32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Economie krimpt minder dan verwacht

Stanley Palm
Stanley Palm


WILLEMSTAD — De verwachte economische krimp op Curaçao voor dit jaar kan volgens minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (Pais) ten positieve bijgesteld worden naar 0,9 procent in plaats van een eerder geraamde 2,2 procent, zo heeft hij gisteren tijdens een persconferentie laten weten.

Advertentie

- Advertentie -

Palm presenteerde gisteren enkele economische cijfers, gemeten over de eerste zes maanden van 2013.
Minister José Jardim van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) had de geprojecteerde krimp overigens eerder al bijgesteld van 2,2 procent naar 1,7 procent.
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten was in haar prognose voor 2013 nog positiever en schat voor dit jaar een krimp van ‘slechts’ 0,7 procent.
Reden van de lichtere krimp is een groei in de export, aldus minister Palm.
De groei in export was volgens Palm vooral te zien in een lichte groei van het aantal verblijfstoeristen van 7 procent tot en met juni dit jaar.
Hoewel het toerisme vanuit Europa het eerste halfjaar met 3 procent terugliep groeide het toerisme vanuit Zuid- Amerika met 19 procent over deze zelfde periode.
De eerste zes maanden steeg het aantal overnachtingen met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Overigens lieten de cijfers van het Curaçaos Toeristenbureau CTB gisteren zien dat inclusief juli en augustus, dus gezien over de eerste acht maanden van 2013, het aantal overnachtingen gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar.
Wel is ook het cruisetoerisme gestegen. Een ander onderdeel van de groeiende export is het gestegen aantal containers dat vanuit Curaçao is verscheept (+ 7 procent) en het gewicht van die containers is eveneens gegroeid (+ 9 procent) ten opzichte van vorig jaar.
Volgens de minister is de economische krimp te danken aan de maatregelen zoals premieverhogingen die de overheid dit jaar invoerde.
Ook is er een daling te zien in binnenlandse consumptie, zowel privaat als van de overheid, evenals een daling in investeringen door de private sector en een daling in de productie.
De import bleef gelijk. De bewindsman meldde tot slot dat er volgens zijn gegevens de eerste zes maanden van dit jaar 200 mensen werkloos waren geworden.
Volgens Palm zijn is er zowel structureel beleid nodig als enkele kortetermijnoplossingen.

Zo valt onder structureel beleid onder meer het implementeren van het TACrapport met daarin een strategie voor de economie van Curaçao;

  • het invoeren van mededingingswetten alsmede een mededingingsautoriteit;
  • het aantrekken van internationale investeerders;
  • het vergemakkelijken van de procedure voor een vestigingsvergunning;
  • de introductie van een moderne ontwikkelingsbank;
  • het formuleren van buitenlands economisch beleid en
  • het formuleren van ‘sectorbeleid’ zoals een masterplan voor de haven en voor het toerisme.

Op korte termijn zou de megapier moeten worden aangelegd en de airlift worden verhoogd; in de infrastructuur worden geïnvesteerd en in het nieuwe ziekenhuis.
Palm is ook voorstander van een uitwisseling tussen de private en de publieke sector, en de modernisering van wetten die momenteel een obstakel vormen voor de economische ontwikkeling.

- Advertisement -

Advertentie

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -