24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 04:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Dynamietexplosie op Aruba

- Advertentie -

ORANJESTAD — Bij een dynamietexplosie op stortplaats Gavilan in Calabas zijn vanochtend omstreeks kwart voor elf drie personen lichtgewond geraakt. Omliggende huizen liepen schade op en vanuit de wijde omgeving kwamen meldingen binnen van een enorme klap die ‘ruiten deed rinkelen’ en muren en plafonds in beweging zette. De oorzaak van de explosie wordt onderzocht.

Drie gewonden bij dynamietexplosie Gavilan

De situatie vanmorgen bij stortplaats Gavilan vlak na de explosie.
De situatie vanmorgen bij stortplaats Gavilan vlak na de explosie.

Na het incident werd de omgeving rond de vuilstortplaats door de politie afgesloten.
Bewoners uit omliggende huizen werden uit vrees voor meer explosies geëvacueerd.
DOW-directeur Jossy Figaroa vertelt Amigoe dat zijn dienst een specialistisch bedrijf heeft ingehuurd voor het vernietigen van oude dynamietstaven. Na een bepaalde tijd wordt dynamiet onstabiel en moet het explosief vernietigd worden.
Dat gebeurt vaker op stortplaats Gavilan, aldus Figaroa.Vanochtend werd dus ook een partij dynamiet vernietigd.
Volgens de directeur van Dienst Openbare Werken (DOW) ging de vernietiging van de eerste lading goed maar ging er iets mis bij de tweede lading dynamiet.

“Nu moeten we uitzoeken wat er precies is gebeurd.”

Hij bevestigt dat er drie personen, waarschijnlijk werknemers van het ingeschakelde bedrijf, gewond zijn geraakt met schaafwonden, lichte brandwonden en gehoorverlies.
Zij werden met ambulances afgevoerd naar het ziekenhuis voor behandeling en controle.
Voor zover bij Figaroa bekend, is het de eerste keer dat er iets misgaat bij het opruimen van oude explosieven. Lopend vuurtjeVia sociale media ging het nieuws van de explosie als een lopend vuurtje.
Speculaties over de oorzaak van de schok liepen uiteen van een aardbeving tot een gas of vuurwerkexplosie.Online waren veel reacties te lezen van geschrokken burgers.Een enkeling vergeleek het incident met het vuurwerkongeluk in Curaçao vorig jaar december. Toen ontplofte een vuurwerkopslag (kruithuis) met dodelijke slachtoffers en gewonden als gevolg.
Verschillende burgers die de explosie vanochtend hebben gevoeld, dachten dus aan een aardbeving.
Ook de meteorologische dienst DMA heeft vanuit het hotelgebied in Noord verschillende telefoontjes gehad met de vraag of er een beving had plaatsgevonden.
De seismische apparatuur van DMA registreerde vanochtend geen beving maar wel ‘iets abnormaals’.
Om 10:41 uur registreerde het meetstation een seismische golf met een kracht equivalent aan een aardbeving van 1,1 op de Schaal van Richter met een duur van 10 seconden.
Het signaal vertoonde echter niet de kenmerken van een beving maar van een explosie, aldus DMA.Stortplaats Gavilan is tot nader orde is gesloten, zo liet het vuilnisbedrijf Serlimar vanochtend weten.De dumpplek wordt pas weer voor het publiek geopend wanneer de politie daartoe het groene licht geeft.Bedrijven worden in de tussentijd verwezen naar de stortplaats van Serlimar op Parkietenbos.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -