27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 12:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Dynamietexplosie op Aruba

ORANJESTAD — Bij een dynamietexplosie op stortplaats Gavilan in Calabas zijn vanochtend omstreeks kwart voor elf drie personen lichtgewond geraakt. Omliggende huizen liepen schade op en vanuit de wijde omgeving kwamen meldingen binnen van een enorme klap die ‘ruiten deed rinkelen’ en muren en plafonds in beweging zette. De oorzaak van de explosie wordt onderzocht.

Drie gewonden bij dynamietexplosie Gavilan

De situatie vanmorgen bij stortplaats Gavilan vlak na de explosie.
De situatie vanmorgen bij stortplaats Gavilan vlak na de explosie.

Na het incident werd de omgeving rond de vuilstortplaats door de politie afgesloten.
Bewoners uit omliggende huizen werden uit vrees voor meer explosies geëvacueerd.
DOW-directeur Jossy Figaroa vertelt Amigoe dat zijn dienst een specialistisch bedrijf heeft ingehuurd voor het vernietigen van oude dynamietstaven. Na een bepaalde tijd wordt dynamiet onstabiel en moet het explosief vernietigd worden.
Dat gebeurt vaker op stortplaats Gavilan, aldus Figaroa.Vanochtend werd dus ook een partij dynamiet vernietigd.
Volgens de directeur van Dienst Openbare Werken (DOW) ging de vernietiging van de eerste lading goed maar ging er iets mis bij de tweede lading dynamiet.

“Nu moeten we uitzoeken wat er precies is gebeurd.”

- Advertentie -

Hij bevestigt dat er drie personen, waarschijnlijk werknemers van het ingeschakelde bedrijf, gewond zijn geraakt met schaafwonden, lichte brandwonden en gehoorverlies.
Zij werden met ambulances afgevoerd naar het ziekenhuis voor behandeling en controle.
Voor zover bij Figaroa bekend, is het de eerste keer dat er iets misgaat bij het opruimen van oude explosieven. Lopend vuurtjeVia sociale media ging het nieuws van de explosie als een lopend vuurtje.
Speculaties over de oorzaak van de schok liepen uiteen van een aardbeving tot een gas of vuurwerkexplosie.Online waren veel reacties te lezen van geschrokken burgers.Een enkeling vergeleek het incident met het vuurwerkongeluk in Curaçao vorig jaar december. Toen ontplofte een vuurwerkopslag (kruithuis) met dodelijke slachtoffers en gewonden als gevolg.
Verschillende burgers die de explosie vanochtend hebben gevoeld, dachten dus aan een aardbeving.
Ook de meteorologische dienst DMA heeft vanuit het hotelgebied in Noord verschillende telefoontjes gehad met de vraag of er een beving had plaatsgevonden.
De seismische apparatuur van DMA registreerde vanochtend geen beving maar wel ‘iets abnormaals’.
Om 10:41 uur registreerde het meetstation een seismische golf met een kracht equivalent aan een aardbeving van 1,1 op de Schaal van Richter met een duur van 10 seconden.
Het signaal vertoonde echter niet de kenmerken van een beving maar van een explosie, aldus DMA.Stortplaats Gavilan is tot nader orde is gesloten, zo liet het vuilnisbedrijf Serlimar vanochtend weten.De dumpplek wordt pas weer voor het publiek geopend wanneer de politie daartoe het groene licht geeft.Bedrijven worden in de tussentijd verwezen naar de stortplaats van Serlimar op Parkietenbos.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -