Economische performance Curaçao pover

195 views

VBC-PerslogoWILLEMSTAD — De economische ‘performance’ van Curaçao in de afgelopen twee decennia is pover geweest. Tot die conclusie is de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) gekomen aan de hand van beschikbare cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Uit deze cijfers blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse reële economische groei in de afgelopen twintig jaar nog geen 0,1 procent heeft bedragen. In de Caribische regio bedroeg de jaarlijkse gemiddelde reële economische groei tussen de 2 en 3 procent in de afgelopen twintig jaar. In de Latijns-Amerikaanse landen was deze groei 3,5 procent. “Op grond van deze feiten is het gerechtvaardigd om te stellen dat de economische performance van Curaçao in de afgelopen twee decennia pover is geweest”, aldus de VBC.

Wat wel heeft plaatsgevonden, volgens de vereniging, is een wijziging van de relatieve belangrijkheid van de sectoren. “Waren het twintig jaar geleden de olieraffinage en de internationale financiële dienstverlenende sector die het meeste bijdroegen aan het bruto binnenlands product, thans hebben het toerisme en in mindere mate de logistieke sector deze rol overgenomen.”

De (negatieve) gevolgen van de zwakke economische prestatie zijn, aldus de VBC, op diverse gebieden zichtbaar waaronder de werkloosheid. Zowel de algemene werkloosheid (13 procent) als de jeugdwerkloosheid (37 procent) is hoog.

“Dit is ook het geval ten aanzien van de betalingsbalans, wat zich kenmerkt door forse tekorten op de lopende rekening.”

Dankzij de schuldsanering, stelt de VBC, is er nu ruimte om te investeren en om zwakke punten te verbeteren zoals een gebrekkige concurrentiepositie, relatief laag niveau van het onderwijs, uitbundige bureaucratie, inefficiënte overheidsentiteiten, lage arbeidsproductiviteit en een niet-optimaal investerings- en leefklimaat.

Uit de inventarisatielijsten van potentiële investeringsinitiatieven van het ministerie van Economische Ontwikkeling en het Curaçao Toeristen Bureau, meldt de vereniging verder, blijkt dat er genoeg concrete investeringsprojecten zijn. “Deze vertegenwoordigen een waarde van in totaal meer dan 14 miljard gulden. Vooralsnog schort het echter aan uitvoering van deze projecten. Wat nodig is, is een duidelijke visie, daadkracht en consistentie waardoor het vertrouwen verder wordt verbeterd en vergroot.”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in