ik hoop. En ik heb hoop

 18. @Knoek-koe
  Even nog een aanvulling: ik weet niet hoe het zit met de salariëring of vergoeding bij vervanging van een minister. Wel is het zo dat, voorzover ik weet binnen het Koninkrijk elke premier (minister-president) tevens minister van Algemene zaken is. Dus ook Rutte om maar een voorbeeld te noemen. Comes with the territory.

 19. @Knoek-koe
  Een vrijspraak is dus geen bewijs dat de verdachte onschuldig is.

  Volledig mee eens alleen je kunt er verder niets mee en hij kan vrolijk door met zijn leven.

  OJ Simpsons werd overigens nooit voor de moorden schuldig bevonden in de strafzaak. Hij werd wel in een civiele zaak die de familie Goldman tegen hem had aangespannen, “liable for wrongfull deaths” dus verantwoordelijk bevonden voor de dood van Nicole Brown en Ron Goldman. In een civiele zaak hoef je niet de bak in en moest hij zo’n $ 30 miljoen aan de familie betalen. Later is hij wel de bak ingedraaid wegens andere criminele activiteiten.

 20. @Dislect
  ……”Het gaat om bv een partij olie kopen met je eigen bedrijf en vervolgens, met winst verkopen aan curoil waar je directeur bent. Dat is het bedrijf oplichten waar je directeur van bent”……
  Ik ken dit verhaal niet en keur dit natuurlijk niet goed. Net zo min als illegale doorverkoop van gasflessen door corrupte in feite stelende medewerkers. Stelen van de baas ook al is het een potlood of printpapier is en blijft stelen en dat getuigt niet van integriteit. Reden voor ontslag op staande voet.

  Is dit voorval van die olie bewezen? Het OM ingeschakeld? Weet wel dat enkele particuliere ondernemers een tijdje geleden olie hadden geïmporteerd die zij niet mochten importeren noch verhandelen, gezien de monopolie positie van Curoil. Bij dit voorval werden andere namen genoemd en zijn die lui live op tv geïnterviewd. Het was mij niet bekend dat de directeur daar ook betrokken bij zou zijn. Heb ik waarschijnlijk gemist.

  Je kunt als betrokken en bezorgde burger natuurlijk ook zelf aangifte doen, mits je de beschuldigingen of verdenkingen kunt onderbouwen.

 21. Dank voor terugkoppeling en kleine Corectie @Fox , ik bedoel te zeggen:

  …..“Bovendien is de ” Minister-President” voorzitter van de ministerraad, dus defacto ook “President”, (van de ministerraad weliswaar).

  @ Fox zegt verder: …..”Helemaal juist en om precies te zijn minister van Algemene zaken en nu tijdelijk tevens minister van Onderwijs”……

  Hoe werkt dat? Fifty fifty voor elke ministerpost?
  Omayra Leeflang ( tijdens haar PARtijd) (die haar broer ook projectbeoordelingen toespeelde, en aan pensioenstapeling deed ) was zelfs minister van 3 ministerposten.

  Krijg je dan 1/3 van elk ministersalaris of 3x een ministersalaris?
  Volgens mij wordt dan defacto geen enkele ministerpost goed gedaan, oo zijn hoogst half goed gedaan of voor 1/3 goed gedaan.

  ….”Bedankt voor je nadere uitleg dat je Tromp bedoelde”……graag gedaan @ Fox 😉

  …”Kon ik uit jouw verhaal niet opmaken”…..dat hindert niet @ Fox, ik maak ook wel eens een vergissing en schrijf misschien niet altijd even helder.

  …..”Het heerschap dat ondanks alle eerdere beschuldigingen van corruptie door de rechter niet schuldig is bevonden”…….Dat was OJ Simpson in eerste instantie ook @Fox,

  Een vrijspraak is dus geen bewijs dat de verdachte onschuldig is.

  Citaat: Vrijspraak is een uitspraak in een strafproces, die inhoudt dat de rechter niet bewezen acht dat de verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan.

  Om tot vrijspraak te komen behoeft dus niet te worden bewezen dat de verdachte iets niet gedaan heeft.
  In het rechtssysteem wordt de verdachte voor onschuldig gehouden indien zijn schuld niet wettig en overtuigend bewezen kan worden.

  Een vrijspraak is dus geen bewijs dat de verdachte onschuldig is.

 22. @Knoek-koe
  Zegt “Bovendien is de ” Minister-President” voorzitrer van de ministerraad, dus defacto ook minister”.

  Helemaal juist en om precies te zijn minister van Algemene zaken en nu tijdelijk tevens minister van Onderwijs.
  Bedankt voor je nadere uitleg dat je Tromp bedoelde. Kon ik uit jouw verhaal niet opmaken. Het heerschap dat ondanks alle eerdere beschuldigingen van corruptie door de rechter niet schuldig is bevonden.

 23. @Dislect zeg:

  ……”Het gaat om bv een partij olie kopen met je eigen bedrijf en vervolgens, met winst verkopen aan curoil waar je directeur bent. Dat is het bedrijf oplichten waar je directeur van bent”……

  Dank voor deze info @ Dislect.

  Dat is de puurste vorm van “estafa”
  Oplichting!
  De directeur is defacto een” estafador”.
  Oplichter!

  Dat is niet alleen het oplichten van het bedrijf (CUROIL).

  Maar oplichten van de staat en dus het oplichten ven elke burger aan wie deze weggekaapte winst op een ordinaire toko den toko olieverkoop —— via een toko den toko Directeur —- toekomt.

  Dit is Staats NV directeur onwaardig.
  En ook staats-onwaardig, hoe ever je eat wilt interpreteren.

  En druist tegen ALLE rudimentaire grond principes van “Bon Gobernansia” in.

  Bovendien zeer smakeloos, dat een directeur die de maatschappij jaarlijks al een slordige miljoen kost aan salaris ( zie salarisslip van KKC) ook nog winst maakt op toko den toko olieverkopen aan Curoil, over de rug van ELKE burger van de Curaçaose bevolking

  Deze “broer” Toko’t den toko met een “zus” en het is niet voor te stellen dat een andere “zus” , die toe moet zien op integriteit bij bepaalde Instellingen, hier niets van afweet en geen preventief stokje gestoken heeft voor deze puurste vorm van oplichting.

  Nee, niet netjes meneer de Directeur, hoe u de burgers van Curaçao zo in het ootje neemt, terwijl u reeds een miljoenen salaris verdient dankzij de burgers van Curaçao.

  Hoeveel % van uw miljoenensalaris heeft u afgelopen salarisronde teruggeven?

 24. @Fox ik had je scherper ingeschat. Sly Fox.
  Maar het gaat nu niet om een voorkeur bij gasflessen. Dat noem ik echt onschuldig. Het gaat om bv een partij olie kopen met je eigen bedrijf en vervolgens, met winst verkopen aan curoil waar je directeur bent. Dat is a het bedrijf oplichten waar je directeur van bent en de aandeelhouders benadelen en dat is de staat of gemeenschap. En dat is niet onschuldig. En ik weet zeker dat een forensisch accountant, niet van dit eiland deze dingen ook gaat vinden bij andere overheidsentteiten en als deze handelingen niet reden voor ondslag zijn en terug vorderingen van de winsten dan mag voor mij de complete anarchie beginnen.

 25. @Fox zegt: ……..”Dat bedoel ik nou. Jij weet kennelijk nog steeds niet dat Curaçao geen president heeft (heb ik jou ook al eerder op gewezen), maar een minister-president wat normaal is binnen een Koninkrijk. Zegt genoeg”…….@Fox.

  Zegt genoeg?
  Over wie?
  Over mij?
  Of over jou?
  Jouw “leesvaardigheid” bedoel ik dan.

  Ik heb namelijk geen moment over de minister president gerept in mijn vorige comment.
  Ik heb het namelijk over een zekere President gehad van de CBCS. En die noem je geen minister President.

  Zie citaat:

  ……..”Oom lief maakt mooi contract voor “nicht” lui, om twee jaar betaald te studeren terwijl ze directrice is in de hoogste schaal.

  ….”Allemaal legaal getekend door een integriteits verrotte “Oom” President ( van de CBCS), door corruptie doordrenkte Minister van Financien, en een nog verrottere Raad van Commissarissen, bezegeld met contract en al”….

  Dus heb ik het hier niet over minister-President, waar je me steeds zo graag op wil wijzen ( ben je daar zeer erkentelijk voor), maar overduidelijk over “Oom” Tromp en zijn “nicht” Zus…

  Bovendien is de ” Minister-President” voorzitrer van de ministerraad, dus defacto ook minister.

  Iets meer op de inhoud, en iets minder op de persoon reageren, dat promoveert een gezondere pennenstrijd.

  Overigens ook vrolijk pasen voor jou! 😉

 26. @Dialect
  Ik weet niet op wie jij precies reageert met @sly of heb je er een téveel op met de paasdagen? Omdat jij vindt dat bijvoorbeeld Curoil N.V. (een naamloze vennootschap) geen zelfstandig bedrijf is, maar een overheidsentiteit, betekent niet dat je gelijk hebt en dat dit klopt met de werkelijkheid. De mensen die er werken zijn sowieso geen ambtenaren om maar iets te noemen. De overheid is aandeelhouder. Curoil/ Curgas (en meer van die overheidsnv’s) voorzien in basis nutsvoorzieningen, zij zijn zelfstandig verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en worden niet met publiek geld gefinancierd.

  Klopt dat bij sommige van deze bedrijven toko den toko activiteiten plaats vinden, waarbij bijvoorbeeld corrupte medewerkers illegaal gasflessen door verkopen, terwijl jij netjes langs legale weg gas hebt besteld en geconfronteerd wordt met een wachttijd. Zeer kwalijke zaken en dat moet ook per omgaande worden aangepakt. Iedereen weet het, behalve de directie?

  Daarnaast hebben deze bedrijven, helaas een monopolie positie en wat mij betreft zou er meer ruimte moeten zijn voor concurrentie. Meer keuze voor de consument, betere dienst/ serviceverlening en concurrende de prijs/ kwaliteit. Dat is mijn mening, maar dit zal gezien de omvang van het eiland waarschijnlijk nooit gebeuren. Hoewel bij UTS heeft Liberty Global toch een voet tussen de deur gekregen, dus who knows.

  En ja deze regering heeft de moed gehad om nu een normering in te voeren voor openbare bestuurders en bestuurders van overheidsnv’s à la Balkenende norm. Goed te horen dat jij in ieder geval nog hoop hebt.

 27. @sly, Appels met peren vergelijken helpt daar zeker niet bij. Horen zeggen en iedereen corrupt noemen evenmin.
  Je hoeft geen appels met peren te vergelijken. De appels hier komen van dezelfde boom. En die boom is het die de appels verbind. Het probleem is dat het de grootste boom is die alle andere bomen in de schaduw zet. En ja al zijn appels zijn rot. Ik heb nog geen uitzondering gezien. De boom produceert, politici (regering, parlement en minister president) vakbondsleiders en directie van overheids entiteiten. En dat gebazel dat curoil een zelfstandig bedrijf is en geen overheids entiteit is BS. Het zat in de “koop” voor 1 gulden van de Shell en “in eens kunnen we een Balkenende norm ook voor curoil toepassen? Het is geen zelfstandig bedrijf, nooit geweest en toko n toko deals waren er ook.
  Vakbonden zijn, doordat de leiding aan de zelfde boom groeide, nooit “onafhankelijk” geweest maar hebben gediend als populistisch verlengstuk van politici. De stakingen? Niets meer of minder dan toneel stukjes met verrijking tot doel en een rad voor ogen draaien van de bevolking. Zowel de locale politiek als de vakbonden gebruiken de zelfde middelen; het inspelen op onderbuikgevoel en rassen haat voor persoonlijk gewin. En als je dat niet ziet ben je ziende blind of je zocht dat je het niet ziet en het dient ook jouw doel.
  Het is, echt een corrupte bende en ik heb geen uitzondering gezien. Maar ik heb hoop.

 28. “Hij was een harde werker, maar die zijn vervangbaar. ”
  Was dit op Curacao? het aantal harde werkers die ik hier heb meegemaakt zijn op 1 hand te tellen en zijn zeker niet vervangbaar

 29. Had een paar jaar geleden een collega, die elke dag en elk uur hetzelfde verkondigde. Sfeer verpestend was dat. Op een gegeven moment hebben een paar collega’s ad hoc besloten om hem met bureau en stoel naar een leegstaande ruimte van het kantoor te verplaatsen. Hij heeft er bijna een jaar vertoefd tot aan zijn pensioen. Hij kreeg een groots afscheid. Hij was een harde werker, maar die zijn vervangbaar. De baas vond sfeer belangrijker dan het belang van die ene werknemer. Er is door het bedrijf nog onderzocht om hem met een vergoeding weg te sturen, maar het bleek goedkoper om hem in zijn ruimte te laten zitten en door te betalen en een nieuwe kracht aan te nemen.

 30. Gewoon een aantal jaren bes eilandje worden.
  En naar school gaan iedereen.
  En leren dat hospitality geen zonde is.
  Prettig pasen aan iedereen.

 31. @Knoek-koe
  Dat bedoel ik nou. Jij weet kennelijk nog steeds niet dat Curaçao geen president heeft (heb ik jou ook al eerder op gewezen), maar een minister-president wat normaal is binnen een Koninkrijk. Zegt genoeg.

  Wordt nogal ingewikkeld om die dagelijkse zelfde riedel van jou (de plaat blijft hangen) te ontlopen of niet te zien. Het is er iedere dag namelijk en maakt niet uit of het aansluit bij het onderwerp. Maar goed als het jou zo’n voldoening geeft en belangrijk voor je leven is, moet je het vooral doen.

  En nee een rechtgeaard en zichzelf respecterend mens accepteert geen corruptie, maar integriteit. Een goed en integer bestuur, een parlement dat integer is en haar controlerende functie naar behoren uitvoert wie wil dat niet? Maar er zijn ook andere krachten en belangen die een grote rol spelen en invloed uitvoeren op het proces helaas. Je hebt bijvoorbeeld de oppositie, niet integere ambtenaren, vakbonden en lobbyisten die goedbedoelde veranderingen, innovaties compleet kunnen tegen werken en blokkeren. Zo werkt dat in een democratie en wordt het een lange weg te gaan. Lang bestaande misstanden en scheef gegroeide zaken los je niet even op met een toverstokje. Appels met peren vergelijken helpt daar zeker niet bij. Horen zeggen en iedereen corrupt noemen evenmin. Fijne paasdagen.

 32. @sly, natuurlijk weet ik hoe veel dit gekost heeft. De manier en doel van die acties waren vaak net zo twijfelachtig als de mensen die, ter vervanging op die plaatsen waren gezet. Kijk de mensen met geduld kunnen zich, in dit systeem al dan niet achteraf, uitstekend beroepen op legale gronden. Dat is niet gek als zij (de elite coalitie) zelf de regels maakt. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze legitiem zijn. Formeel zal je suzi niet betrappen op een misstap. Wat niet wil zeggen dat ze niet corrupt is. Bij een forensisch accountant onderzoek, niet uitgevoerd door een van onze locale accountants. Komen deze dingen de toko n toko deals, en andere stinkende kruisbestuivingen ongetwijfeld boven water. De elite is arrogant genoeg om het redelijk opzichtig te doen. Ze zijn er altijd van uit gegaan dat er nooit een echt onafhankelijk onderzoek zou komen. Ze gaan, net als ik, er vanuit dat zolang het systeem blijft zoals het is, er geen onafhankelijk onderzoek zou komen. Nu liggen de kaarten anders Curaçao ligt aan het infuus en de infuus verstrekker zou nu, onafhankelijk kunnen beslissen om te onderzoeken waarom de patiënt ziek is. En wat zien we de ene na de andere parasiet begint zich te roeren.
  Ik heb nog steeds hoop.

 33. @Dialect
  At Fox, dan moet er ondslagen gaan worden op basis van wan prestaties, of fouten in de sollicitatieprocedure
  dan wel misbruikt van fondsen. In een hoop gevallen moet dit niet bepaald moeilijk zijn.

  Prestaties, fouten in sollicitatieprocedure, misbruik van fondsen? Waar baseer jij dit op? Snap dat dit jouw mening is en dat mag, maar kennelijk deelt geen enkel voorbij gekomen regering, parlement, RvB of RvC deze mening. Sinds 2010 zijn er nogal wat kabinetten en parlementen geweest. Onder normale omstandigheden hadden dit er slechts 3 moeten zijn, maar op Curaçao lukt dit kennelijk niet. Misbruik van fondsen ontgaat mij ook. De meeste, zoals bijvoorbeeld Curoil/ Curgas zijn bedrijven. Zij leveren producten, die overigens ook gedurende de Corona crisis nog steeds geleverd worden, zij hebben een verdienmodel en maken winst. Verdienen dus harde guldens. Worden dus niet uit een of ander sociaal of overheidsfonds gesubsidieerd wat misbruikt wordt.

  En nogmaals een “reminder”. Schotte heeft meermaals geprobeerd om mensen die hem niet bevielen onrechtmatig weg te bonjouren. Neem aan dat jij die zo betrokken en op de hoogte is, weet wat daar de uitkomsten van zijn geweest en wat deze acties de gemeenschap uiteindelijk heeft gekost?

 34. @Fox zegt: …..”Je snapt het nog steeds niet hè @ Knoek-koe, of je wil het niet snappen”……
  Iets met revoceren van abjecte miljoenen contracten van door vriendjes geplaatste toppers.

  Dat laatste @Fox, overduidelijk dat laatste: Ik WIL het niet snappen! Ik zal corruptie en flagrante nepotisme nooit willen of kunnen snappen!

  Oom lief maskt mooi contract voor nicht lui, om twee jaar betaald te studeren terwijl ze directrice is in de hoogste schaal.

  Allemaal legaal getekend door een integriteits verrotte Oom President, door corruptie doordrente Minister van Financien, en een nog verrottere Raad van Commissarissen, bezegeld met contact en al.

  Iets met substance over form, en loyaliteit aan de grondprincipes ( tautologie) van goed en integer, eerlijk niet corrupt bestuur.

  En als het herhalende riedeltje je niet behaagd, wat ik me goed kan voorstellen, ben je vrij om het over te slaan.

 35. At Fox, dan moet er ondslagen gaan worden op basis van wan prestaties, of fouten in de sollicitatieprocedure
  dan wel misbruikt van fondsen. In een hoop gevallen moet dit niet bepaald moeilijk zijn.

 36. @Knoek-koe
  Je snapt het nog steeds niet hè of je wil het niet snappen, want dan kun je je dagelijkse riedel niet afdraaien. Deze salarissen c.q. arbeidsovereenkomsten (betekent juridisch vastgelegd en dus daar gaat uiteindelijk een rechter over) hoe buitensporig en abject ook zijn jaren geleden overeengekomen. Ergo daar kan geen hond iets aan veranderen. Maar misschien goed nieuws voor jou. Deze volgens jou totaal niet functionerende regering heeft onlangs een nieuwe wet door het parlement gejaagd ala Balkenende norm of misschien in dit geval Rhuggenaath norm. Needless to say dat dit uiteraard voor nieuwe gevallen/ aanstellingen zal gelden.

 37. Het wordt tijd @CR dat dat “Lasten” verlichtingsfonds, we hadden er inmiddels al 3 kunnen hebben, wordt opgericht. En dat dit soort good governance “black out” directeuren er uitge”jonist” worden. Er wordt te veel wegge”sluisd” . Tegen deze corruptie is geen “kruid” opgewassen. “Lastig” al die loyale vriendjes op kardinale posten die al dat geld af”römeren”, en daarna met de stille “tromp” vertekken. En dan al die Rome(r)o’s & Jullietes directeuren die de bloemetjes buitenzetten met hun bijzeides…
  Een grote “Hassel” is het, al de bonus rovers die met hun broeder en “Zussen” de publieke ruif leegvreten Mmmmm, “Allen” deden ze er eigenlijk stiekem aan mee of keken mee. Braaf en gedwee! Van parlementarier tot aan de Premier!

 38. @KK: examen voor een pensioen bestuurder op Curacao ziet er als volgt uit.

  “U bent directeur van een pensioenfonds waarbij de werkgever (overheid) de laatste 3 jaar geen premie heeft afgedragen. Hierdoor komen toekomstige pensioen uitkeringen in gevaar. Welke actie onderneemt u?
  A. u neemt contact op met de toezichthouder, politiek, en informeert uw klanten over de zorgelijke situatie. In het geval dat de situatie niet verbeterd, trekt u uw conclusies en stapt op.
  B. u negeert de situatie en stort zich in het project voor de zoektocht voor een nieuwe uitvoerder van de raffinaderij”

  Antwoord: B. Niemand zit te wachten op ethiek, rechte rug, en reputatie. Tevens, waarom zou u uw goedbetaalde baan op het spel zetten in het belang van de gemeenschap/anderen?

 39. Ia het dan zo moeilijk om Commentpolis zijb/haar mening te publiceren, met weglating van storende woorden? Dat noemen we toch democratie?

  @Flory: wat heeft dat met democratie te maken. Ik ben gekke Henkie niet.

  Commentpolis

 40. @Bululu
  Ki dia abo ta bai intrega bo nashionalidad i bo paspoort? Bo por skohé pa bira”statenloos” i kisas é ora ei bo ta bira un gran heroe.

 41. Bululu ouwe toetsen warrior. Voel je je nog steeds het onderdrukte mensje?. Wordt wakker en ga wat doen met je leven. Of heb ik nou op je lange teentjes getrapt en gaan we weer schreeuwen en schelden. Nos mes por…dan zullen we wel zien hoe het jou en consorten vergaat.

 42. @ William,

  In een normaal land zou je nog kunnen kiezen om bepaalde zaken open te houden, doch Curacao is geen normaal land. We hebben bij de eerste maatregelen gezien hoe goed men zich daaraan hield: ‘helemaal niet dus’.
  De discipline ontbreekt hier en dat zal alle maatregelen en opheffingen van maatregelen de das om doen.

  Ik heb het vermoeden dat de GGD, en dan met name Gerstenbluth, goed zicht heeft op het aantal mogelijke besmettingen. Wanneer deze zich de komende weken niet verder gaan ontwikkelen dan zal hij mogen verklaren dat Corona onder controle is. Dat de ziektegevallen zijn geïdentificeerd en geïsoleerd en dan kunnen we weer terug naar enigzins normaal.
  Dan kan iedereen weer vrij op straat bewegen, dan kunnen veel bedrijven weer open, maar de toeristische industrie zal nog altijd gesloten blijven. Er zullen dus nog altijd veel werklozen zijn.

  Als ik het zo moet inschatten kan het eiland over maximaal 2 weken weer terug naar normaal, maar dat is alleen wanneer er zich geen nieuwe gevallen van corona gaan ontwikkelen.

 43. Dit is al een paar weken aan de gang, zo schunnig allemaal. Zoals ik eerder heb aangegeven zijn we al 3 1/2 week bezig met voedselpakketten, weliswaar buurtbewoners die de wijken ingaan maar in ieder geval duurt dit nog voorlopig.
  Er moet echt er ommekeer komen met het eiland bestuur het gaat zo echt niet langer, iedere dag is een drama!

  Ook moeten er nu een aantal dienstverlenende zaken geopend worden, bv Kooyman, Napa en computerstores etc.
  We werken thuis maar alles raakt ook op. In ieder geval kun je de economy een beetje aansturen.
  Als je als bedrijf hetzelfde doet als supermarkets dan hou je zeker alles ‘redelijk schoon’.

  Het moet langzaam aan anders, in ieder geval kun je da wel een aantal mensen aan het werk houden.

 44. ….”Corona brengt armoede op Curaçao aan het licht”…..

  Corona brengt aan het licht hoe overbodig deze bestuurslaag is.

  Nagenoeg alle noodhulp wordt door particulieren geregeld, en door NL!!!!

  Wat hebben we nu aan Gijsbertha? Die al zijn vriendjes ( en vriendinnetjes) hogefuncties heeft gegeven?

  Vriendjes die niets doorslaggevends kunnen betekenen voor deze calamiteit.

  Wat hebben we nu aan de MEO?
  Overbodig, obsolete, obsoleto

 45. …..”Waar waren al die tijd onze bestuurders die dit soort toestanden zouden moeten hebben voorkomen ? Feesten ? …….

  India, Argentinië, Nederland, China, Colombia, Engeland, etc etc en last but not least…….de Heeren?

 46. Loke Establishment di Merka tabata paga pa Curacao e prostitutanan di Campo Alegre: minimumloon, kuido mediko gratis, kaarchie dokter plus nan por a skohe nan klienetnan kobra nan loke nan ke plus keda ku e sen extra ey plus hanja liber 2 be pa siman, un fondo di 500 millon dollar pa loteria: eynan tur riferonan, landslotterij tabata hanja sen pa nan mes plus pa paga nan trahadonan, sen pa paga hotel, restaurant etc. dus sen pa turismo, sen pa paga e gobernantenan plus tur nan benefisionan, sen pa paga e ambtenaren plus tur nan benefisionan hefe di servisionan plus tur nan benefisionan. Y e hospital ku a kosta 500 millon dollar pa kabe y 60 miljard pa run e kumpra e ekipo mediko di mas avansa na Mexico remedinan na Cuba y India y danki na e sen ey di Merka tin hospital y por a opera e 700 y piku hendenan ku dokternan a kansela operashon nan. Na unda Hulanda a keda ora tabatin mester? Y awor ku e ta duna boso poko migaja boso ta hasi mane ta masha kos y kiko a pasa ku e 600 miljard dollar ku Curacao a hanja di Merka pa a run Curacao y ta e sen ey a paga e trahadonan di Isla boso ta korda? Ta kon e sen ey por a somenta asina ? Y awor Merka no ta bai duna boso niun depchi mas. Laga Hulanda kria boso numa ja boso ta bira manera Suriname paso ta Hulanda ta kria Suriname ku un tiki sen asina ta pesei nan ta pober asina. Malagradesido nan!

 47. Triest. En toch was er de afgelopen jaren zat geld op deze rots. Waar waren al die tijd onze bestuurders die dit soort toestanden zouden moeten hebben voorkomen ? Feesten ? En diezelfde bestuurders willen nu een zak geld zonder voorwaarden ? Hoe dom kan je zijn ?

 48. @kk:ik weet niet waar mevrouw Kruithof haar diploma heeft gekocht maar zelfs in seru Fortuna weet men dat als een pensioenfonds geen premie ontvangt je binnen de kortste keren geen uitkeringen kunt betalen.
  Zou mij niets verbazen als Kruithof (apc) en Reinald Curiel (ennia) in dezelfde klas hebben gezeten (en allebei niet erg hebben opgelet)

 49. Have Maria (Liberia Peters)
  Mama di pueblo
  Sòru pa nos

  Muhé Bendishoná bo ta entre e pobernan
  I bendishoná ta e fruta di bo enrikesementu
  Parti’é ku nos.

  Mama Maria Liberia Peters
  Soru pa nos
  Awor i na ora di bo goso delisioso

 50. @kk: apc heeft zijn Kruithof verschoten door toe te staan dat onze overheid al jaren geen pensioen premie betaalt

 51. Wanneer wordt dat — “Lasten” — verlichtingsfonds opgericht van de 50% die de one million dollar directeuren gaan korten op hun astronomische salarissen?

  Zodat er wat fondsen door — “gesSluist” —- kunnen worden naar de — ” Zussen” — en broeders die het moeilijker hebben?

  Hoeft niet aan de grote— “Tromp”—- gehangen te worden, mag wel!

 52. …..”Er zijn kinderen op het eiland die al dagenlang niets meer hebben gegeten.”….

  Maar volgens Anthony Begina “zorgt” de overheid (PAR PIN MAN) en laat deze regering nooit iemand met honger naar bed gaan.

  We zijn defacto gewoon Haiti met een groot Koninkrijks vangnet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties