26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Economie krimpt minder dan verwacht

Stanley Palm
Stanley Palm


WILLEMSTAD — De verwachte economische krimp op Curaçao voor dit jaar kan volgens minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (Pais) ten positieve bijgesteld worden naar 0,9 procent in plaats van een eerder geraamde 2,2 procent, zo heeft hij gisteren tijdens een persconferentie laten weten.

Advertentie

Palm presenteerde gisteren enkele economische cijfers, gemeten over de eerste zes maanden van 2013.
Minister José Jardim van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) had de geprojecteerde krimp overigens eerder al bijgesteld van 2,2 procent naar 1,7 procent.
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten was in haar prognose voor 2013 nog positiever en schat voor dit jaar een krimp van ‘slechts’ 0,7 procent.
Reden van de lichtere krimp is een groei in de export, aldus minister Palm.
De groei in export was volgens Palm vooral te zien in een lichte groei van het aantal verblijfstoeristen van 7 procent tot en met juni dit jaar.
Hoewel het toerisme vanuit Europa het eerste halfjaar met 3 procent terugliep groeide het toerisme vanuit Zuid- Amerika met 19 procent over deze zelfde periode.
De eerste zes maanden steeg het aantal overnachtingen met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Overigens lieten de cijfers van het Curaçaos Toeristenbureau CTB gisteren zien dat inclusief juli en augustus, dus gezien over de eerste acht maanden van 2013, het aantal overnachtingen gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar.
Wel is ook het cruisetoerisme gestegen. Een ander onderdeel van de groeiende export is het gestegen aantal containers dat vanuit Curaçao is verscheept (+ 7 procent) en het gewicht van die containers is eveneens gegroeid (+ 9 procent) ten opzichte van vorig jaar.
Volgens de minister is de economische krimp te danken aan de maatregelen zoals premieverhogingen die de overheid dit jaar invoerde.
Ook is er een daling te zien in binnenlandse consumptie, zowel privaat als van de overheid, evenals een daling in investeringen door de private sector en een daling in de productie.
De import bleef gelijk. De bewindsman meldde tot slot dat er volgens zijn gegevens de eerste zes maanden van dit jaar 200 mensen werkloos waren geworden.
Volgens Palm zijn is er zowel structureel beleid nodig als enkele kortetermijnoplossingen.

Zo valt onder structureel beleid onder meer het implementeren van het TACrapport met daarin een strategie voor de economie van Curaçao;

  • het invoeren van mededingingswetten alsmede een mededingingsautoriteit;
  • het aantrekken van internationale investeerders;
  • het vergemakkelijken van de procedure voor een vestigingsvergunning;
  • de introductie van een moderne ontwikkelingsbank;
  • het formuleren van buitenlands economisch beleid en
  • het formuleren van ‘sectorbeleid’ zoals een masterplan voor de haven en voor het toerisme.

Op korte termijn zou de megapier moeten worden aangelegd en de airlift worden verhoogd; in de infrastructuur worden geïnvesteerd en in het nieuwe ziekenhuis.
Palm is ook voorstander van een uitwisseling tussen de private en de publieke sector, en de modernisering van wetten die momenteel een obstakel vormen voor de economische ontwikkeling.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -